Goede oordoppen om te slapen

Bijgewerkt: 19 januari 2022

Wordt je ‘s nachts vaak wakker door een snurkende partner of omgevingsgeluiden? Dan kun je wel goede oordoppen gebruiken. Dankzij oordopjes worden geluiden van buitenaf weggefilterd. Je slaapt heerlijk en wordt uitgerust wakker. Bekijk de beste oordoppen om te slapen.

Veilig in gebruik

Goede oordoppen (slapen) moeten allereerst veilig in gebruik zijn. Neem daarom niet de eerste de beste goedkope oordoppen. Bestel zeker geen oordopjes bij een Aziatische webshop, die beschikken niet over een Europees keurmerk. Als tweede moet dit product comfortabel zitten, je draagt het immers de hele nacht. Uiteraard kijk je ook naar de prijs want je hebt ze voor € 5 maar ook voor € 60.

Beste oordopjes slapen

Goede oordoppen om te slapen moeten vooral comfortabel zitten. Je kunt dan het beste voor zogenaamde kneedbare oordopjes gaan. Deze zijn makkelijk naar je oorschelp en gehoorgang aan te passen. Ze sluiten de gehoorgang goed af waardoor je ‘s nachts geen geluidsoverlast ervaart.

Het is ook belangrijk dat je voor een kwalitatief merk gaat. Hieronder vind je twee goede merken voorbijkomen.

Herriestoppers oordoppen

Wil je eindelijk eens rustig slapen? Kies dan voor de Herriestoppers oordoppen. Deze zijn herkenbaar aan de gele kleur. De zachte oordopjes passen zich goed naar de gehoorgang aan. Ze dempen irritante geluiden waaronder gesnurk of een afspelende radio, maar ook geluiden van buitenshuis. Je eigen wekker hoor je wel gewoon afgaan.

Wat deze oordopjes doen is hinderlijke geluiden tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Hierdoor word je niet van dit soort geluiden wakker. Terwijl je aan de andere kant wel gewaarschuwd wordt voor de wekker of wanneer er iets ernstigs aan de hand is.

De oordopjes zijn herbruikbaar, maar uiteindelijk toch aan vervanging toe. Een verpakking bevat vijf paar oordopjes, met een voordeelverpakking ben je nog goedkoper uit. Per verpakking (vijf paar) betaal je ongeveer € 6. Dat is geen geld om uitgerust wakker te worden.

Bekijk Herrsiestoppers oordoppen

Siliconen oordoppen

De Herriestoppers zijn van een soort schuim, ideaal wanneer je gevoelige oren hebt. Je hebt ook de silicone oordopjes. Zijn dit goede oordoppen om te slapen? Ja, ze sluiten namelijk goed af. Dit betekent een hoge demping, bovendien zijn ze ook nog eens waterdicht. Dit soort oordopjes wordt dan ook gebruikt om mee te slapen of te zwemmen.

Het is in het begin wel even wennen aan siliconen oordoppen. Wanneer je merkt dat ze pijn doen of niet comfortabel zitten, kun je toch beter op de schuim oordopjes overstappen. Gelukkig kunnen de meeste mensen wel tegen de siliconen variant.

Silicone oordopjes zijn vooral aan te raden wanneer je veel last hebt van omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een partner die hard snurkt of wanneer je in ploegendiensten werkt (en dus overdag slaapt). Het silicoon is kneedbaar dus je past de vorm iets aan.

Ze worden meestal per 3 tot 12 paar verkocht. Dit is praktisch want vanuit hygiënisch oogpunt zul je ze af en toe moeten vervangen. Voor een setje van zes paar ben je ongeveer € 20 kwijt.

Naar siliconen oordoppen

Is het slecht om te slapen met oordopjes?

Het is niet de bedoeling om dag in dag uit met oordoppen rond te lopen. Dit sluit de gehoorgang af waardoor er geen lucht bij kan. Juist die lucht is belangrijk om de binnenkant van het oor gezond te houden.

Het is niet slecht om te slapen met oordopjes. Maar wanneer je ‘s nachts van oordoppen gebruik maakt, dan moet je overdag het oor laten luchten. Gebruik dus zeker geen oordoppen om muziek te luisteren, ruil dit voor een koptelefoon. Of nog beter: gebruik even helemaal niks.

Hoe lang mag je oordopjes gebruiken?

Oordopjes hebben een beperkte levensduur. Het is aan te raden om oordopjes die je elke nacht draagt na ongeveer een maand te vervangen. Na die maand zijn ze niet meer zo schoon maar is ook de pasvorm een stuk minder.

Wist je trouwens dat je oren je leven lang blijven groeien? Heb je oordoppen op maat dan moet je ze elke drie tot vijf jaar laten vervangen.

De oordopjes wassen

Heb je veel last van overtollig oorsmeer dan merk je dat de dopjes snel vies worden. Kun je oordopjes wassen? Ja dat kan, maar dit doe je niet zomaar. Je mag de oordoppen onder lauwwarm water afspoelen. Eventueel mag je wat zeep gebruiken.

Oordoppen van schuim moet je niet uitknijpen, laat ze gewoon aan de lucht drogen. Siliconen dopjes zijn wat eerder droog, deze hoef je uiteraard helemaal niet uit te knijpen of uit te wringen. Het duurt ongeveer 1-2 dagen voordat de dopjes geheel droog zijn. Zolang ze nog vochtig zijn moet je ze zeker niet gebruiken, dit is slecht voor het oor.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Goede oordoppen om te slapen
Schuiven naar boven