Goed matras uitkiezen? Enkele aandachtspunten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Afhankelijk van het materiaal van je bestaand matras gaat deze 4-15 jaar mee. Last van slecht slapen, veel woelen, rugklachten of andere problemen? Dan is het tijd om een nieuw en goed matras uit te kiezen. Wees lief voor je lijf en ga voor een goed matras dat volledig is afgestemd op je lichaam en slaapgewoonten. We leggen je uit waar je bij aankoop rekening mee moet houden.

Zo weet je of het matras aan vervanging toe is

Aan de hand van het materiaal weet je hoe lang een matras ongeveer meegaat. Een polyether matras moet om de 4-6 jaar vervangen worden. Voor een binnenveringsmatras geldt een vervangingsduur van 6-8 jaar. Latex gaat 7-9 jaar mee. Heb je een pocketveringsmatras of een van traagschuim dan houdt deze het gedurende 8-10 jaar vol. Het koudschuim matras vervang je om de 12-15 jaar.

Je kunt zelf controleren of je matras aan vervanging toe is. Bij kuilvorming, een slechte vering, vieze plekken, schimmel en nare luchtjes wordt het echt tijd om voor een nieuw en goed matras te gaan.

Dit is een goed matras

Het is heel verleidelijk om voor een goedkoper matras te gaan. Prima voor een logeetje maar de goedkoopste matrassen zijn niet de beste keuze. Wil je een goed matras dan voldoet deze aan de volgende eisen:

Wist je dat een verkeerd matras tot de 4 oorzaken van een slechte nachtrust behoort? Andere oorzaken zijn lichamelijke pijn, stress of het te warm of koud hebben. Een goede ondersteuning van je lichaam is uitermate belangrijk.

Een matras is afgestemd naar je lichaamsbouw

We krijgen steeds meer kennis van de werking van het menselijk lichaam. Hierdoor weten we ook dat een matras een belangrijke factor is wanneer het om een goede nachtrust gaat. Weg met dat oude en doorgezakte matras, het wordt nu tijd nog een goed matras.

Kies een matras dat bij je lichaamsbouw past. Hiermee voorkom je pijn of stijfheid in de onderrug, moeilijk uit bed kunnen komen of een verstoorde nachtrust. Bedenk dat je lichaamsgewicht mettertijd verandert. Je komt misschien in gewicht aan of je valt af. Ook kan het dat je lichaamsvormen veranderen, je te maken krijgt met ziekte of gewrichtsaandoeningen.

Je lichaam is niet meer hetzelfde als pakweg 10 jaar geleden. Het is dus helemaal niet vreemd dat je bij een ander type matras uitkomt. Maar dan wel een goed matras dat bij je huidige lichaamsbouw past.

De juiste hardheid

Wat is een goed matras, is deze zacht of juist hard? Een te zacht matras is niet zo goed voor je gezondheid. Het geeft je lichaam te weinig ondersteuning. Je heupen zakken namelijk te diep in een zacht matras weg. Hierdoor komen de tussenwervelschijven in je onderrug onder een te grote spanning te staan. Wakker worden met pijn in de onderrug is hier het gevolg van.

Een te hard matras voelt minder comfortabel aan. Heb je gevoelige gewrichten dan merk je dit zeker wanneer je op een te hard matras ligt. Bovendien wordt de doorbloeding op een hard matras afgekneld, hierdoor ga je meer woelen.

Iedere lichaam is anders, een goed matras is zo gebouwd dat deze perfect kan worden afgestemd op de gebruiker. Een goed matras heeft meerdere hardheid instellingen. Het grootste gedeelte aan matrassen is helaas niet instelbaar.

Goed matras heeft 7 zones

Het behoeft geen uitleg dat een goed matras meerdere zones heeft. Zowel de schouder- als de heupzone bieden goede ondersteuning waardoor je het meest comfortabel ligt. Ook de rugzone is perfect, iets dat bij een goed matras onmisbaar is. In het begin is het even uitproberen, uiteindelijk merk je wat voor jou prettig aanvoelt.

Houd er rekening mee dat het 3-8 weken duurt voordat je gewend bent aan het nieuwe matras. Sommige mensen slapen er direct goed op, anderen hebben wat meer tijd nodig. Uiteindelijk haal je veel profijt uit een goed matras.

De verschillende soorten matrassen

Nagenoeg elk matras bestaat uit meerdere lagen vulling. Zowel de dikte als de volgorde van de lagen is bepalend voor de ondersteuning en ventilatie. Voorkom een miskoop en ga voor een goed matras met pocketvering. De pocketveren zitten afzonderlijk verpakt in zakjes waardoor ze je lichaamsdelen goed ondersteunen.

Een kwalitatief matras is voorzien van pocketvering met een bovenlaag van natuurlatex en drukverlagend schuim. Het materiaal neemt de druk je op het lichaam weg, ideaal wanneer je last hebt van schouderklachten of heupklachten waaronder artrose.

Rugslaper, zijslaper of buikslaper

Hoe slaap jij het liefst? Ruim 70% van de mensen slaapt op de zij, 20% op de rug en een kleine 10% op de buik. Het gaat hier om de manier van in slaap vallen, gedurende de nacht wisselt bijna iedereen van houding.

Zijslapers liggen comfortabel op een goed matras met een bovenlaag van drukverlagend schuim. Zo blijft de doorbloeding in het lichaam optimaal en krijg je geen last van een slapende arm, nek- of schouderpijn. Slapen op je buik is niet ideaal want je draait je hoofd te sterk naar links of rechts. Het gevolg is nekpijn of hoofdpijn, maar soms ook pijn in de onderrug. Ook als buikslaper is het belangrijk om een goed matras met uitstekende ondersteuning te nemen.

Rugslapers hebben de meest ideale slaaphouding, uiteraard moet een goed matras ook dan de juiste ondersteuning bieden. In alle gevallen mag een matras zeker niet te ver door zakken.

2-persoons matras en toch individueel instelbaar

Jij en je partner hebben beiden een andere lichaamsbouw of slaapgewoontes. Willen jullie beide een goed matras dan kom je vaak bij de éénpersoons matrassen uit. Niet nodig, sommige matrassen zijn als tweepersoons variant verkrijgbaar waarbij beide ligvlakken individueel instelbaar zijn. Zo bepaalt ieder zijn perfecte ondersteuning.

Het voordeel van een 2-persoons matras is dat er geen kier tussen twee matrassen ontstaan. Bovendien schuiven de matrassen niet uit elkaar, wel zo prettig.

 

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Goed matras uitkiezen? Enkele aandachtspunten
Schuiven naar boven