Beste kelderverf, professionele verf voor keldermuren

Bijgewerkt: 25 september 2022

Verf nooit een keldermuur (of het plafond) met standaard verf. Veel kelders zijn vochtig, dit vraagt om een speciale verfsoort. Met wat aanpassingen tover je de kelder om tot een plezierige leefruimte of een fijne opslagplaats. We zochten naar geschikte professionele kelderverf, en die hebben we gelukkig gevonden.

Inducoat Fungi schimmelwerende muurverf

Omdat het in kelders vaak vochtig is, ontstaat er sneller schimmel. Ook meeldauw komt redelijk veel voor. De Inducoat Fungi is een schimmelwerende muurverf, speciaal voor vochtige muren. Je schildert hier niet alleen de muren maar ook het plafond van de kelder mee. Voor de keldervloer is hij minder geschikt, want hij is niet volledig krasvast.

De verf is uitermate geschikt op minerale ondergronden, pleisterwerk en beton. Maar ook op nieuw of oud metselwerk. Deze schimmelbestendige coating is aan te brengen op een droge tot lichtvochtige ondergrond. Wel is het aan te raden om oude verflagen met een staalborstel of hogedrukreiniger te verwijderen. Ook wordt aanbevolen om verontreinigde oppervlakken eerst schoon te maken.

Verkrijgbaar in de kleur matwit, een neutrale kleur voor in de kelder. Eventueel te mengen met een kleurtube. Een emmer van 2,5 l is goed voor (bijna altijd) de gehele kelder. Voor 2,5 l betaal je ongeveer € 73, een emmer van 5 l kost gemiddeld € 140. Voor de kleine kelder zijn er ook emmers met een inhoud van 1 l verkrijgbaar.

Inducoat Fungi – bestellen

Alabstine 2in1 Muurverf

De beste kelderverf is volgens ons de Alabstine 2in1 Muurverf. Dit product werkt dubbelzijdig. Allereerst geeft het een voorbehandeling, tegelijkertijd brengt het kleur op de muur of het plafond aan. De badkamer & keuken schimmelbestendige verf is uiteraard ook geschikt voor de kelder. Het heeft een hoge dekking en droogt snel.

Deze verf is op waterbasis en heeft een rendement van 7 m² (muurverf) tot 20 m² (plafondverf) per liter. Reken vooraf uit hoeveel je nodig hebt. Deze schimmelbestendige muurverf is verkrijgbaar in verschillende kleuren waaronder grijs, antraciet of wit. Een literbus kost ongeveer € 23, voor 2,5 l moet je rekenen op een prijs van gemiddeld € 48.

Alabstine 2in1 Muurverf

De juiste kleur voor de keldermuur

Twijfel je over een goede kleur voor de keldermuren? Wit is neutraal en hygiënisch. Bovendien zie je met wit direct of er schimmelvorming optreedt. Grijs heeft een beetje een betonlook en past prima bij de kelder. Blauw is rustgevend, ideaal wanneer je in de kelder meer tijd doorbrengt.

Maak je van de kelder een leefruimte, denk dan aan gebroken wit tot beige, vurig rood (levendig en dit verwacht niemand) of marineblauw. Dit is een gewaagde blauwtint die vooral geschikt is voor grotere kelders. In een kleine kelder kun je beter voor lichte kleuren kiezen, omdat dit de ruimte groter laten lijken.

We hebben onze eigen kelder geverfd

Met een vochtige kelder was het een hele uitdaging om deze op te frissen. Allereerst maakten we gebruik van een luchtontvochtiger. Deze heeft gedurende een maand continu achter elkaar gedraaid. Toen was het tijd om de muren te reinigen, die inmiddels een stuk droger aanvoelden. Met een harde borstel werd viezigheid er vanaf gehaald, en een sopje moest ervoor zorgen dat het laatste vuil verdween. Toen was het weer tijd om de luchtontvochtiger twee dagen aan te zetten.

We kozen voor een schimmelwerende muurverf. Dankzij de harde borstel was de oude verflaag grotendeels verdwenen, dus we konden er direct overheen schilderen. Uiteindelijk hebben we twee dunne lagen aangebracht. Omdat de kelder een vochtige ruimte bleef, wordt nog steeds af en toe gebruik gemaakt van de luchtontvochtiger. De geschilderde muren zien er een stuk frisser uit en blijven vrij van schimmels en meeldauw.

Dit artikel is tot stand gekomen aan de hand van persoonlijke ervaringen. Ook is er een gesprek aangegaan met een professionele schilder. Deze heeft geholpen door het geven van advies.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kelderverf, professionele verf voor keldermuren
Schuiven naar boven