Hoe werkt een regenpak?

Bijgewerkt: 6 februari 2022

Je kunt nog het beste regenpak hebben, het is ook belangrijk dat je weet hoe waterdicht dit is. Hoe werkt een regenpak? Hiervoor kijken we naar de productie van regenkleding. Maar ook hoe het kan dat je in een regenpak, regenjas of regenbroek altijd droog blijft. Natuurlijk kan het gebeuren dat een regenpak gaat lekken, dat heeft altijd een duidelijke oorzaak.

Greenlands Regenpak Unisex
Bekijk prijs & maten

Ademende regenkleding

Tegenwoordig is het heel normaal om voor ademende regenkleding te kiezen. Vroeger, toen de allereerste regen pakken op de markt kwamen, was dit helemaal niet ademend. Hierdoor ging je flink zweten in dit soort kleding. Dat zie je nog wel bij de hele goedkope regenpakken terug: ook deze zijn niet ademend.

Zo werkt een regenpak

Hoe werkt een regenpak precies? Regenkleding wordt van waterafstotend materiaal gemaakt. Het begin natuurlijk allemaal met het ontwerp. Hieruit volgt een tekening waarmee de fabrikant aan de slag kan. Bij de productie wordt er gebruik gemaakt van twee lagen stof. Dit is al gelijk het grootste verschil met normale kleding dat vrijwel altijd uit één laag stof bestaat.

De buitenste laag van een regenpak (of regenkleding) bestaat uit polyamide. Dit is een synthetische stof die onder andere voor lingerie maar dus ook voor regenkleding wordt gebruikt. Een typische eigenschap van polyamide is dat het vocht naar buiten afvoert maar toch zijn vorm behoudt.

Aan de binnenzijde van een regenpak zit een dun coatinglaagje. Juist dit laagje zorgt ervoor dat vocht zoals regen niet naar binnen kan lekken. Het laagje houdt dus regen tegen, de buitenste polyamidelaag voert het vocht naar buiten af.

Geen naden in regenkleding

Het is heel belangrijk dat regenkleding geen naden bevat. Het zijn juist de naden die voor lekkage kunnen zorgen. Daarom wordt een regenpak zo ontworpen dat er geen gestikte naden in zitten. Hele goedkope regenkleding bevat soms wel deze gestikte naden en kan al snel door gaan lekken.

Een regenpak is nooit 100% waterdicht

Wanneer je een nieuw regenpak koopt dan zal dit in het begin volledig waterdicht zijn. Helaas blijft die waterdichtheid niet eeuwig bestaan. Vroeg of laat gaat het regenpak toch een beetje doorlekken. De meeste regen pakken zullen na enkele maanden tot jaren gebruikt voor ongeveer 95% waterdicht zijn. Maar wanneer je regenkleding op de verkeerde manier behandeld of wast dan loopt die waterdichtheid terug naar 50% tot 70%.

Natuurlijk hartstikke zonde want wanneer je regenpak niet waterdicht is dan heb je er niet veel meer aan. Daarom is het zo belangrijk om regenkleding op de juiste manier te behandelen.

Een regenpak uitwassen

Hoe werkt een regenpak het beste? Door het in ieder geval niet wekelijks in de wasmachine te stoppen. Toch zul je regenkleding af en toe moeten wassen. Doe je dit niet dan ontstaan er schimmels, komen er bacteriën op en gaat het stinken. Bovendien trekken vlekken steeds verder in het regenpak.

Regenkleding uitwassen moet voorzichtig gebeuren. Wil je een regenpak wassen, maak dan in ieder geval eerst alle ritsen dicht. Kan een regenpak in de wasmachine? Ja dat kan, maar je moet je dan wel aan een aantal regels houden.

Ten eerste is het belangrijk dat je een regenpak met maximaal twee andere kledingstukken uitwast, echt niet meer. Daarnaast mag je het op een temperatuur tot maximaal 30 °C wassen. Niet warmer want anders raken de gestikte naden los. Ook mag je zeker geen poeder wasmiddel gebruiken. Kies voor een vloeibaar wasmiddel of bij voorkeur een speciaal wasmiddel voor regenkleding. Dit wasmiddel houdt de kleding waterdicht maar ook ademend.

Voeg nooit wasverzachter toe, dit haalt het effect van de waterdichtheid weer weg. Is je regenpak niet meer waterdicht dan moet je het opnieuw impregneren.

Bekijk de best verkochte regenpakken

Regenpak waterdicht maken

Helaas maar waar, een regenpak is vroeg of laat niet meer volledig waterdicht. Hoe kun je een regenpak waterdicht maken? Dit kan bijvoorbeeld met een speciaal wasmiddel voor regenkleding. Hiermee was je het regenpak uit en wordt er gelijk weer een waterafstotende laag toegevoegd.

Dit product kun je zowel in de wasmachine maar ook gewoon in de wasbak doen en hier je regenpak in stoppen. Als laatste heb je ook nog de impregneer spray. Dit is een middel dat je op het regenpak spuit. Met een impregneer spray behandelen doe je altijd buiten, de dampen kunnen namelijk lang blijven hangen.

Na de behandeling zal een regenpak waterdicht zijn. Laat het regenpak wel eerst volgens voorschrift drogen zodat het spul goed in kan trekken.

AGU regenpak wassen

Heb je een AGU regenpak en wil je deze wassen? Feitelijk werkt dit hetzelfde als bij elk ander merk regenkleding. Een AGU-regenpak wassen houdt dus in dat je geen poeder wasmiddel en wasverzachter mag gebruiken. Kies altijd een mild wasmiddel maar bij voorkeur nog het speciale wasmiddel voor regenkleding.

Soms is het nodig om de AGU regenjas opnieuw waterdicht te maken. Ook dit doe je volgens bovenstaande methode. Heb je hier moeite mee of durf je dit niet goed, dan kun je het ook door een professional uit laten voeren. Houd dan wel rekening met hogere kosten. Breng een AGU regenpak of een ander merk regenkleding nooit naar de stomerij, tenzij je er bij vermeldt dat deze kleding een speciale behandeling nodig heeft. Het zou zonde zijn wanneer je regenpak straks niet meer waterdicht is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe werkt een regenpak?
Schuiven naar boven