Dit huishoudelijk apparaat verbruikt het meeste stroom

Bijgewerkt: 11 mei 2022

Je hebt zuinige maar ook energieslurpende de huishoudelijke apparaten. Welk huishoudelijk apparaat verbruikt het meeste stroom? Wanneer je dit weet kun je hier ook iets aan doen. Bijvoorbeeld door het apparaat minder frequent te gebruiken. Of te vervangen voor een energiezuinig alternatief.

Energieslurpers in huis

Welke apparaten verbruiken veel stroom? Van onderstaande apparaten is bekend dat ze energie vreten. Dit betekent dat ze een aanslag zijn op je energierekening. Wil je geld besparen, ga dan voor een energiezuinig alternatief. Doe onderstaande apparaten zeker de deur uit of schaf dit niet aan.

Airco (airconditioner)

Iedereen weet dat een airco veel energie verbruikt. Toch is dit een onmisbaar apparaat tijdens de warme zomerdagen. Al helemaal nu het klimaat verandert en de zomers steeds heter en onstuimiger worden. Met een airco houd je het hoofd koel. Bij een gemiddeld verbruik kost de airco je jaarlijks tussen de € 50 en € 100 aan energiekosten.

Bij aanschaf van een airconditioner is het belangrijk om naar het energielabel te kijken. Ga voor energielabel D of het oude energielabel A+++. Dan weet je zeker dat je een redelijk zuinige airco aanschaft. Dit geldt natuurlijk ook bij aanschaf van de mobiele airco.

Bekijk energiezuinige (mobiele) airco’s

Wasdroger

Hoe fijn is het om het schoon wasgoed snel en goed droog te krijgen? Een wasdroger is ideaal, maar verbruikt wel veel energie. Wanneer je hem een paar keer per week aanzet kost dit je jaarlijks € 50. Grote huishoudens zijn aan energiekosten ongeveer € 100-€ 150 per jaar kwijt.

De vaatwasser (afwasmachine)

Ook een vaatwasser verbruikt erg veel. Zet je hem dagelijks aan, dan kost je dit jaarlijks € 70 aan stroom. Zet je hem twee keer per dag aan dan moet je rekenen op ongeveer € 140 aan jaarlijkse stroomkosten.

Het waterbed

Tegenwoordig is een waterbed niet meer zo trendy, een boxspring ligt net zo comfortabel. Wanneer je een waterbed in huis hebt dan moet dit continu verwarmd worden. Dit kost jaarlijks tussen de € 70 en € 280 aan energie. Een groot prijsverschil maar dit komt omdat niet iedereen de temperatuur hetzelfde instelt.

Oude koelkast of vriezer (ook combinaties)

Heb je nog een oude koelkast of vriezer staan? Koop snel een nieuwe want dat oude ding verbruikt ontzettend veel energie. Dit kan oplopen tot wel € 150 per jaar extra. De moderne koelkasten en vriezers zijn veel energie zuiniger. Bovendien zijn ze ook in orde waardoor er geen koude weglekt. Je zou eigenlijk eens in de 10 jaar de koelkast of vriezer moeten vervangen.

Bekijk koelkasten

Groot televisiescherm

Natuurlijk is het geweldig om een groot televisiescherm in de woonkamer te hebben. Maar wist je dat dit huishoudelijk apparaat veel stroom verbruikt? Een groot plasmascherm kost je jaarlijks € 100 extra. Ga je voor een grote LCD tv dan ben je jaarlijks ongeveer € 35 kwijt. Een led tv is energiezuiniger, daarom de beste keuze. Helaas niet altijd de mooiste keuze want je wil natuurlijk genieten van de mooiste beelden.

Elektrische kachel

Als bijverwarming is de elektrische kachel erg populair. Helaas verbruikt dat ding ook veel stroom. Zonder thermostaat blijft de elektrische kachel continu draaien. Met thermostaat zal dit rond de € 80 per jaar kosten.

Beter kun je voor een infraroodpaneel gaan, dit is veel energiezuiniger en effectiever. Natuurlijk is een infraroodpaneel wel duurder in aanschaf maar op de eindstreep bespaar je een hoop geld.

Naar infraroodpanelen

Thuistap voor bier

Hartstikke leuk, die thuisbier tap. Maar hij verbruikt stiekem toch wel wat aan stroom. Moet dit ding voortdurend een vaatje bier koel houden, dan ben je jaarlijks ongeveer € 105 aan energiekosten kwijt. Het beter alternatief: bierflesjes of bierblikjes in de koeling. Met een moderne koelkast ben je de helft aan stroomkosten kwijt.

Dit apparaat verbruikt het meeste stroom

Dan nu naar de slotvraag: welk huishoudelijk apparaat verbruikt het meeste stroom? Dat is de elektrische boiler met een vermogen van 1350 W. Bij een gemiddeld huishouden vreet de elektrische boiler jaarlijks € 425 aan stroomkosten weg.

Het milieuvriendelijke alternatief is de warmtepompboiler. Hierbij onttrekt het apparaat warmte uit de omgevingslucht. Op die manier wordt het water opgewarmd. Je hebt ook de zonneboiler, die werkt weer met zonnewarmte. Goed om te weten: deze alternatieven verbruiken drie keer minder energie dan de elektrische boiler.

Ook voordelig is de gasboiler. Wel heeft Nederland plannen om vanaf 2030 alle huishoudens gasvrij te maken. Dit betekent dat een gasboiler misschien niet de beste keuze is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit huishoudelijk apparaat verbruikt het meeste stroom
Schuiven naar boven