Hoeveel investeren in crypto?

Het lijkt wel alsof iedereen in cryptocurrency investeert. Waarbij anderen ook nog eens veel geld lijken te verdienen. De praktijk zegt wat anders, maar beleggen in cryptomunten blijft interessant. Hoeveel investeren in crypto? Dat is een vraag waar je even bij stil moet staan. Vanwege het hogere risico moet je namelijk niet all-in gaan.

Begin klein

Ben je nog niet zo bekend met cryptocurrency? Dan is het zeker niet aan te raden om hier honderden euro’s in te steken. Begin altijd klein, zodat je eerst de werking van crypto onder de knie krijgt. Het handelen vraag namelijk om wat kennis.

Wil je het eens uitproberen zonder handelskosten te betalen? Open een account op Bitvavo en betaal de eerste week helemaal niks. Alleen geldig via onderstaande link.

Open een account op Bitvavo

Hoeveel investeren in crypto? De beginner

Voor een beginner is het slim om eerst maximaal € 500 in te leggen. Maar nooit meer dan je kunt missen. Je moet er namelijk altijd rekening mee houden dat je op verlies staat. Leg je € 500 in dan moet je er geen problemen mee hebben wanneer dit volledige bedrag verloren gaat. Niet dat dit gebeurt maar de kans is potentieel altijd aanwezig.

Na enkele weken tot maanden

Na een tijd heb je in de gaten hoe je effectief handelt in crypto. Mogelijk heb je in het begin wat verlies gemaakt maar begint nu de winst komen. Ook weet je welke cryptocurrency het grootst of meest populair is. Daarnaast durf je wat meer risico te nemen.

Hoeveel investeren in crypto wanneer je al wat verder gevorderd bent? Een totaalbedrag dat tussen de € 200 en € 3000 ligt is dan meer dan voldoende. Uiteraard ook tot een drempel die je ook kan dragen.

De gevorderde belegger

Uiteindelijk heb je al een aantal keer winst te pakken. Je weet alles over cryptocurrency en bent op de hoogte van de risico’s. Je ligt er niet wakker van wanneer je op verlies staat maar winst geeft je wel een kik.

Ben je minimaal zes maanden bezig met beleggen in crypto? Heb je in deze periode meerdere keren gehandeld, op zijn minst 25 aan- en verkopen gedaan? Dan behoor je tot de gevorderde belegger. Je zou je inzet kunnen verhogen. Gevorderde beleggers investeren vaak tussen de € 1000 en € 10.000 in crypto.

Voor mensen met een groot budget

Investeren in crypto met bedragen boven de € 10.000 is alleen weggelegd voor mensen met een ruim budget. Dit geldt kun je kwijtraken, misschien de helft of misschien wel alles. Door de inleg goed te spreiden verminder je het risico op verlies.

Investeren alleen met geld dat je ook absoluut kan missen. Heb je dit geldt binnenkort nodig of lig je er wakker van wanneer het verdwijnt? Besteed het dan zeker niet aan cryptocurrency.

Verhouding investeren in crypto en spaargeld

Het is aan te raden om minimaal de helft van je vermogen veilig te laten staan. Bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld. De andere helft is geschikt voor het beleggen in aandelen of cryptocurrency. Omdat aandelen wat veiliger zijn dan cryptocurrency kun je ook een deel van het spaargeld in aandelen steken. Maar investeer in ieder geval nooit meer dan de helft van je spaargeld in cryptocurrency.

Zoveel geld gaat er om in crypto

De marktwaarde van alle crypto samen vormt een flink groot bedrag. In het eerste kwartaal van 2022 ligt de totale marktwaarde op 1570 miljard euro. Dit is minder dan in november 2021, toen de totale markt op 2600 miljard euro lag.

De totale marktwaarde van bitcoin ligt op 18,17 biljoen euro. Bitcoin heeft een dominantie van ongeveer 43% (februari 2022). Dit betekent dat de altcoins de rest van de marktwaarde vertegenwoordigen.

Dagelijks wordt er voor ongeveer 58 biljoen euro aan crypto verhandeld. Dit betekent dat er ontzettend veel geld in crypto omgaat.

Kun je bitcoin kopen via de bank?

Bitcoin en andere crypto koop je aan via een handelsplatform of een broker. Hoe makkelijk zou het zijn om bitcoin gewoon via de bank te kopen? In de Verenigde Staten is het mogelijk om via de Amerikaanse bank USAA het cryptocurrency saldo van Coinbase te controleren.

In andere landen is het mogelijk om via de bank gebruik te maken van een bitcoin wallet. Nederlandse banken bieden dit niet aan. Toch kun je crypto kopen en met iDEAL betalen. Onder andere via het Nederlandse Litebit.

Koop crypto en betaal met iDEAL

Zo is het toch mogelijk om een betaling via je eigen bank te verrichten, waarbij je bitcoin in je bezit krijgt. Ook nu weer geldt: investeren in crypto doe je met je gezonde verstand. Dus niet met geld dat je stiekem heel hard nodig hebt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com