Hoe krijg je je kind ’s nachts zindelijk

Overdag zindelijk maar ’s nachts nog niet. Gemiddeld duurt het een jaar na het overdag zindelijk zijn voordat dit ook in de nacht het geval is. Het ene kind is hier sneller mee dan het andere. Gemiddeld zijn kinderen ook in de nacht zindelijk wanneer ze tussen de 3 en 6 jaar oud zijn. Hier zit dus een ruime marge in. Ook kan een kind van 7 of 10 jaar oud nog in bed plassen. Bedwateren komt zelfs bij pubers voor. Een nachtluier, matrasbeschermer, plaswekker, wakker maken; welke methoden zijn het beste? We zetten het voor je op een rijtje.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Overdag zindelijk, in de nacht niet

Je kind is overdag zindelijk maar in de nacht nog lang niet. Vervelend, want een nat bed is vaak het gevolg. Bovendien moet je nog steeds luiers kopen terwijl je gehoopt had dat dit niet meer nodig is. Even voor de duidelijkheid: een kind wordt ooit ook in de nacht zindelijk. Bij sommige kinderen duurt dit iets langer dan gehoopt.

Wanneer is een kind ’s nachts zindelijk?

Overdag zijn de meeste kinderen zindelijk wanneer ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn. Zodra het kind controle krijgt over de sluitspieren, dan kan zindelijk worden beginnen. Ook moet het kind er psychisch aan toe zijn.

De basisschool hamert er vaak op dat een kind met 4 jaar zindelijk moet zijn. Logisch, want dit is wel zo gemakkelijk voor de school. Maar geen paniek wanneer het kind met 4 jaar nog niet zindelijk is. Dit volgt vaak snel. Wanneer een kind overdag zindelijk is dan kan het nog een jaar duren voordat het kind dit ook ’s nacht is. Nog even geduld hebben dus.

De luier afdoen

Hoe krijg je je kind ’s nachts zindelijk? Wacht pas met de luier voor de nacht afdoen totdat deze gedurende een aantal ochtenden ook echt droog is. Geef het kind dan een onderbroek in plaats van een luier. De periode tussen nachtluier en geen luier kun je overbruggen door het kind eerst een onderbroek aan te doen en daaroverheen de luier. Hierdoor voelt je kind de nattigheid wel zonder dat gelijk alles vies en nat wordt.

Leg de eerste tijd een matrasdekje of zeiltje onder het hoeslaken. Dit beschermt het matras. En ja, wassen hoort er de eerste tijd bij. Zindelijk worden gebeurt met vallen en opstaan en een terugval is altijd mogelijk.

Kind plast met 5 of 6 jaar nog in bed

Is je kind 5 of 6 jaar en plast het nog in bed? Dit gebeurt vaker dan gedacht, alleen praten veel ouders en kinderen hier uit schaamte niet over. Een kind krijgt eerder controle over de darmen dan over de blaas dus het is helemaal niet vreemd dat de zindelijkheid soms langer op zich laat wachten.

Ook herkennen de hersenen het signaal van de blaas in het begin vaak nog niet. Het kind wordt misschien wel wakker maar heeft nog niet direct door dat het naar de wc moet gaan. Het helpt bij deze kinderen om ze zelf even tussendoor wakker te maken en op de wc te zetten, bijvoorbeeld voordat je zelf gaat slapen.

Tip: koop een plashorloge dat je kind tijdig wekt. Zo leert het zelf naar de wc gaan.

Bekijk plashorloges

7 tot en met 10 jaar en bedplassen

Bij deze leeftijdsgroep komt bedplassen in ruim 10 procent van de gevallen nog voor. Sommige kinderen gaan plots weer bedplassen. Vaak gebeurt dit na een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, overlijden of geboorte. Maar ook pesten op school of een ander probleem kan hier de oorzaak van zijn.

Straf je kind nooit voor bedplassen maar geef het een broekje dat hier speciaal voor te koop is. Ook een bedzeiltje kan helpen. Soms is een plaswekker een optie en handig hulpmiddel.

Bestel online DryNites broekjes, die houden je kind de hele nacht droog. Geschikt voor de leeftijd van 4 tot 15 jaar.

Naar DryNites

Pubers die in bed plassen

Van alle pubers plast ruim 2 procent nog in bed, soms zelfs nog tot hun 18e. Het is belangrijk om medische en psychische oorzaken uit te sluiten. De plaswekker kan hierbij helpen. Dit is een speciaal laken dat een signaal afgeeft zodra het vochtig wordt. In meer dan de helft van alle gevallen werkt dit.

Een matrasbeschermer of onderlegger voorkomt vies worden van het matras. Erover praten en eerlijk zijn helpt ook, vooral naar de ouders toe. Bespreken wie het bed verschoont en waar de vuile was gelaten moet worden. Bedwateren, daar moet je niet te moeilijk over doen. Er zijn immers ergere dingen in het leven en ook dit zal ooit weer over gaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial