Goedkoopste smartphone ter wereld

Een goede smartphone kost tegenwoordig minimaal €500. De iPhone X was het eerste model dat boven de € 1000 uitkwam. De prijzen rijzen de pan uit. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de goedkoopste smartphone ter wereld. We kwamen uit bij een toestel dat slechts €3,50 kost.

Het gaat hier om de Freedom 251, afkomstig van de Indiase fabrikant Ringing Bells. Dit modelletje heeft een 4G ondersteuning, dus internet. Ongelofelijk dat ze het voor deze prijs aan kunnen bieden!

Subsidie vanuit de overheid

De goedkoopste smartphone ter wereld is er niet zomaar. Onder de miljardenbevolking van India heerst veel armoede. Om toch allemaal bereikbaar en connected te blijven, werkt de Indiase hieraan mee. Dankzij een stevige subsidie werd het toestel voor 251 roepies verkocht. Dit is omgerekend ruim €3,50.

Importeren naar Europa

Het is ondenkbaar dat we in Europa het toestel voor dezelfde prijs kunnen kopen. Na flink wat media-aandacht was er natuurlijk veel vraag naar deze spotgoedkope smartphone. Helaas bleek het niet zo eenvoudig om hem aan te schaffen. Importeurs kregen te maken met transportkosten, invoerkosten en beloning voor de tussenhandelaren. Dit resulteerde erin dat het toestel uiteindelijk flink meer zou gaan kosten. Van hieruit was het dus niet zinvol om de Freedom 251 te importeren. Helaas pindakaas.

Overigens is het toestel ook niet voor de Europese markt gemaakt, en kent hierdoor toch wat beperkingen. Vooralsnog is niet bekend of een handelaar überhaupt een poging tot importeren heeft gewaagd.

Specificaties van de Freedom 271

Wat kun je van dit goedkope toestel verwachten? Je zou denken dat het eersteklas rommel is, maar dat is het echt niet. Het scherm is 4 inch groot en heeft een resolutie van 960 x 540 pixels. Helemaal niet verkeerd voor die prijs. De quad core processor met 4 kernen heeft een kloksnelheid van maar liefst 1,3 gigahertz. Dit wordt ondersteund door 1 GB werkgeheugen. Intern vind je 8 GB opslagruimte. Gebruikers kunnen dit uitbreiden middels een micro sd-kaart.

Er is wel bespaard op de camera. Aan de achterzijde bevindt zich een 3,2 MP camera. De selfiecamera heeft een lagere VGA-resolutie. Met de voor- en achtercamera maak je niet de allerbeste kwaliteit foto’s, maar leuk genoeg om via social media te delen.

De 1450 mah batterij biedt voldoende prestaties. Het toestel beschikt over verschillende connectiviteit zoals 3G, GPS en Wifi. Zelfs Bluetooth is aanwezig. The Freedom 251 dateert uit 2016 en draait op het besturingssysteem Android 5. 1. Vanwege de veroudering van de toestel is het zeker niet meer interessant om hem aan te schaffen.

Ontwikkelingen na 2016

De Freedom 251 is de enige spotgoedkope smartphone ter wereld. Na 2016 heeft geen enkele fabrikant moeite gedaan om een smartphone van minder dan € 50 op de markt te brengen.

Alternatieven voor de goedkoopste smartphone ter wereld

Dacht je in Europa ook zo’n goedkope smartphone te krijgen? Vergeet het maar, hier betaal je een stuk meer. Een mobiele telefoon is verkrijgbaar vanaf €19, maar dat is een GSM en zeker geen smartphone. Hieronder wat smartphones die minder dan € 85 kosten.

Alcatel 1 (2021)

Een van de meest populaire goedkope smartphones (minder dan € 75). Het scherm heeft een afmeting van 5 inch. Het ondersteunt 4G, draait op Android 11 Go (up te graden) en de batterij is vervangbaar. Dit kom je tegenwoordig nauwelijks nog tegen.

Bekijk Alcatel 1

Blackberry Bold 9900

Jarenlang was de BlackBerry smartphone een geliefd merk. Hij beschikt over een fysiek toetsenbord, en dit is voor sommigen erg praktisch. Het scherm heeft een afmeting van 2,8 inch en hij is voorzien van de nieuwste wifi technologie. Voor een bedrag van minder dan € 70 schaf je dit model aan.

Naar BlackBerry Bold 9900

ZTE Blade A3 (2020)

Dit is een smartphone met 4G ondersteuning en een krachtige 2600 mAh batterij. De schermgrootte bedraagt 5,45 inch. Het toestel draait oorspronkelijk op Android 9.0, maar dit is upgradebaar.

Bekijk ZTE Blade A3

Hoe zit het dan met de ‘gratis’ smartphone bij een abonnement?

Een gratis smartphone ontvangen bij je mobiel abonnement, hoe leuk en makkelijk is dat? Vroeger werd hiermee geadverteerd, maar dit mag tegenwoordig niet meer. Een smartphone is niet gratis, je betaalt deze in maandelijkse termijnen af. Het maandbedrag wordt bij het mobiel abonnement getrokken, waardoor je slechts één vaste prijs per maand betaalt.

Koop je een smartphone op afbetaling van meer dan € 200? Wees hier een beetje voorzichtig mee, want je ontvangt in dit geval een (positieve) BKR- registratie. Dit hoeft niet direct voor problemen te zorgen, maar wel wanneer je ergens anders een lening wil afsluiten of misschien wel voor een hypotheek gaat. Het kan zomaar zijn dat je hierdoor minder kunt lenen.

Dus: een gratis smartphone krijg je nergens. En dat toestel van € 3,50 is helaas niet in Europa verkrijgbaar, en gezien de ouderdom ook niet meer interessant.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com