Kaakgewricht, klachten als pijn of ontsteking

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Kaakgewrichtsklachten komen regelmatig voor. Je ervaart dan pijn of hebt last van een ontsteking. Ook kan het kaakgewricht overbelast zijn of op slot raken. Soms kraakt of knakt het gewricht of is er een knobbel voelbaar. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van klachten aan het kaakgewricht. Maar ook welke symptomen hierbij horen en wat de juiste behandeling is.

Het kaakgewricht kraakt of knakt

Elk gewricht kraakt of knakt wel eens, zo ook het kaakgewricht. Dit is normaal wanneer het af en toe voorkomt. Wanneer het kaakgewricht dagelijks kraakt dan is er meer aan de hand. Oorzaken kunnen vermoeidheid, stress of spanning zijn.

Maar ook veel op kauwgom kauwen kan een oorzaak zijn. Soms zijn dit vervelende gewoonten zoals nagelbijten, bijten op een potlood of pen of het klemmen van de kiezen. Ook tandenknarsen en een verkeerde lichaamshouding kunnen de veroorzaker zijn. Daarnaast kan een slecht gebit zorgen voor een krakend kaakgewricht.

Zo verhelp je het kraken van de kaken

In veel gevallen verdwijnen de symptomen na enige weken. Het is belangrijk om de kauwspieren en het kaakgewricht rust te geven. Dit betekent dat je het niet te zwaar moet belasten. Eet liever geen hard of taai voedsel. Ook is het beter om voedsel met de hoektanden of kiezen af te bijten. Vermijd hierbij het gebruik van de voortanden.

Daarnaast is het belangrijk om de mond niet te lang wijd te openen. Bespreek je klachten tijdens een bezoek aan de tandarts. Soms is behandeling nodig. Bij pijn mag je pijnstillers innemen. Soms word je doorverwezen naar de fysiotherapeut, tandarts of de specialist. Deze zal adviseren en behandelen. Ook kun je gebruik maken van een splint, die gaat het knarsen en kaakpijn tegen.

Bekijk splint (opbeetplaat)

Pijn aan de kaken

Pijn kan aan de onderkaak op bovenkaak ontstaan, maar ook aan beide kaken. Daarnaast kan de pijn doortrekken naar het oor of de hals. Klachten aan de kaak noem je ook wel TMJD oftewel temporomandibular joint disorder.

Vaak is het moeilijk om de oorzaak van pijn op te sporen. Symptomen zijn niet alleen pijn aan het kaakgewricht of de kauwspieren, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen of een stijf of dik gevoel. Ook hier zijn overbelasting, verkeerde gewoonten, stress, een slecht gebit of vermoeidheid vaak de oorzaak. Behandeling en herstel is hetzelfde als bij krakende kaakgewrichten. Bij aanhoudende pijn en zwelling kan er ook sprake zijn van een ontsteking.

Een ontsteking of kaakgewrichtsontsteking

Een ontsteking van het kaakgewricht doet veel pijn. Andere symptomen zijn uitstralende pijn naar het oor of het achterhoofd, gespannen kaken, een kaak die niet meer opengaat of duizeligheid. Een ontsteking aan dit gewricht komt vrij weinig voor.

De oorzaak is vaak een onderliggende ontsteking van het gebit of de kaak, een niet passend kunstgebit of te gespannen kaakspieren. Mensen met artritis hebben iets meer kans om een kaakgewrichtsontsteking te krijgen.

Behandeling van een ontsteking

Behandeling bestaat uit rust, pijnstillers en eventueel een splint of opbeetspalk. Ook oefeningen kunnen helpen. Hierbij rek je de kaakspieren langzaam. Soms is het nodig om lichte spierverslappers toe te dienen. Bij een ontsteking vanuit het gebit wordt vaak een mondspoeling voorgeschreven. Behandeling bij de tandarts of kaakchirurg is soms nodig.

Naar mondspoelingen met chloorhexidine

Een verschuiving van de kraakbeenschijf

Tussen beide botvlakken ligt een kraakbeenschijf. Dit noem je ook wel de discus. De discus kan verschuiven door een verwonding of beschadiging. Ook het langdurig kauwen van kauwgom, veel gapen, eten van grote brokken voedsel of de mond lang openhouden kan de oorzaak zijn. Daarnaast kan tandenknarsen of asymmetrie van de gezichtsspieren de veroorzaker zijn.

Door een rancuneuze oorzaken kan de kraakbeenschijf verschuiven. Dit zorgt voor een versnelde slijtage. Vaak merk je dit doordat de kaak steeds vaker op slot zit. Je kunt de mond dan nog maar beperkt openen.

Kaak zit op slot

Bij sommige mensen komt het vaak voor terwijl anderen er nooit mee te maken krijgen: de kaak zit op slot. Dit wordt ook wel trismus genoemd. Oorzaken zijn vaak slijtage of beschadiging, tetanus, ontsteking, spierspasme, een abces, tandenknarsen of aangeboren kaakafwijkingen. Ook andere oorzaken kunnen trismus uitlokken.

Symptomen zijn het niet normaal kunnen eten en praten. De mondopening is beperkt en de mond kan je soms niet meer sluiten. Er zijn wel twee verschillende vormen te onderscheiden. Bij de eerste vorm zit de kaak op slot en bij de tweede kan de mond niet meer gesloten worden.

 Behandeling van een kaak die op slot zit

Bij spierspasmen bestaat de behandeling uit het toedienen van een spierverslapper. Bij een ontsteking wordt antibiotica toegediend. Ook kan de arts ervoor kiezen om de kaakspieren met opzet te vermoeien. Er worden dan houten spatels tussen de tanden gebracht totdat er geen meer bijpassen. De kaakspieren raken hierdoor vermoeid en de kaak schiet vanzelf weer los. Bij chronische klachten is het nodig om de fysiotherapeut of tandarts gnatholoog te bezoeken.

Infectieziekten – bof

Klachten aan het kaakgewricht kan ook met de ziekte de bof te maken hebben. Bij de bof treden symptomen als koorts, hoofdpijn, keelpijn, zwelling van de kaak en kaakpijn op. Ook aangezichtspijn komt vaker voor.

De bof is een infectieziekte die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus en is een besmettelijke ziekte. In veel gevallen verloopt deze infectie zonder verschijnselen. In ernstige gevallen kan er hersenvliesontsteking ontstaan. Er is geen behandeling voor bof. Wel is de bof opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. De ziekte geneest vanzelf.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kaakgewricht, klachten als pijn of ontsteking
Schuiven naar boven