Glazen: de beste vaatwastabletten voor glas

Bijgewerkt: 3 februari 2022

Doffe glazen die uit de vaatwasser komen, helaas komt dit regelmatig voor. Wat te doen tegen doffe glazen en hoe krijg je ze weer glanzend? Allereerst is het belangrijk om de beste vaatwastabletten voor glas te gebruiken. Zo voorkom je een witte aanslag. Verder kijk je naar het type glas, want niet alles is geschikt voor de vaatwasser.

Glazen komen dof uit de vaatwasser

Heb je net een nieuwe vaatwasser dan worden je glazen glanzend schoon. Maar na enige tijd komen ze toch dof uit het afwasapparaat. Vervelend, want het gaat hier om kalkaanslag. Dit is zichtbaar als een witte waas.

Doffe glazen kan ook ontstaan door glascorrosie. De glazen zien er wit of dof uit, maar soms is er een regenboogkleur zichtbaar.

Beste vaatwastabletten voor glas

Wil je een witte waas of doffe glazen voorkomen, dan zou je eigenlijk voor de beste vaatwastabletten voor glas moeten kiezen. Hiermee voorkom je namelijk de vorming van kalk in het apparaat. Zo ontstaat er ook geen kalkaanslag op de glazen.

Hiervoor heb je vaatwastabletten met zout nodig. Het is juist dat extra toegevoegde zout dat ervoor zorgt dat kalk wegblijft. Soms is het ook mogelijk om zout aan het reservoir en de vaatwasser toe te voegen. Toch zijn de all-in-one tabletten het makkelijkst in gebruik. Hieronder vind je een overzicht van de beste vaatwastabletten voor glas.

Bekijk de vaatwastabletten

Welk merk is de beste?

Het maakt niet zo heel veel uit voor welk merk je kiest. Het is veel belangrijker dat de vaatwastabletten voor glas voorzien zijn van zout. Je zal zien dat je keuze hebt uit verschillende merken waaronder Dreft, Sun of Finish. Al deze merken scoren prima en zijn daarom een goede koop. Kijk ook eens naar voordeelverpakkingen, dit kan soms aardig wat geld schelen.

Kalkaanslag op glas verwijderen

Is het kwaad al geschied en zijn de glazen voorzien van een witte waas? Je kunt het dan proberen met de speciale vaatwastabletten voor glazen, maar niet altijd is dit de oplossing. Beter is het om eerst die witte waas er af te halen. Dit doe je door een teiltje of de gootsteen met warm water te vullen. Giet hier een kopje azijn bij. Laat de glazen gedurende 15 minuten in het water weken. Hierna goed afdrogen met een schone theedoek.

Als het goed is zien de glazen er nu weer glanzend uit. Het enige dat nog rest is vanaf nu alleen nog maar speciale vaatwastabletten te gebruiken.

Glazen in de vaatwasser schoon krijgen

Er is nóg een manier om van doffe glazen af te komen. Je kunt ze namelijk ook in de vaatwasser reinigen. Hiervoor neem je een reinigingstablet voor kunstgebitten. Leg dit tabletje in het bestekmandje en stop de glazen in de vaatwasser. Draai het apparaat op een standaard programma.

Je zal zien dat de glazen weer glanzend uit de vaatwasser komen. Ideaal, al helemaal wanneer het om een grote hoeveelheid glaswerk gaat. Eigenlijk is het altijd praktisch om dit soort tabletten in huis te hebben. Niet alleen geschikt voor het reinigen van glaswerk maar voor nog veel meer huishoudelijke klussen.

Naar reinigingstabletten

Zout in de vaatwasser

Een andere methode om kalkaanslag te voorkomen: zout in de vaatwasser. Let op want je gebruikt niet het normale keukenzout maar speciaal zout. Hierbij is het de bedoeling dat je zout in de trechter van het reservoir giet. Dit reservoir vind je naast het bakje waar het wasmiddel of de vaatwastablet in gaat.

Hoeveel zout moet er in de vaatwasser? Hier is geen standaard antwoord op. De exacte hoeveelheid vind je altijd in de beschrijving van het apparaat. Vaak doe je dit tot de rand van het reservoir. Het zout bijvullen moet ongeveer eenmaal per week, maar soms vaker of juist minder vaak. Dat hangt er ook vanaf hoe vaak je het apparaat gebruikt.

Wat als je geen zout in de vaatwasser doet? Dan zien vooral je glazen er dof of witachtig uit. Maar ook de waterontharder raakt snel verzadigd. Uiteindelijk, en dat is op de lange termijn, kunnen er zelfs onderdelen van de vaatwasser kapot gaan.

Glascorrosie: witte waas of regenboogkleuren

Zelfs de beste vaatwastabletten voor glas kunnen niet altijd voorkomen dat glascorrosie ontstaat. Dit herken je door een witte waas zonder dat hierbij sprake is van een kalkaanslag. Maar er kunnen ook regenboogkleuren zichtbaar zijn. Bij glascorrosie is sprake van een beschadiging van het glas. Meestal ontstaat dit door hitte, maar ook door chemicaliën in vaatwasser.

Helaas kun je glascorrosie niet verwijderen. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen. Glas moet vaatwasserbestendig zijn. Is dit niet het geval dan moet je het echt op de hand afwassen. Koop je nieuwe glazen, kijk dan even of ze in de vaatwasser mogen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Glazen: de beste vaatwastabletten voor glas
Schuiven naar boven