Beste houtlijm voor modelbouw en klussen

Bijgewerkt: 5 april 2022

Van mega secondenlijm tot Bison lijm, wat is de beste houtlijm?  Het is belangrijk dat de lijm de onderdelen goed aan elkaar hecht. Er is ook een duidelijk verschil tussen de verschillende klassen lijm, waarbij de vochtigheid een rol speelt. Zowel voor modelbouw als het professioneel klussen vind je hieronder de beste houtlijm.

Bison houtlijm Extra

  • Norm: D3
  • Overschilderbaar

De bekendste en beste houtlijm is Bison Extra. Dit is een waterbestendige lijm die geschikt is voor binnen en buiten. Hierdoor is hij toepasbaar bij situaties waarbij vochtbestendigheid belangrijk is. Denk maar eens aan het verlijmen van spaanplaat op hout, het laminaatparket of andere houtsoorten. Ook toepasbaar voor raamkozijnen, deuren en natuurlijk de modelbouw.

Een zeer goede lijm die je eerst aanbrengt waarna je 30 seconden wacht. Vervolgens de twee delen goed op elkaar klemmen. Gebruikers zijn ontzettend tevreden over de Bison houtlijm met extra kleefkracht.

Bekijk Bison Extra

Griffon houtlijm km45 d4

  • Norm: D4
  • Hoge vochtbestendigheid

Moet je iets in een vochtige omgeving verlijmen, zoals de badkamer, kelder of buitenshuis? Dan is de Griffon houtlijm km45 d4 zeker de beste houtlijm voor verschillende soorten klussen. Zeer geschikt voor deuren, kozijnen en ramen, meubels en schuttingen. Het verlijmt hout, spaanplaat, MDF en multiplex. Maar ook zacht- en hardboard, papier en karton.

Hierdoor is de krachtige Griffon lijm uitermate geschikt voor blootstelling aan extreme weersinvloeden of wanneer er veel condens of water met het product in aanraking komt. Na droging is deze lijm transparant en over te schilderen. Een krachtpatser waar je echt iets aan hebt.

Naar Griffon houtlijm km45 d4

Beste houtlijm voor modelbouw

Voor modelbouw gebruik je een andere soort lijm. De beste houtlijm voor modelbouw is witte houtlijm. Dit hecht uitstekend en laat geen rommel achter. De flesjes zijn voorzien van een handige spateldop waardoor je zeer nauwkeurig te werk gaat.

Deze professionele witte houtlijm is sneldrogend. Je brengt een duurzame houtverbinding tot stand die zelfs na jaren nog steeds goed hecht. Deze lijm is geschikt voor hout, kurk, piepschuim, karton en papier. Niet toepassen op metaal.

Bekijk houtlijm voor modelbouw

Wil je geen witte lijm gebruiken? Dan is het alternatief een normale houtlijm combineren met secondenlijm. Let op want dit kan ook een rommeltje geven.

Het verschil tussen D2 en D3 houtlijm

Bij veel lijmsoorten staat de norm aangegeven. Je hebt D1 t/m D4, dit heeft met de vochtbestendigheid te maken. Hieronder zie je welke houtlijm bij de omstandigheden hoort.

  • D1 – niet vochtbestendig. Alleen geschikt voor binnenshuis en in een droge omgeving.
  • D2 – matig vochtbestendig. Bedoeld voor modelbouw in een lichtvochtige omgeving of voor badkamermeubels.
  • D3 – vochtbestendig. Zeer geschikt voor de badkamer, keuken, toilet of kelder. Maar ook buiten onder een afdak toepasbaar.
  • D4 – extreem vochtbestendig. Kan goed tegen condens en stromend water. Ideaal voor bootmodelbouw dat met water aanraking komt, boten, badkamers en natuurlijk buiten.

Het is altijd beter om voor een lijmsoort met een hogere klasse te gaan. Daarom is de D1 houtlijm niet altijd de beste keuze. Of je moet zeker weten dat de lijm of het product nooit met vocht in aanraking komt.

Wat is beter: houtlijm of constructielijm?

De beste houtlijm hecht uitstekend en kan ook tegen vocht. Maar wat is beter, houtlijm of constructielijm? Van constructielijm is bekend dat het een extreem hoge eindsterkte heeft. Toch wil dit niet zeggen dat houtlijm slechter is. Vaak is dit een uitstekende keuze maar neemt het meer tijd in beslag om tot een goed resultaat te komen.

Dit los je eenvoudig op door voor een krachtige lijm te kiezen. Ga dus zeker niet voor de allergoedkoopste houtlijm, die is niet krachtig genoeg. Bovendien is deze totaal niet vochtbestendig. Een lijm bij AliExpres bestellen is dus een slecht idee.

Lees ook: Beste lijmpistool om te knutselen

De beste merken op een rij

Benieuwd naar het beste houtlijm merk? Hier komen de best verkochte en meest kwalitatieve merken.

Bison

Een kwalitatief merk met een ontzettend hoge eindsterkte. Heeft verschillende lijmsoorten in het assortiment waaronder houtlijm, contactlijm, secondelijm en rubber seal.

Tesa

Ook een bekend merk op het gebied van lijm, vooral de secondelijm is erg gewild. Verder heeft het merk een lijmspray in het assortiment, net als de welbekende hobbylijm.

Pattex

De derde in het rijtje meest bekende lijmmerken. De vloeibare secondelijm doet het bij consumenten erg goed, maar ook de kledinglijm is geliefd. Kapotte schoenen? Probeer dit te repareren met de Pattex schoenlijm. Verder heeft dit merk montagelijm, leerlijm, houtlijm en nog veel meer.

Collall

Dit merk heeft houtlijm voor modelbouw in het assortiment. Maar ook textiellijm en hobbylijm.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste houtlijm voor modelbouw en klussen
Schuiven naar boven