Kan de belasting je crypto zien? Ja en nee

Bijgewerkt: 14 april 2022

In januari 2022 kwam een bericht naar buiten dat de belastingdienst inzicht heeft in je cryptobezit. Bangmakerij of waarheid? Dit bericht is gedeeltelijk waar. Het is een feit dat de belastingdienst informatie krijgt over je cryptomunten. Maar dit geldt alleen wanneer deze munten op een handelsplatform staan. De belastingdienst heeft namelijk geen toegang tot privéwallets .

Cryptocurrency wordt als vermogen gezien

Jaarlijks moet je aan de belastingdienst opgeven hoeveel vermogen je hebt. Bijvoorbeeld je spaargeld en beleggingen. Het bezit van cryptocurrency valt ook onder beleggingen. Over dit alles betaal je vermogensbelasting.

Betaal tijdelijk geen handelskosten bij het Nederlandse Bitvavo

Belastingdienst krijgt gegevens van banken

Jaarlijks moeten banken het saldo per 1 januari van hun klanten aan de belastingdienst doorgeven. Oftewel: de belastingdienst weet precies hoeveel je op je betaalrekeningen en spaarrekeningen hebt staan. Dat kun je dus niet verdoezelen. De belastingdienst kan niet op je rekening kijken, ze zien dus niet welke transacties je doet.

Hierdoor ziet de belastingdienst ook niet of en wanneer je geld naar een crypto handelsplatform overmaakt. Of wanneer je geld ontvangt, voortkomend uit de verkoop van cryptomunten. Of het moet om verdacht grote bedragen gaan.

Kan de belastingdienst je crypto zien?

Niet iedereen met crypto geeft dit netjes aan de belastingdienst op. Terwijl dit feitelijk wel moet. Op 1 januari om 0:00 uur bekijk je de waarde van alle crypto die je in bezit hebt. Dat saldo moet je aan de belastingdienst doorgeven. Vervolgens betaal je hier vermogensbelasting over, maar wel pas na aftrek van de vrijstelling.

Volgens de belastingdienst kunnen ze inzien wat de waarde van je crypto is. Dit klopt slechts gedeeltelijk. De belastingdienst werkt samen met een aantal crypto handelsplatformen. Die geven het saldi van hun klanten aan de belastingdienst door. Een nieuwe Europese wetgeving moet deze gegevensuitwisseling makkelijker maken.

De munten in je privé wallet blijven privé

Het is echt niet zo dat de belastingdienst al je crypto kan zien. Hiervoor moet er namelijk sprake zijn van gegevensoverdracht. Stel dat je in 2010 een flink aantal bitcoins hebt gekocht. In die tijd bestonden er nog geen handelsplatformen, en was ook niet duidelijk wie er crypto in bezit had. Zolang je die bitcoins niet verhandelt en in je privéwallet laat staan, komt niemand hier achter. Ook de belastingdienst niet.

Het kan ook dat je iets verkoopt en de koper betaalt met cryptocurrency. Wanneer die betaling tussen de ene privéwallet en de andere privéwallet loopt, kan de belastingdienst hier nooit tussen zitten. Wallets zijn namelijk niet aan een naam, IP-adres of rekeningnummer gekoppeld.

Tip: sla je cryptocurrency veilig op een hardware wallet op. Beter bestand tegen hackpogingen.

Bekijk hardware wallets

Bangmakerij of toch serieus?

Feit: de belastingdienst kan steeds vaker zien welke crypto je hebt. Maar alleen wanneer je dit via een platform aankoopt of verkoopt. Maak je gebruik van een DeFi platform dan is dit weer een ander verhaal. Het gaat namelijk om een decentraal platform, niemand die de gegevens met de belastingdienst uitwisselt.

Het bericht over het feit dat de belastingdienst je crypto kan zien is dus gedeeltelijk bangmakerij. Maar wel terecht want het gaat om vermogen dat je op moet geven.

Zoveel vermogensbelasting betaal je

Het is echt niet zo dat je een flinke duit aan vermogensbelasting moet betalen. In 2022 geldt een vrijstelling van iets meer dan € 50.000. Het grootste gedeelte van de beleggers heeft crypto en spaargeld dat minder dan € 50.000 waard is. Daar kan de fiscus helemaal niet achteraan.

Wat gebeurt er wanneer je crypto hebt met een waarde van meer dan € 50.000? Dan moet je hier aangifte van doen. Na de vrijstelling betaal je 31% belasting over een fictief rendement. Wordt het je nu te lastig? Hieronder een rekenvoorbeeld.

Je cryptocurrency (inclusief overige beleggingen en spaargeld) heeft een waarde van € 100.000. Er geldt een vrijstelling van € 50.650. Over de overige € 49.350 wordt met een fictief rendement van 1,82% gerekend. Oftewel: je zou een fictief rendement van € 898 hebben behaald. Hier betaal je 31% belasting over oftewel: € 278.

Heb je een fiscaal partner? Dan is de vrijstelling twee keer zo hoog. In bovenstaand voorbeeld zou je dan helemaal geen belasting betalen.

Dit gebeurt er wanneer je crypto niet opgeeft

De belastingdienst moet erop vertrouwen dat iedereen zijn cryptocurrency bezit opgeeft. Niet iedereen doet dit, vandaar de nieuwe Europese wetgeving. Wat gebeurt er wanneer je crypto niet aan de belastingdienst opgeeft? Dat hangt er vanaf of je vermogensbelasting verschuldigd bent. Is dit niet het geval dan is de kans klein dat de fiscus achter je aankomt. Dus € 3000 aan crypto bezit verzwijgen zal echt geen grote gevolgen hebben.

Het wordt anders wanneer je wel vermogensbelasting verschuldigd bent. Wanneer je geen crypto opgeeft en de fiscus komt hier achter, dan moet je alsnog die belasting betalen. Hier komt ook nog eens een forse boete bovenop. Bovendien kun je in uitzonderlijke gevallen een celstraf krijgen. Maar dan moet je wel heel veel verzwegen hebben.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kan de belasting je crypto zien? Ja en nee
Schuiven naar boven