Wat is beter elektrische verwarming of infrarood

Bijgewerkt: 15 november 2022

Omdat verwarmen op gas steeds duurder wordt, is elektrisch verwarmen het alternatief. Er zijn verschillende elektrische kachels verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de convectorkachel of de ventilatorkachel. Een infraroodpaneel of -kacheltje werkt ook op elektriciteit, maar heeft weer een heel ander effect.

Daarom vandaag de vraag: wat is beter, elektrische verwarming of infrarood? We kijken naar zaken zoals werking en effectiviteit, aanschafprijs en elektriciteitsverbruik.

Verschil infrarood en elektrische verwarming

Met elektrische verwarming wordt meestal de convectorkachel bedoeld. Deze kachel werkt als een standaard radiator. In de convectorkachel bevindt zich een vloeistof die opwarmt. De warmte wordt uit de kachel geduwd waarbij er een goede verspreiding van de warme lucht ontstaat. Een oliegevulde kachel heeft een vergelijkbare werking.

Een infraroodkachel werkt met infrarood straling. Dit zorgt voor plaatselijke warmte. Het verschil tussen infrarood en elektrische verwarming is dat een infrarood kachel niet de omgevingslucht maar objecten of personen verwarmt. Het verschil tussen deze twee zit hem dus in de werking.

Effectiviteit van de elektrische verwarming

Verschillende typen kachels vallen onder de noemer elektrische verwarming, waaronder ook de infrarood kachel. Hieronder zetten we de effectiviteit van de verschillende elektrische verwarmingen op een rij, uitgezonderd infrarood. Die bespreken we straks aparts.

Convectorkachel

Werkt met convectiewarmte, het warmtebereik is niet zo heel groot. Zeer geschikt voor middelgrote ruimtes. De werking is erg stil.

Oliegevulde kachel

Heeft een matig warmtebereik maar de warmte blijft wel langer hangen. Geschikt voor middelgrote ruimtes waarbij de werking stil is.

Keramische kachel

Verwarming gebeurt via een keramische plaat, waardoor deze veel warmte afgeeft. De warmte wordt middels een ventilator de ruimte ingeblazen, dit geeft wel wat geluid. Geschikt voor grote ruimtes.

Ventilatorkachel

Beschikt over een gloeidraad die warm wordt. De ventilator blaast de warme lucht de ruimte in. Zelfs met een kleine ventilatorkachel kun je grotere ruimtes goed verwarmen. Wel maakt deze kachel geluid.

Voor middelgrote ruimtes is de convectorkachel zeer effectief, voor grote ruimtes kun je beter kiezen voor een keramische- of een ventilatorkachel.

Zo effectief is infrarood verwarming

Een infraroodpaneel- of kachel warmt de lucht niet op. Het gaat bij dit type kachel om stralingswarmte. Deze warmte wordt door objecten zoals wanden, plafonds, meubels en personen opgenomen. De objecten geven de warmte langzaam aan de ruimte af.

Het voordeel van infrarood verwarming is dat het direct behaaglijk aanvoelt. Zelfs na het uitschakelen van de kachel blijft het nog enige tijd lekker warm aanvoelen. Dit type kachel heeft een minimaal verlies van warmte. Dit is uitermate geschikt voor slecht geïsoleerde ruimtes.

Het nadeel is dat je hier geen hele ruimte mee kunt verwarmen, of je moet meerdere infrarood kacheltjes of panelen hebben.

Wat is beter: elektrische verwarming of infrarood?

Aan de hand van werking en effectiviteit kun je de volgende conclusies trekken:

Elektrische verwarming is geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes, van middelgroot tot groot

Infrarood is geschikt voor slecht geïsoleerde ruimtes, kleinere kamers of voor plaatselijke verwarming

Het verschil in aanschafprijs

Laten we ook eens naar de aanschafkosten van de verschillende kachels kijken. Hieronder de gemiddelde aanschafprijzen van de verschillende kachels:

  • Ventilatorkachel: € 25 tot € 75
  • Convectorkachel: € 40 tot € 100
  • Keramische kachel: € 50 tot € 110
  • Infrarood kachel: € 55 tot € 225
  • Oliegevulde kachel: € 80 tot € 235
  • Infrarood aneel: € 150 tot € 300

De ventilatorkachel is als elektrische verwarming het goedkoopst in aanschaf. Je koopt hem al vanaf € 25, waarbij hij geschikt is voor middelgrote ruimtes. De wat grotere ventilatorkachels zijn geschikt voor het verwarmen van grote kamers.

Het duurst is het infrarood paneel, maar wel een mooie oplossing met een strak design. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs maar vooral naar het energieverbruik.

Energieverbruik elektrische verwarming en infrarood

Een convector kachel is geschikt als hoofdverwarming of bijverwarming. Ten opzichte van andere elektrische apparaten verbruikt deze kachel vrij veel energie. Het energieverbruik ligt op ongeveer 2000 watt per uur. Met een energieprijs van € 0,60 kWh zou je dus € 1,20 per uur kwijt zijn aan verwarming. Verwarmen middels de cv-ketel kost in diezelfde periode ongeveer € 3 per uur.

Een ventilatorkachel kan energiezuiniger zijn, afhankelijk van de instelling. Stel je hem in op de laagste stand, ongeveer 900 watt, dan kost het omgerekend € 0,54 per uur. De hoogste stand van 2000 watt is vergelijkbaar met de convectorkachel. Omdat een ventilatorkachel de warmte sneller verspreidt zal hij ook eerder in de pauzeerstand gaan. Hiermee bespaar je op de energiekosten.

De keramische kachel kan met lagere vermogensstanden werken. Het is vergelijkbaar met de ventilatorkachel.

De infrarood verwarming heeft vaak twee warmtestanden. Dit betreft meestal 400 W en 800 W. Dit is zeer energiezuinig: tussen de € 0,24 en € 0,48 per uur (uitgaande van bovenstaande energieprijs).

Het kleinere infrarood paneel werkt zelfs met 100 W of 200 W. Je zou dan € 0,06 tot € 0,12 per uur kwijt zijn.

Conclusie: op het gebied van energieverbruik is infrarood verwarming de meest voordelige keuze. Maar wil je een grote ruimte snel warm krijgen, dan kom je toch bij de elektrische verwarming in de vorm van convectorkachel of ventilatorkachel uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter elektrische verwarming of infrarood
Schuiven naar boven