Deze ziektes veroorzaken misselijkheid

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Misschien heb je last van aanhoudende misselijkheid zonder braken. Het kan ook dat je toch moet overgeven. Welke ziektes veroorzaken misselijkheid? Ten eerste is dit buikgriep, maar er zijn nog veel meer ziektes die dit veroorzaker. Ze zijn soms ernstig en soms onschuldig.

Gastro-enteritis

De meest voorkomende ziekte die misselijkheid veroorzaakt is gastro-enteritis, in de volksmond ook wel buikgriep genoemd. Deze ziekte is het gevolg van een infectie met een bacterie, virus of parasiet. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies in de maag en de darmen.

Symptomen van gastro-enteritis zijn buikkramp, misselijkheid en braken. Soms ontstaat er ook diarree, al dan niet met een bloederige afscheiding. Deze ziekte geneest vanzelf, dit duurt tussen de vier en zeven dagen. Wees bedacht op (ernstige) uitdroging, vooral bij kinderen, zwakkeren en ouderen. Neem eventueel ORS in.

Bekijk ORS

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging lijkt op gastro-enteritis maar is toch weer wat anders. Je krijgt dit door het eten van besmet of bedorven voedsel. De klachten beginnen met buikkrampen en misselijkheid. Vaak moet je braken of heb je last van diarree. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid, spierpijn en hoofdpijn. Soms kan er zelfs koorts ontstaan.

Voedselvergiftiging kan vrij snel na het eten van besmet voedsel ontstaan. Soms treden de klachten al binnen een half uur op. Binnen 1-4 dagen zijn de meeste symptomen weer verdwenen. Ook nu is het belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Zwangerschap

Welke ziektes veroorzaken misselijkheid? Zwangerschap is geen ziekte maar je kunt er wel erg misselijk van worden. Dit gebeurt vooral in de eerste 12 weken van de zwangerschap. De oorzaak ligt in een verandering in de hormoonhuishouding. Probeer ‘s morgens eerst wat thee te drinken en eet ook kleine hoeveelheden. Eventueel kan gember helpen om de misselijkheid wat naar de achtergrond te verdringen.

Een maagzweer

Een maagbacterie kan een maagzweer veroorzaken. Die bacterie zit er al sinds je jeugd, hier kun je weinig tegen doen. Bij een maagzweer ontstaat er een wondje in de maag, soms ook in het eerste gedeelte van de darm. Algemene klachten zijn misselijkheid, een opgeblazen gevoel en soms ook brandend maagzuur.

Een maagzweer wordt behandeld middels medicatie. Hiervoor maak je een afspraak bij de huisarts. Door gezond te leven verminder je de klachten maar voorkom je ook dat er weer een nieuwe maagzweer ontstaat.

Stress, angst en depressie

Psychische ziektes kunnen ook misselijkheid veroorzaken. Dit komt het vaakst voor bij stress, angst of een depressie. Iedereen gaat weer anders met deze psychische aandoeningen om. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende te ontspannen en eventueel hulp in te schakelen.

Reisziekte

Een andere benaming voor reisziekte is wagenziekte, maar ook zeeziekte en luchtziekte vallen hieronder. Daarnaast kan reisziekte ontstaan wanneer je een 3D-bril op hebt en een computerspel speelt of naar een 3D film kijkt. Het komt ook voor wanneer je op een schommel of draaimolen zit of een rit in een achtbaan maakt.

Reisziekte ontstaat vanuit de hersenen, de informatie die via de ogen, spieren en evenwichtsorganen binnenkomt klopt niet. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid en soms ook braken. Je kunt ook gaan gapen, slaperig zijn, bleek zien of last hebben van een snelle ademhaling. Andere klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid en winderigheid.

Tegen reisziekte zijn speciale tabletjes verkrijgbaar. Daarnaast hebben veel mensen baat bij een speciaal polsbandje. Hierbij wordt er een bepaalde druk op de pols uitgeoefend waardoor de klachten van misselijkheid verminderen of verdwijnen.

Bekijk reisziekte polsbandjes

Het gebruik van medicijnen (medicatie)

Sommige medicijnen hebben misselijkheid als bijwerking. Dit staat dan altijd op de bijsluiter aangegeven. Kun je dit niet als bijwerking terugvinden, overleg dan met de arts of apotheek.

Coeliakie

Deze ziekte noem je ook wel glutenintolerantie. Dit betekent dat je lichaam overgevoelig is voor gluten, dit zijn een soort eiwitten. De meest voorkomende symptomen zijn diarree en gewichtsverlies. Soms heb je last van een opgeblazen gevoel, misselijkheid en buikpijn. Opvallend is dat er ook klachten ontstaan die vaak helemaal niet aan coeliakie gelinkt worden waaronder osteoporose, schade aan het zenuwstelsel of gewrichtspijn.

Coeliakie is alleen te behandelen middels het volgen van een speciaal dieet. De arts of een diëtist kan hier meer over vertellen.

Een blindedarmontsteking

Heel soms is er sprake van een blindedarmontsteking. Dit kan iedereen overkomen en de oorzaak is niet altijd bekend. Mogelijk zit er iets vast in de blindedarm en gaat dit uiteindelijk ontsteken. Symptomen van een blindedarmontsteking zijn:

  • Algemeen ziek gevoel
  • Misselijkheid en braken
  • Weinig eetlust
  • Pijn in de buik (rechtsonder)
  • Verhoging van 37,5 °C of meer
  • Diarree of moeite met de ontlasting
  • Verergering van de pijn bij bewegen of schudden

De pijn wordt uiteindelijk steeds erger. Een blindedarmontsteking moet binnen een dag behandeld worden. Vaak volgt er een operatieve ingreep. Alleen wanneer dit mogelijk is wordt de ontsteking middels medicatie behandeld.

Behandeling van misselijkheid

Welke ziektes veroorzaken misselijkheid? Naast bovenstaande ziektes of aandoeningen kun je ook misselijk worden als gevolg van overmatig eten, een hersenschudding, hartaanval, de ziekte van Crohn of refluxziekte.

Behandeling van misselijkheid bestaat uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak (indien nodig). Verder is het goed om op de voeding te letten en kleine maaltijden tot je te nemen. Natuurlijke middelen tegen misselijkheid zijn gember en pepermunt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Deze ziektes veroorzaken misselijkheid
Schuiven naar boven