Hottub in de winter- belangrijke aandachtspunten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De meeste mensen genieten in de zomermaanden van een hottub oftewel spa. Maar een hottub in de winter is ook goed mogelijk. Het hangt er dan wel vanaf welk model je hebt. Maak je hottub winterklaar en geniet ook tijdens de koude dagen van een warm en ontspannen bad. En dat gewoon in je eigen achtertuin of op het balkon.

Lichte bevriezing in de winter

Er zijn wat merken hottubs die goed bestand zijn tegen lichte bevriezing. Deze hot tubs zijn namelijk gemaakt van glasvezel versterkt kunststof. Dit materiaal zet onder invloed van temperatuurwisseling niet uit en zal ook niet krimpen.

Staat er een klein laagje ijs in de hottub, dan is dit helemaal geen probleem. Wel moet je uitkijken met de kachel, niet alle modellen kunnen tegen de vrieskou.

Beste hottubs voor de winter

Zoek je de beste hottub voor de winter dan is een houten model een goede keuze. Helaas hangt hier ook een hoog prijskaartje aan. Daarom is er een goedkoper alternatief: de opblaasbare hottub. Twee merken komen hierin als beste naar voren. Deze merken zijn ook nog eens geschikt om in de wintermaanden buiten te houden.

Bekijk Intex hottubs

Intex is een bekend merk van zwembaden maar produceert ook kwalitatieve hottubs. Veel gebruikers zijn ontzettend tevreden over de hoge kwaliteit en de betaalbare prijs.

Een grote concurrent van Intex is Bestway. De hottubs van dit merk zijn van een vergelijkbare kwaliteit. Ook de prijs ligt op hetzelfde niveau.

Naar Bestway modellen

Hottub in de winter: enkele tips

Een hottub in de winter vraagt wat extra aandacht. Bijvoorbeeld wat je moet doen wanneer het hard vriest en hoe het met de kachel zit. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten. Lees deze goed door, hiermee maak je de hottub winterklaar en loop je weinig risico op schade.

Een lege hottub laten staan

Gebruik je de hottub in de winter niet? Dan kun je hem beter helemaal leeg maken. Laat het water weglopen, maak de wanden schoon en hierna goed droog. Zorg ervoor dat er geen water in de afvoerleiding aanwezig blijft.

Besteed aandacht aan de afvoerkleppen, deze laat je in de winter open staan. Zo kan zich hier geen vocht achter vormen. Beschikt het bad over een kogelkraan, laat deze dan gedeeltelijk openstaan. Mocht het regenen of schreeuwen en hierdoor water in de hottub terechtkomen, dan kan dit makkelijker weglopen. Dek het de bad goed af.

Het filter kun je het beste verwijderen en binnenshuis bewaren. Wanneer de kachel vast gemonteerd is dan laat je deze volledig leeglopen.

Gaat het om een opblaasbare hottub, dan kan deze in lege toestand ’s winters buiten blijven staan. Toch is het altijd beter om hem droog en schoon op te bergen.

Hottub in de winter wanneer je hem wel gebruikt

Je kunt een houten of opblaasbare hottub in de winter gewoon gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat het water verwarmd wordt. Warm water zal niet bevriezen waardoor de wanden ook niet te lijden hebben. Bovendien zullen ook het filter en de kachel geen hinder van de kou ondervinden.

Het is niet aan te raden om de kachel in de wintermaanden langdurig uit te zetten. Wanneer het water sterk afkoelt gaat het bevriezen. Dit hangt natuurlijk ook van de omgevingstemperatuur af, maar het risico op bevriezing moet je zien te voorkomen.

Tip: ook wanneer je de hottub weinig gebruikt zul je hem minimaal drie keer per week even licht op moeten stoken. Hiermee voorkom je dat het water bevriest. Laat daarnaast de filterpomp continu draaien. Water dat in beweging is zal niet zo snel bevriezen.

Let op slipgevaar

Wanneer je in het water zit mors je altijd wel wat water. In de zomermaanden is dit helemaal geen probleem, maar let op wanneer je hem in de winter gebruikt. Gemorst water kan al snel een klein ijslaagje vormen. Dit wordt spekglad, al helemaal wanneer je hier met blote voeten overheen gaat.

Het advies is om een grote badhanddoek binnen bereik klaar te leggen. Zodra je de hottub uit wil leg je die handdoek op de grond, zodat je niet met je blote voeten op een ijslaagje staat.

Isolatie en een deksel

Als laatste is aan te raden om gebruik te maken van isolatie en een deksel. Enkel isolatie voorkomt dat de warmte snel verdwijnt. Toch zal het water vroeg of laat bevriezen, en dit geldt wanneer je de kachel te weinig gebruikt. Met een deksel duurt het veel langer voordat de warmte weg is.

Zorg dus dat je altijd voor isolatie en een deksel gaat. Kijk ook eens naar een isolatideksel, hiermee sla je twee vliegen in één klap.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hottub in de winter- belangrijke aandachtspunten
Schuiven naar boven