Hoe lang gaat een matras mee? Over de levensduur

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Matrassen hebben een levensduur die varieert van 4-15 jaar. Dit zijn grote verschillen. Hoe lang een matras meegaat hangt ten eerste van het materiaal maar ook van de kwaliteit af. Als laatste draait het om het gebruik van het matras. Bekijk per type matras hoe lang deze in de praktijk meegaat.

Verschillende materialen

Een matras bestaat vaak uit een combinatie van meerdere materialen. Het hoofdmateriaal bevat:

  • Polyether
  • Binnenvering
  • Latex
  • Pocketvering
  • Traagschuim
  • Koudschuim

De dikte van een matras zegt ook wel iets over de kwaliteit. Dunne matrassen zijn in veel gevallen van een slechtere kwaliteit. Ze ondersteunen het lichaam onvoldoende en slijten eerder.

Levensduur polyether matras

Hoe lang gaat een matras mee wanneer deze van het materiaal polyether is? Polyether is een goedkoop schuim dat veel voor matrassen wordt gebruikt. Het heeft een gesloten celstructuur wat een aantal nadelen heeft. Ten eerste de ventilatie, die is bij een polyether matras zeer slecht. De cellen binnen in het matras gaan snel kapot. Hierdoor zakt het matras na enkele keren gebruik al door.

Zoek je het goedkoopste matras dan kom je vrijwel altijd bij een van polyether uit. Prima als logeermatras maar niet voor dagelijks gebruik. Een matras van polyether gaat tussen de 4 en 6 jaar mee, hierna is deze aan vervanging toe. Hoe dunner het matras hoe korter de levensduur.

Bekijk polyether matrassen

Het binnenveringsmatras

In de kern van een binnenveringsmatras bevinden zich veren van staaldraad. De afzonderlijke veren zijn middels een spiraal aan elkaar gekoppeld. De veren kunnen erg verschillen in kwaliteit, dikte, vorm en het aantal slagen. Dit is allemaal medebepalend voor de kwaliteit van het matras.

Een van de nadelen van een binnenveringsmatras is dat de veren met elkaar verbonden zijn en hierdoor ook tegelijkertijd bewegen. Wanneer je veel op dit matras draait dan lijkt het net alsof je op een trampoline ligt. Het matras heeft overal gelijke druk waardoor je niet comfortabel slaapt. Bovendien geniet je niet van de beste ondersteuning.

Voordeel van dit matras is dat het redelijk voordelig in aanschaf is. Bovendien is het matras redelijk sterk en gaat te lang mee. Ook de ventilatie is goed.

Hoe lang gaat een binnenveringsmatras mee? Dit matras houdt het gedurende 6-8 jaar vol.

Naar binnenvering matrassen

Zo lang gaat een latex matras mee

Waarom kiezen voor een latex matras? Dit matras heeft een kern van latex, dit is een soort rubber. Van latex is bekend dat het een uitstekende veerkracht heeft en een goede ondersteuning biedt.

De aanschafprijs voor een latex matras is gemiddeld en hierdoor voor iedereen betaalbaar. Toch is dit matras duurder dan een van polyether of binnenvering. Het traditionele latexmatras ventileert slecht en kan al snel te warm aanvoelen. Als alternatief is het Talalay latex bedacht, dit bestaat voor 30% uit natuurlijk latex. Dit soort matrassen heeft een open celstructuur en ventileert hierdoor veel beter.

Een latex matras heeft een gemiddelde levensduur van 7-9 jaar. Ga je voor een Talalay latex matras dan heeft deze een levensduur van 8-10 jaar.

Pocketveringsmatras

Veel mensen verwarren de binnenvering met pocketvering, dit zijn echter twee verschillende dingen. Bij een pocketvering wordt er gebruik gemaakt van stalen veren die afzonderlijk in zakjes zijn verpakt. Voordeel hiervan is dat het matras niet in zijn geheel meeveert maar zich aanpast naar de afzonderlijke lichaamsdelen. Je ervaart dan ook optimale ondersteuning aan rug, schouders, heupen, nek en andere lichaamsdelen.

Doordat er gebruik is gemaakt van afzonderlijke veren ventileert het matras uitstekend. Ideaal wanneer je het snel warm hebt of tijdens een nachtelijke uren veel transpireert. Nadeel is dat een pocketveringsmstras soms magnetische velden veroorzaakt, kan gaan roesten en erg zwaar is. De prijs ligt een stuk hoger.

Absoluut voordeel is de lange levensduur. Een matras met de pocketvering gaat 8-10 jaar mee. Op voorwaarde dat je het matras goed schoonhoudt.

Bekijk pocketvering matrassen

Het traagschuim matras

Er is veel vraag naar traagschuim matrassen. Dit materiaal wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Voordeel is dat het bij warmte zachter wordt. Het past zich dus aan naar je lichaamshouding. Wanneer je op dit matras ligt dan voelt dit heel natuurlijk aan. Daarnaast vind je goede ondersteuning zonder dat er drukpunten ontstaan. Een traagschuim matras behoort dan ook tot de druk verlagende matrassen.

Wanneer je bedlegerig bent dan is dit matras zeker geschikt. Ook voor mensen met gewrichtsklachten of rugklachten is traagschuim een aanrader. Zitten er ook nadelen aan dit type matras? Ja, voor sommige mensen voelt dit matras te warm aan. Ook is het niet zo ventilerend als andere matrassen.

Hoe lang vaak traagschuim mee? Reken op een levensduur variërend van 8-10 jaar.

Naar traagschuim matrassen

Levensduur koudschuim matras

Als laatste het koudschuim matras, dit verschilt weer van traagschuim. Dit matras wordt gemaakt van het materiaal polyurethaan. Pluspunt is de extreme veerkracht en duurzaamheid. Je ligt er dan ook zeer comfortabel op, het matras past zich namelijk makkelijk aan de vormen van je lichaam aan. Ideaal voor mensen met gewrichtsklachten of een slechte bloedcirculatie.

Het koudschuim matras heeft een open celstructuur en hierdoor een uitstekende ventilatie. Het is van nature allergeenvrij geeft ook geen vervelende geurtjes af.

Nadeel is dat dit materiaal in de winter minder prettig aan kan voelen. Het blijft in de winter namelijk koel, wanneer je een koukleum bent is dit zeker geen aanrader.

Hoe lang blijft koudschuim goed? De levensduur ligt opvallend hoog. Dit matras gaat 12 tot wel 15 jaar mee. Hiermee heeft dit model de langste levensduur van alle matrassen.

Bekijk koudschuim matrassen

Hoe weet je of je matras nog goed is?

Niet bij iedereen slijt het matras even snel. Je lichaamsgewicht, mate van gebruik en de dikte van het matras zijn bepalende factoren. Hoe weet je of je matras nog goed is? Ga op je rug op het matras liggen. Zowel je bovenrug als onderrug moet contact maken met het matras. Is dit contact er niet dan is het matras aan vervanging toe.

Hoe vaak moet je een Topper vervangen?

Een Toppermatras beschermt het eigenlijke matras. Hierdoor gaat je matras langer mee. Bovendien zorgt een Topper voor extra comfort. Hoe vaak moet je je Topper vervangen? Vervang hem om de 2-4 jaar, dan lig je altijd comfortabel.

Je oude topper kun je doneren aan een goed doel, op laten halen door de gemeente of naar de milieustraat brengen. Soms kun je de topper achterlaten bij de winkel waar je een nieuw matras koopt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe lang gaat een matras mee? Over de levensduur
Schuiven naar boven