Geld besparen op een duurzame manier

Bijgewerkt: 3 december 2022

Je wilt twee dingen: geld besparen en duurzaam leven. Goed voor je portemonnee en ook voor de toekomst van de aarde. Er zijn veel dingen die je kunt doen, waardoor dit van alle kanten voordeel oplevert. In deze blog vind je 7 duurzame tips om geld te besparen.

1. Wees zuinig op al het voedsel

Wist je dat we jaarlijks 40 kg voedsel per persoon weggooien? Hartstikke zonde. Ten eerste brengt het produceren van voedsel veel vervuiling met zich mee. Ten tweede zijn er ontzettend veel mensen die blij zouden worden van 40 kg voedsel per jaar.

Duurzaam geld besparen doe je door zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Heb je iets van een gerecht over, vries het dan in of geef het aan iemand die hier blij van wordt. Weet wat je met je gezin dagelijks eet en koop nooit teveel in. Kijk ook goed naar de houdbaarheidsdatum van producten. Maak producten tijdig op en ga dan pas boodschappen doen.

2. Zonnepanelen installeren

De meest ideale tip om op een duurzame manier geld te besparen: zonnepanelen. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je neemt kun je tot wel € 450 per maand besparen. Tegenwoordig hebben zonnepanelen een korte terugverdientijd. Dit heeft enerzijds met de hoge energieprijs te maken, maar anderzijds ook met de hogere opbrengst.

De terugverdientijd ligt in 2023 op ongeveer vier jaar. Dit betekent dat je na vier jaar alleen nog maar geld verdient. Geweldig toch? Wanneer je geen budget hebt voor zonnepanelen, bedenk dan dat je ze ook kunt huren. Daarnaast zou je kunnen denken aan vier zonnepanelen. Het levert misschien niet voldoende stroom op maar alle kleine beetjes helpen.

Bekijk klein zonnepanelenpakket

Uiteraard kun je ook zonnepanelen voor de camper, het tuinhuisje of de tent gebruiken.

3. Radiatorfolie achter de verwarming

Wanneer je de centrale verwarming aanzet dan merk je dat de radiators lekker warm worden. Maar er gaat een hoop warmte verloren, dit lek via de muren naar buiten. Plaats radiatorfolie achter de verwarming.

Het folie reflecteert de warmte terug de ruimte in. De meeste folies reflecteren 80% tot 95% van de warmtestraling. Hierdoor gaat er veel minder warmte via de muur verloren, en dit merk je echt aan de energierekening.

Vaak kun je dit folie middels magneetjes aan de radiator vastmaken, dus het is zeer eenvoudig om dit te monteren.

Een stekkerdoos gebruiken

Lekstroom is heel vervelend. Het zorgt ervoor dat je elk jaar een kleine hoeveelheid energie betaalt, die je helemaal niet gebruikt. Dit is natuurlijk niet leuk voor je portemonnee maar ook zeker niet goed voor het milieu. Wil je duurzaam geld te besparen, gebruik dan stekkerdozen met een schakelknop.

Het voordeel hiervan is dat je sluipgebruik voorkomt. Dit geldt vooral voor apparaten die op de stand-by modus blijven staan. Bijvoorbeeld televisies en computers. Maar ook opladers. Houd er rekening mee dat vooral oude apparaten energie slurpen wanneer ze niet gebruikt worden.

Koop dus meerdere stekkerdozen met schakelknop. Hiermee bespaar je geld, en het is ook nog eens veiliger. Want je vermindert de kans dat er brand uitbreekt.

Naar stekkerdozen met schakelknop

Kijk altijd even naar het vermogen van de stekkerdoos, deze moet in overeenstemming zijn met het apparaat of de apparaten die je hierop aansluit. Wanneer de stekkerdoos een maximaal vermogen van 3500 W heeft dan kun je er geen apparaten op aansluiten die in totaal 4000 W verbruiken. Ook nooit doen: meerdere stekkerdozen aan elkaar koppelen. Daar zijn ze niet voor bedoeld.

Plaats geen meubels of materialen voor de verwarming

Veel mensen hebben het bankstel dicht tegen de verwarming staan. Niet doen, want hierdoor kan de warme lucht niet circuleren. Er moet minimaal een meter ruimte tussen de radiator en het meubilair zitten. Plaats ook geen tassen tegen de verwarming.

Hang je de was op de verwarming te drogen? Hartstikke praktisch en het zorgt ervoor dat de lucht in huis niet te droog wordt. Maar het is minder goed voor de luchtcirculatie. Hierdoor moet je wat harder stoken. Beter kun je het wasrek even tijdelijk in de buurt van de verwarming plaatsen. Het duurt misschien wat langer voordat het droogt maar je profiteert optimaal van de warme lucht.

De gordijnen dicht houden

Wanneer het buiten koud is kun je het beste de gordijnen goed dichthouden. Hierdoor blijft de ruimte warmer. En ja, zelfs wanneer je dubbel of misschien wel tripleglas hebt is het aan te raden om de gordijnen dicht te houden. Mits dit ook gezellig is, want overdag wil je misschien van het zonnetje genieten.

Duurzaam geld besparen: korter douchen

De laatste duurzame tip om geld te besparen is korter douchen. Maximaal 5 minuten, en hier heb je een zandloper, kookwekker of een speciale douchetimer voor nodig. Wanneer een gezin van vier personen maximaal 5 minuten per keer doucht, kun je tot wel € 250 per jaar besparen.

Overigens is het helemaal niet nodig om elke dag te douchen. Het kan zelfs slecht zijn voor je haar en je huid. Beter is om ongeveer drie keer per week te douchen. Wanneer je veel zweet dan kun je tussendoor aan de wasbak wassen. En nee, drie keer per week douchen is echt niet onhygiënisch. Juist vaak wassen kan onhygiënisch zijn, omdat je de natuurlijke barrière van je huid en haar wegwast. Weet je dat ook weer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geld besparen op een duurzame manier
Schuiven naar boven