Innestelingspijn herkennen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bij een innesteling krijg je soms te maken met innestelingspijn. Ook kan er een lichte bloeding ontstaan, die we een innestelingsbloeding noemen. Dit zijn 2 vroege zwangerschapsverschijnselen die nog voor je en NOD (verwachte menstruatie) optreden. Ontdek hoe je innestelingspijn en een mogelijke bloeding herkent.

Bevruchting en innesteling

Een bevruchte eicel begint vrij snel met de eerste celdeling. 24 uur na de bevruchting heeft een eicel zich in tweeën gedeeld. Deze celdeling duurt ongeveer 6 uur. Na de eerste celdeling noemen we de bevruchte eicel een zygote. De celdeling blijft doorgaan, terwijl de zygote middels trilhaartjes richting de baarmoeder wordt geduwd.

Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, kan de zygote zich niet altijd direct innestelen. Dit gebeurt pas wanneer de bevruchte eicel uit 64 cellen bestaat. Op dat moment verschijnt er aan één zijde een knopje, bedoeld om zich in te stellen. De innesteling vindt vijf tot zeven dagen na de bevruchting plaats. Dit komt overeen met 7 tot 9 dagen voor de verwachte menstruatie.

Bekijk zwangerschapstesten

Innestelingsbloeding – bloedverlies tijdens de innesteling

Veel vrouwen verliezen tijdens de innesteling één of meer druppeltjes bloed. Het kan hier om helderrood bloed gaan, maar ook bruin bloedverlies. In sommige gevallen is er sprake van een roze afscheiding. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze kleuren bloedverlies? Rood bloed is vers, terwijl bruin bloed al wat ouder is. Een roze afscheiding is een mengeling van een druppeltje bloed met wit slijm.

Innestelingsbloeding kan uit een druppeltje bloedverlies gaan, maar ook om bloedverlies dat lijkt op een lichte menstruatie. Het verschil is dat een innestelingsbloeding slechts één tot maximaal 2 dagen duurt.

Wat is de oorzaak van een innestelingsbloeding? De zygote moet stevig in de baarmoederwand innestelen. Hierbij kan het voorkomen dat er een lichte beschadiging van de baarmoederwand of een bloedvaatje optreedt. Dit gaat gepaard met bloedverlies.

Innestelingspijn: oorzaak en symptomen

Hoe zit het nu met innestelingspijn? Sommige vrouwen hebben niet alleen te maken met bloedverlies maar ook met innestelingspijn. Overigens kan het ook voorkomen dat je helemaal geen bloed verliest maar alleen innestelingspijn ervaart.

Ook nu weer wordt innestelingspijn door de innesteling zelf veroorzaakt. Als reactie op de innesteling geeft de baarmoeder een pijnprikkel af.

De innestelingspijn symptomen zijn steken in de onderbuik of een menstruatie achtige buikpijn. Je kunt innestelingspijn ook als een lichte kramp voelen. Heb je tegelijk met innestelingspijn ook last van bloedverlies, dan kan de pijn wat langer aanhouden.

Innestelingspijn niet wetenschappelijk aangetoond

Geen enkel onderzoek kan het ontstaan van innestelingspijn verklaren. Het is dan ook niet duidelijk of de innesteling daadwerkelijk gevoeld wordt, of dat het hier toch om iets anders gaat. Een innestelingsbloeding is wel bewezen.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Wil je graag zwanger worden? Dan ben je meer gefocust op innestelingspijn of een bloeding. Wanneer je last hebt van innestelingspijn, wil je natuurlijk direct zekerheid. Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Met een vroege zwangerschapstest kan dit al tot 4 dagen voor je verwachte menstruatie. Dit is dus enkele dagen na de innesteling.

Weet je waarom je een paar dagen tot na de innesteling moet wachten met testen? Omdat een zwangerschapstest reageert op het HCG hormoon. Dit hormoon wordt direct na de innesteling geproduceerd, maar moet wel eerst in waarde stijgen. Een vroege zwangerschapstest kan kleine hoeveelheden HCG waarnemen. Daarom kun je deze al enkele dagen voor je verwachte menstruatie uitvoeren.

Bestel een vroege zwangerschapstest

Betrouwbaarheid van een zwangerschapstest

Er is verschil tussen een vroege zwangerschapstest en een normale zwangerschapstest. De normale versie doe je vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Deze testen meten een HCG waarde vanaf 25 iu/l. Een zwangerschapstest is voor 99,9% betrouwbaar. Voorwaarde is dat je deze test goed uitvoert. De controlestreep moet zichtbaar zijn. Is er geen controlestreep aanwezig? Dan is de uitslag van de test niet geldig.

Een vroege zwangerschapstest heeft een minder hoge betrouwbaarheid. Soms is deze vals negatief. Dit komt omdat de HCG waarde niet bij iedere vrouw gelijk is. Sommige zwangere vrouwen maken minder HCG aan, terwijl ze wel zwanger zijn.

Een vals positieve zwangerschapstest

De test kan ook vals positief zijn. Hoe kan dit? Bij een positieve vroege zwangerschapstest ben je zwanger. Helaas gaat de helft van alle zwangerschappen in een zeer vroeg stadium verloren. Het kan tijdens of direct na de innesteling misgaan. De bevruchte eicel wordt dan afgesloten. Ondertussen heb je wel positief getest. Dit kan een echte teleurstelling zijn.

Wat je moet doen bij innestelingspijn

Zijn er speciale dingen die je bij innestelingspijn moet doen? Wil je zwanger worden of ben je zwanger, dan is het belangrijk om foliumzuur (vitamine b11) te slikken. Dit vermindert de kans op neurale buisdefecten zoals een open ruggetje of hazenlip.

Bestel online foliumzuur

Neem foliumzuur tabletten tot 10 weken zwangerschap. Daarna kun je hiermee stoppen.

Bij innestelingspijn hoef je niet direct te testen: wacht hier enkele dagen mee. Heb je last van een innestelingsbloeding, draag dan een inlegkruisje in je ondergoed. Dit voorkomt vervelende vlekken in je ondergoed. Houd er rekening mee dat een innestelingsbloeding tot wel 2 dagen kan duren. Vaak verlies je ook nog wat bruin bloed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Innestelingspijn herkennen
Schuiven naar boven