Kamer inrichten: eerst via 3D en dan in het echt

Waar begin je wanneer je een kamer wil inrichten? Tegenwoordig zijn hier veel praktische oplossingen voor. Bijvoorbeeld door het maken van een plattegrond of een 3d ontwerp. Dit kan middels een (gratis) app of een website. Vandaag leer je hoe je dit doet en hoe je vervolgens de kamer inricht.

3D kamer inrichten

Wil je de kamer inrichten, dan kun je het beste eerst met een 3D planner werken. Via een 2D plattegrond zou ook kunnen, maar dan is het lastiger om hier het juiste beeld bij te krijgen. Middels een 3D ontwerp zie je precies hoe de kamer eruit komt te zien.

Hieronder vind je de 3 beste onlineprogramma’s voor de inrichting van je kamer.

Floorplanner: teken je woonkamer, slaapkamer of andere kamer in 3D waarbij je hem gelijk bekijkt. Werk met verschillende kleuren en materialen. In de basis gratis in gebruik, maar wanneer je meer wil ontwerpen dan is een betaalde versie aan te raden.

IKEA: op de website van IKEA, maar ook in de winkel zelf, vind je het 3D programma. Bedoeld om producten uit de IKEA catalogus in je kamer toe te voegen. Natuurlijk hoef je deze meubels niet bij IKEA te kopen, maar de planner is gewoon handig om een idee te krijgen van de nieuwe inrichting.

Roomstyler is een online programma dat op Windows computers werkt. Het is zeer geschikt voor de nieuwe inrichting van je kamer, slaapkamer, badkamer of keuken. Het werkt zelfs voor de tuininrichting.

Kamer inrichten met een app

Wil je liever geen gebruik maken van software of een online programma? Gebruik dan een app om je kamer in te richten. Dit kan met Sketchup. Deze app is gratis te gebruiken. Verder is er nog een app die het goed doet: 3D Kamer & Interieur Inrichten van ontwikkelaar Oleksandr Rysenko. Of kijk eens bij Huis Plan 3D said hamzeh. Met deze app ontwerp je je droomhuis.

Kijk altijd even naar beoordelingen die bij apps staan. Sommige apps werken toch niet zo goed als gedacht. Terwijl anderen geweldig zijn. Controleer ook nog even de prijs. Veel van deze apps zijn gratis maar voor sommigen moet je toch betalen.

Een moodboard maken

Een andere methode om een ontwerp van de inrichting te maken is een moodboard. Dit wordt veel door interieurstylisten gebruikt. Op een moodboard plaats je alles waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld kleuren die je wil gebruiken, materialen die je mooi vindt of bepaalde meubels die je terug zou willen zien.

Een moodboard samenstellen doe je met je partner of gezinsleden, maar je kunt hier ook een professional voor inschakelen. Houd in dit laatste geval wel rekening met extra kosten, want een stylist inschakelen is zeker niet goedkoop.

Een ouderwetse plattegrond maken

De kamer inrichten zonder gebruik te maken van allerlei moderne middelen? Neem een groot stuk papier, een rol meter, liniaal en potlood. Meet de lengte en breedte van de kamer op en vertaal dit naar centimeters. Teken een plattegrond van je kamer volgens een bepaalde schaalindeling.

Een plattegrond teken je altijd van bovenaf. Ook kun je een vooraanzicht maken, doe dit naast de traditionele plattegrond.

Tip: gebruik millimeter papier

Teken ook meubels van bovenaf, ook weer volgens de juiste schaal. Knip ze uit en geef ze eventueel een kleurtje. Nu kun je heel makkelijk de meubeltjes door de plattegrond schuiven. Op die manier zie je wat een passende en leuke indeling is.

Niet teveel meubels en woonaccessoires

Waarschijnlijk zie je heel veel leuke meubels en spulletjes om je kamer mee in te richten. Wees hier voorzichtig mee, want voordat je het weet verzamel of koop je teveel. Probeer je kamer te minimaliseren. Dit betekent dat je met zo min mogelijk meubels en woonaccessoires uitkomt.

Het voordeel van minimaliseren is dat de kamer veel groter lijkt. Bovendien verzamel je minder rommel en zal het schoonmaken ook een stuk makkelijker en sneller gaan.

Online shoppen

Het 3D-ontwerp, moodboard en/of de plattegrond is klaar. Nu komt het leukste gedeelte: online shoppen. Natuurlijk kun je ook naar een woonwinkel gaan, maar de kans is klein dat je hier alles aantreft wat je nodig hebt.

Allereerst bekijk je wat je met je bestaande meubels en woonaccessoires wil doen. Passen ze nog bij de nieuwe inrichting, of zijn ze toch aan vernieuwing toe?

Hier vind je alle meubels voor je kamer

Aankleding is onmisbaar, want het bepaalt de sfeer in huis. Zorg daarom zeker voor bijpassende accessoires.

Shop woonaccessoires

Probeer zoveel mogelijk in één bestelling te laten komen, zodat je direct aan de slag kan. Wanneer alles tegelijk binnenkomt is de kamer inrichten veel makkelijker. Eventueel kun je ook direct spulletjes terugsturen of ruilen, zodat het eindresultaat niet te lang op zich laten wachten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Kamer inrichten: eerst via 3D en dan in het echt
Schuiven naar boven