Wat is beter waspoeder of vloeibaar?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In de wasmachine doe je waspoeder, vloeibaar wasmiddel of misschien wel speciale waspods. Wat is beter, waspoeder of vloeibaar? Beiden hebben hun voor- en nadelen. Ontdek de belangrijkste verschillen, waar je voor moet kiezen en welk merk het beste is.

De werking van wasmiddel

Voordat je kijkt welke van deze twee beter is, eerst iets over de werking hiervan. Dan weet je uiteindelijk ook waar je voor moet kiezen. Zeep is al meer dan 2000 jaar oud, in het oude Egypte hielden ze zich hier al mee bezig. In het jaar 1885 kwam het merk Sunlight op de markt. Dit was het eerste commerciële wasmiddel.

Een wasmiddel bevat enzymen en is hierdoor in staat om vuil en vet op te lossen. Met de moderne wasmachines kan dit zelfs op lage temperaturen. Hierbij heb je keuze uit een totaal wasmiddel, kleurwasmiddel of een wol- en fijn wasmiddel.

Wat is beter: waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Nu antwoord op de vraag welke van deze twee beter is. Hierbij is het belangrijk om op verschillende zaken te letten bijvoorbeeld hoe schoon de was wordt, of je ook op 30° kunt wassen en wat beter is voor de wasmachine.

Wassen op lage temperaturen

Was je vaker op lage temperaturen? Niet alleen beter voor je wasgoed maar ook voor het milieu. Met lage temperaturen worden de wasprogramma’s van 30 °C en 40 °C bedoeld. Wanneer je vaak op lage temperaturen wast dan kun je beter voor een vloeibaar wasmiddel gaan. Dit lost bij een lage temperatuur beter op dan waspoeder.

Bekijk het beste vloeibare wasmiddel

Wasprogramma met hoge temperatuur

Wanneer vlekken niet uit kleding verdwijnt dan moet je op een hogere temperatuur wassen. Dit doe je ook wanneer het wasgoed blijft stinken. Door op hogere temperatuur te wassen dood je bacteriën. Hierbij kies je voor een wasprogramma van 60 °C (of hoger). Vooral voor handdoeken, keukendoeken en washandjes is het aan te raden om dit af en toe op een hoge temperatuur te wassen. Dit geldt ook voor ondergoed en sokken.

Een wasprogramma met hoge temperatuur werkt het beste wanneer je waspoeder gebruikt. Waspoeder dringt dieper in de stoffen door. Bovendien laat het een frisse geur of kleding achter.

Naar populaire waspoeders

Levensduur van de wasmachine verlengen

Wil je lang met je wasmachine doen? De meeste wasmachines gaan 10-15 jaar mee. Grote merken zijn kwalitatief beter. Terwijl de hele goedkope merken een kortere levensduur hebben.

Je verlengt de levensduur van de wasmachine door de manier hoe je ermee omgaat. Waspoeder bevat vaak een bleekmiddel, dit kan de wasmachine beschadigen. Een enkele keer is geen probleem maar gebruik niet dagelijks waspoeder. Wissel dit regelmatig met vloeibaar wasmiddel af.

Vloeibaar wasmiddel kan een vettig laagje in de wasmachine achterlaten. Hierin hoopt zich bacteriën en ander vuil op. Er ontstaat een grijze smurrie, dit noem je ook wel wasluis. Om dit weg te krijgen moet je de wasmachine regelmatig op 70 °C of hoger laten draaien. Haal de grijze smurrie ook uit de rubberen rand net achter de opening van de wasmachine. Gebruik hiervoor een oud doekje.

Welk wasmiddel is het best?

Je hebt nu kunnen zien wat beter is: waspoeder of vloeibaar. Dat hangt dus helemaal van de situatie af. Ga je op zoek naar een wasmiddel dan heb je een ruime keus uit verschillende merken. De prijzen variëren enorm. Welk wasmiddel is het best? De merken Ariel en Robijn scoren hoog. Maar ook Witte Reus is een aanrader.

Sommige mensen kiezen voor een huismiddel waspoeder of vloeibaar. Dit is een stuk goedkoper. Nadeel hiervan is dat het niet zo goed schoon wast. Ook ruikt dit middel niet altijd lekker fris. Wil je dat de was in één keer schoon mocht en ook op lage temperaturen? Kies dan voor een goed merk.

Dit wasmiddel kies je voor alle was

De meeste mensen hebben drie tot vier flessen of pakken wasmiddel staan. Een voor de bonte was, de ander voor de witte was. Dan nog een voor de wolwas er natuurlijk een voor de zwarte was. Welk wasmiddel voor alle was? Heb je weinig witte was, dan kun je het beste een bont wasmiddel kiezen. Hierin zit een kleurbeschermer waardoor de kleuren langer mooi blijven.

In een wit wasmiddel zit bleekmiddel. Gebruik dit nooit voor de bonte was, kleding verbleekt dan. Was wit en bont bij voorkeur apart. Het is niet direct noodzakelijk om een wasmiddel voor de zwarte was te kopen. Een wasmiddel voor de bonte was voldoet ook. Het is wel zo dat het speciaal wasmiddel voor de zwarte was voor een beter kleurbehoud zorgt.

Bekijk wasmiddel voor de zwarte was

Als laatste is het aan te raden om wol en fijne was met een speciaal wasmiddel te wassen. Kies ook altijd het fijne wasprogramma. Zo raken kwetsbare stoffen niet beschadigd.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter waspoeder of vloeibaar?
Schuiven naar boven