Hoe werkt een warmtepomp?

Bijgewerkt: 15 november 2022

Steeds meer consumenten en ook bedrijven staan stil bij de warmtepomp. Dit apparaat haalt warmte uit de lucht, maar dit kan ook uit de bodem of het grondwater zijn. Een warmtepomp is niet zelfvoorzienend want hij werkt op elektriciteit. Maar je woning of kantoor middels deze pomp verwarmen kost veel minder energie.

Dit apparaat heeft zowel voordelen als nadelen. Een van die nadelen is dat hij in de winter minder effectief blijkt te werken. Benieuwd hoe een warmtepomp exact werkt en of dit ook een goede aankoop is? Lees dit artikel aandachtig door.

Het alternatief voor de cv-ketel

Steeds vaker dient de warmtepomp als een goed alternatief voor de cv-ketel. De meeste cv-ketels werken op gas, dit is erg duur en ook nog eens slecht voor het milieu. Daarnaast zijn er elektrische cv-ketels. Hoewel ze een goede werking hebben zijn ze qua kosten niet heel effectief. Ze verbruiken namelijk ontzettend veel stroom.

Een warmtepomp werkt op stroom maar is een stuk energiezuiniger. Ook haalt hij geen warmte van binnen maar juist van buiten.

Vergelijk ook eens onderstaande elektrische cv-ketels met elkaar. Praktisch wanneer je nog niet kunt of wil overstappen op een warmtepomp.

Zo werkt een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De meeste mensen kiezen voor een lucht/water- warmtepomp. Dit betekent dat het apparaat warmte uit de buitenlucht haalt en deze naar binnen afvoert.

Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is om in de winter de koude buitenlucht in warme binnenlucht om te zetten. Feitelijk werkt de warmtepomp als een omgekeerde koelkast. De lucht/waterpomp is in staat om warmte uit de buitenlucht te halen, hoe minimaal dit ook is. Dit wordt vervolgens overgedragen aan een koudemiddel. Vervolgens verschijnt de warmte lucht via een binnenunit in de ruimte.

Werkt dit ook wanneer het buiten vriest?

Ja, een warmtepomp werkt ook bij vriestemperaturen. De standaard warmtepompen kunnen tot ongeveer -10 °C warmte aan de buitenlucht onttrekken. De betere pompen kunnen dit zelfs bij vriestemperaturen tot -20 °C. Wel is het zo dat een warmtepomp bij een koude omgeving veel harder moet werken. Hierdoor verbruikt hij in een koude periode meer energie.

De werking van een water/water- warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp betreft een hybridesysteem. Je kunt ook voor een volledige warmtepomp gaan, je komt dan bij de water/waterpomp uit. De installatie van deze pomp is wat lastiger, maar hij werkt wel veel effectiever.

Dit model haalt warmte uit het grondwater. De ene pomp haalt de warmte omhoog en geeft dit aan de ruimte af. Een andere pomp laat het afgekoelde water in de bodem zakken. Om deze warmtepomp te realiseren moeten er dus twee putten worden geboord. Dit is een kostbare actie, bovendien heb je hier een vergunning voor nodig.

De bodem/water-warmtepomp

Wist je dat er ook warmte in de bodem zit? Meer dan je denkt, en het is ook nog eens altijd aanwezig. Dit komt omdat de aarde niet alleen van buitenaf maar ook van binnenuit opwarmt. De kern van de aarde is zelfs gloeiendheet!

Een bodem/water-warmtepomp is geen goedkope aanschaf. Maar het geeft wel een hoog rendement. De pomp kan niet alleen de woning verwarmen maar in de zomer je huis heerlijk koel houden. Het verwarmen gebeurt door een verticale buis die diep in de grond ligt. Door deze buis loopt een vloeistof die warmte vanuit de aarde opneemt. Vervolgens wordt deze warmte aan het verwarmingcircuit afgegeven.

Heb je mechanische ventilatie in de woning? Denk dan eens aan de lucht/luchtpomp

Woningen of bedrijfspanden die voorzien zijn van mechanische ventilatie kunnen een lucht/luchtwarmtepomp aanschaffen. Deze werkt op ventilatielucht. Niet geschikt wanneer er geen mechanische ventilatie aanwezig is.

Wat kost een warmtepomp?

De allereerste warmtepompen waren nog lang niet zo effectief als nu. Bovendien maakten ze een hoop lawaai, iets dat tegenwoordig een stuk minder is. Bedenk dat een warmtepomp het beste werkt wanneer de woning goed geïsoleerd is. Voor oude woningen met slechte isolatie is dit een minder goed idee.

Een warmtepomp inclusief installatie kost tussen de € 4000 en € 25.000. De hybride warmtepomp is de goedkoopste optie. Wanneer je voor een water/water of bodem/waterpomp gaat dan ben je het duurst uit.

Tip: bekijk de Atlantic-warmtepomp, die kost ongeveer € 2600. Dit is een moderne, energiezuinige en efficiënte boiler.

De voordelen op een rij

  • Energie-efficiënt
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Duurzaam
  • Minder gasverbruik
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Een warmtepomp kan ook koelen

Dit moet je over de nadelen weten

Over het algemeen is een waterpomp duurder dan de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Het stroomverbruik gaat omhoog, dat is iets waar je rekening mee moet houden. Wanneer je zonnepanelen hebt kun je dit makkelijker opvangen.

Wanneer je helemaal van de cv-ketel af wil dan heb je voor warm water toch een aparte boiler nodig. Bij sommige warmtepompen zit deze ingebouwd, maar meestal kom je toch op een losse boiler uit. Een zonneboiler is het overwegen waard.

Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Wanneer de woning of het bedrijfspand slecht geïsoleerd is, dan kun je beter op een andere manier verwarmen. Als laatste moet je er rekening mee houden dat een warmtepomp altijd meer ruimte in beslag neemt. Hier moet dus plek voor zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe werkt een warmtepomp?
Schuiven naar boven