Hoe vaak de tuin sproeien – afhankelijk van weer en beplanting

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heb je een gazon of planten in de tuin, dan vragen die om verzorging. Vooral in de zomermaanden kan er droogte optreden. Het is dan belangrijk om het gras of de tuinplanten te besproeien. Maar hoe vaak de tuin sproeien, is weer afhankelijk van het weer en welke planten er staan.

Sproeien bij droogte

Wanneer het regelmatig regent dan hoef je het gras of de tuinplanten geen extra water te geven. Tenzij je planten in een pot hebt staan, en ergens onder een overkapping of op een beschutte plek. Wanneer regenwater hier niet of slecht bijkomt dan is het wel nodig om de grond vochtig te houden.

Houd het actuele weerbericht goed in de gaten. Wanneer er een droge periode in aankomst is, dan moet je extra maatregelen nemen. Ben je hier te laat mee dan gaan de planten slap hangen. In het ergste geval sterven ze af.

Je spreekt van droogte wanneer er gedurende lange tijd minder regen valt dan gebruikelijk. Door droogte ontstaat er ook meer verdamping.

Hoe vaak de tuin sproeien?

Bij droogte is het aan te raden om een- tot tweemaal per week voldoende water te geven. Denk hierbij aan een hoeveelheid van 10-15 mm per keer. Dit komt overeen met anderhalf uur automatisch sproeien (zwenksproeier). Of gedurende een kwartier handmatig sproeien (met de tuinslang). Let op: gras heeft meer water nodig, later meer hierover.

Bekijk zwenksproeiers

Het is voor de planten veel beter om één tot twee keer per week een flinke hoeveelheid te sproeien, dan elke dag een beetje. Door flink te sproeien raakt de grond helemaal verzadigd met water. Het vocht zal hierdoor lang rondom de wortels blijven staan. Wanneer je dagelijks een klein beetje sproeit dan verdwijnt het vocht direct op grondwaterniveau of het verdampt te snel.

Beste tijd om de tuin te sproeien

Overdag heb je misschien meer tijd om de tuin te sproeien. Bovendien heb je dan ook goed zicht op de tuinplanten en eventueel de aanwezigheid van onkruid. Logisch ook dat je ‘s middags wil besproeien. Niet doen, ‘s middags staat de zon het hoogst aan de hemel. In de zomermaanden kan de temperatuur op dit tijdstip flink oplopen.

Wanneer je ‘s middags het tuin sproeit dan verbrandt een groot deel van het water. Dat is natuurlijk zonde, want ik water is kostbaar. Bovendien hebben de planten er niks aan wanneer ze te weinig vocht krijgen.

‘s Middags sproeien is ook een slecht idee omdat het risico op verbranding wat groter is. Planten met haartjes op de bladeren houden de waterdruppels vast. Die waterdruppels werken als een vergrootglas, waardoor het zonlicht voor brandplekken op de bladeren kan zorgen. Er ontstaan dan bruine plekken, en dat wil je niet.

De beste tijd om de tuin te sproeien is bij een laagstaande zon. Doe dit dus ‘s morgens of ’s avonds. Ga eventueel voor een tui sproeier met watertimer.

Naar sproeiers met timer

Heeft gras veel water nodig?

Het voordeel van gras is dat het veel zonlicht vangt. Dat is goed want dan groeit het ook beter. Maar heeft gras veel water nodig? Het is je vast wel eens opgevallen dat de gazons in Engeland en Schotland altijd stralend groen zijn. Dit heeft met de hoeveelheid vocht te maken.

Gras heeft in het voorjaar en najaar wekelijks 2,5 tot 3 cm water nodig. Maar in de zomer kan dit oplopen tot een wekelijkse behoeften van 4 cm (40 mm). Dit betekent dat je gras wat langer moet besproeien dan tuinplanten.

Gras te veel water geven

De vraag is of gras ook te veel water kan krijgen. Voor de gezondheid van de wortels is het beter om niet dagelijks grote hoeveelheden water te geven. De wortels worden dan als het ware ‘lui’ en blijven aan het oppervlak. Terwijl het de bedoeling is dat de wortels van de grasplanten dieper de grond ingaan.

Verwen een nieuw gazon daarom niet te veel, de wortels moeten echt dieper gaan. Wanneer het gazon minimaal een jaar oud is dan is het niet erg wanneer het gras te veel water krijgt. Maar let op, want wanneer het gazon langdurig nat blijft dan kunnen de wortels gaan rotten.

Dit kost 1 uur de tuin sproeien

Het is de vraag wat een uurtje sproeien uiteindelijk kost. Want alles wordt duurder, zo ook het water. Gebruik je een zwenksproeier dan zal deze per uur ongeveer 1000 liter water afgeven. In 2022 kost het water € 0,87 per m3 (1000 liter). Dus 1 uur de tuin sproeien kost je ongeveer € 0,87.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe vaak de tuin sproeien – afhankelijk van weer en beplanting
Schuiven naar boven