Hoe lang moet je rijden met een lege accu?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Door verschillende oorzaken kan de accu van de auto leegraken. Het gevolg: de motor start niet meer. Gelukkig kun je de accu weer opladen, bijvoorbeeld middels startkabels of een acculader. Hoe lang moet je rijden met een lege accu? Het is belangrijk dat de accu zich voldoende kan opladen, anders sta je binnen de kortste tijd weer stil.

Dit doe je als de accu van de auto leeg is

Een waarschuwing vooraf: zorg altijd dat je een acculader in huis hebt. Dat ding kost niet veel en je kan hier snel en eenvoudig de accu van de auto, motor of scooter mee opladen. Voor een goede druppellader ben je tussen de € 17 en € 30 kwijt, voor die prijs kun je dit niet laten liggen.

Bekijk auto accu laders

Wat te doen als accu van de auto leeg is? Leg hem thuis aan de druppellader. Het is namelijk heel goed mogelijk om een lege accu middels een druppellader weer vol te krijgen. Ben je niet thuis en heb je geen acculader, dan moet je de accu middels startkabels opladen. Hier heb je een hulpauto en natuurlijk een setje startkabels voor nodig.

De accu middels startkabels opladen

Met startkabels geef je de accu een klein beetje stroom. Dit is voldoende om de motor te laten draaien. Koppel de startkabels aan de accu van de hulpauto en de pechauto. Vervolgens moeten de motoren van beide auto’s draaien. Houd dit gedurende 5 minuten vol.

Hierna is het belangrijk om met de auto rond te rijden. Zo kan de accu zich verder opladen. Doe je dit niet, dan zal de accu bij de volgende keer starten weer leeg zijn.

Hoe lang moet je rijden met een lege accu?

Met behulp van de startkabels krijgt de accu een beetje power. Helaas is dit niet voldoende om een volgende keer de motor opnieuw te starten. Ga daarom rondrijden.

Hoe lang moet je rijden met een lege accu? Dat hangt een beetje van de situatie af. Bevind jij je midden in de stad met veel stoplichten, dan kan de accu zich niet voldoende opladen. Daarom is het beter om naar een autoweg of snelweg uit te wijken. Rijd 30 minuten rond, dan is de accu meer dan voldoende vol.

Kun je met een lege accu rijden?

De vraag is of je met een lege accu kunt rijden. Hiervoor moet je eerst weten hoe de accu aan zijn power komt. De motor van de auto drijft de dynamo aan. De dynamo zorgt ervoor dat de accu zich oplaadt. Vervolgens geeft de accu energie aan de motor wanneer deze moet starten. Ook zorgt de accu ervoor dat verlichting en de radio werkt wanneer de motor niet draait.

Nu je dit weet begrijp je ook dat de accu en de motor afhankelijk zijn van elkaar. Goed, kun je met een lege accu rijden? Zolang de motor draait kun je met een lege accu rondrijden. Maar zodra de motor uit gaat dan zal de lege accu de motor niet meer kunnen starten.

Dus ja, je kan met een lege accu rijden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de accu is leeg gelopen en je hem middels startkabels weer aan de praat hebt gekregen. Rijd een halfuurtje rond, dan drijft de motor de dynamo aan en de dynamo zorgt ervoor dat de accu zich verder oplaadt.

Druppellader: je hoeft niet rond te rijden

Laad je de accu middels een druppellader (auto acculader) op? Dan kun je de accu geheel opladen zonder dat je rond hoeft te rijden. Het duurt gemiddeld tussen de 8 en 12 uur voordat een lege accu geheel is opgeladen. Een en ander hangt van de accucapaciteit af. Hoe dan ook, een auto acculader is een handig hulpmiddel dat je absoluut in huis moet hebben.

Zo lang gaat een accu van een motor mee

Natuurlijk heeft een accu niet het eeuwige leven. Na een paar jaar moet de motoraccu vervangen worden. De levensduur van een accu bedraagt tussen de twee en vijf jaar. Met goed onderhoud en een premium-A kwaliteit accu kun je levensduur verlengen tot wel zeven jaar.

Bekijk auto accu’s

Heb je een nieuwe accu nodig? Bestel deze gewoon online en monteer hemzelf. Hiermee bespaar je ontzettend veel kosten. Door een accu zelf te bestellen weet je ook wat je in huis haalt. Sommige garages gaan namelijk voor een lage kwaliteit accu waardoor je hem nog sneller moet vervangen.

Tip: kies bij voorkeur voor een accu van het merk Bosch, Varta of een ander bekend merk. De kwaliteit van dit soort autoaccu’s is top.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Hoe lang moet je rijden met een lege accu?
Schuiven naar boven