Een klein magazijn inrichten en wat je nodig hebt

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Je business groeit en je bent toe aan opslagruimte. Een klein magazijn is vaak de eerste stap. Het helpt je bij het doorgroeien, waarbij je ook nog eens voor een professionele uitstraling gaat. Waar moet je aan denken bij een klein magazijn inrichten?

Dit is afhankelijk van de producten die je moet opslaan. Maar ook de beschikbare ruimte, de magazijnstellingen en nog veel meer. Bekijk de meest belangrijke tips.

Songmics Sterke Magazijnstelling

Gemaakt van hoogwaardig staal, hoge drukweerstand, géén vervorming

De juiste afmeting van het magazijn

Het is niet goed om een te groot magazijn te huren of te kopen, het brengt onnodig hoge kosten met zich mee. Maar een kleine opslagplek is ook niet goed. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met uitbreiding van het bedrijf. Hoe bereken je de benodigde opslagcapaciteit?

Een en ander hangt af van de magazijnstellingen, type producten die je opslaat, het aantal artikelen, de pallets en indeling van het magazijn. Kijk altijd of er niet-beschikbare opslagruimte aanwezig is, zoals een toilet of kantoor. Dit zit bij de huur- of koopprijs inbegrepen maar je kunt deze ruimte niet voor opslag benutten.

De opslagcapaciteit bereken je door het vloeroppervlak van de beschikbare opslagruimte te vermenigvuldigen met de plafondhoogte, minus de ruimte voor installatie van het ventilatiesysteem en verlichting. Dat is één ding, maar nu komt het op de juiste inrichting aan.

Een klein magazijn inrichten doe je zo

Bekijk eerst welke activiteiten in het magazijn plaatsvinden. Is het alleen het opslaan van goederen voor een kleine webshop, of zullen er orderpickers aanwezig zijn? Is er nog ruimte voor andere activiteiten nodig en waar komen rolcontainers of andere zaken te staan?

Bekijk ook de verschillende stromen in het magazijn. Denk hierbij aan de aanvoer van artikelen, heftrucks, het personeel dat rondloopt en mogelijk bezoekers. Er moet voldoende ruimte voor al deze zaken zijn. Je moet een magazijn zeker niet inrichten zodat er geen transportmiddel meer door kan. En voor personeel of bezoekers moet de inrichting veilig zijn.

Keuze voor magazijnstellingen

Er zijn verschillende soorten magazijnstellingen, die ook nog eens van invloed kunnen zijn op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan verrijdbare stellingen of doorrolstellingen. Dit zijn de meest gebruikte magazijnstellingen:

 • Enkele palletstelling, geschikt voor het opslaan van pallets
 • Inrijstelling voor pallets en bulkopslag, waarbij de stelling aan één zijde bereikbaar is
 • Doorrolstelling waarbij pallets automatisch doorrollen op basis van First in, First out
 • Doorrijstelling, aan twee zijden bereikbaar en vraagt minder ruimte voor gangpaden
 • Draagarmstelling, bundels verplaatsen met zijladers
 • Legbordstelling voor opslag van kleine goederen
 • Kleinvakstelling wordt veel in bouwmarkten toegepast
 • Insteekstelling voor opslag van smalle en lange goederen
 • Paternosterstelling, opslag van veel kleine artikelen en aan één zijde bereikbaar
 • Etagebouw, opslag van kleine goederen
 • Carrouselstelling, horizontale opslag van bakken
 • Silostelling is een hoge bouwstelling

Tip: goedkope stellingen voor het kleine magazijn

Het is belangrijk om bij de inrichting van het kleine magazijn eerst naar het type stelling te kijken. Houd hierbij rekening met de artikelen of producten, afmetingen, gewicht en verpakkingswijze. Maar ook met groeimogelijkheden en toegankelijkheid.

Houd rekening met de verschillende processen

Komen er vaker nieuwe artikelen binnen dan dat er vanuit het magazijn gaan, of is dit andersom? Hoe verloopt de toevoer van artikelen, het orderpicken en het transport vanuit het magazijn? Houd bij de inrichting altijd rekening met verschillende processen. Die moeten zo soepel mogelijk verlopen.

Werk een inrichtingsplan uit

Begin niet met het klakkeloos inrichten van het kleine magazijn. Het lijkt eenvoudig omdat de plannen in je hoofd zitten, maar in de praktijk kan dit vies tegenvallen. Werk het plan eerst op papier of via de computer uit. Maak een gedetailleerde tekening en bekijk of je met alles rekening hebt gehouden.

Tips om je magazijn op orde te brengen

Na een tijdje merk je dat het magazijn niet meer zo georganiseerd is als in het begin. Dat is zonde want een opgeruimd magazijn zorgt voor een betere productiviteit en hogere kwaliteit. Hieronder vind je enkele tips om een klein magazijn op orde te brengen.

Bepaal jaarlijks de opslagbehoefte

Leg geen te grote voorraden aan, hierdoor vraag je teveel van de opslagcapaciteit. Vul voorraden aan wanneer dit nodig is, niet omdat dit rust brengt. Kijk of er voldoende voorraad van een bepaald product is en bestel dit voorlopig niet bij.

Geef alles een vaste plek

Zorg dat artikelen strategisch staan opgeslagen. Deel ze in via drie categorieën:

 • Snellopers
 • Minder snellopende artikelen
 • Langzaamlopers

De snellopers moeten altijd binnen handbereik zijn. De minder snel lopende artikelen leg je op een hogere plek of wat verder achterin het magazijn. De langzaamlopers kunnen helemaal achteraan of op de hoogste ‘etage’ van de stelling.

Maak gebruik van magazijnbakken of palletboxen

Vooral kleine artikelen kunnen al snel voor veel rommel zorgen. Maak daarom slim gebruik van stapelbare magazijnbakken, palletboxen of ladebakken. Dit zie niet alleen netter uit, ook bespaar je hier ruimte mee.

Naar magazijnbakken

De jaarlijkse schoonmaakbeurt

Controleer jaarlijks welke artikelen overtollig zijn. Probeer een magazijnverkoop te houden, om op deze manier het magazijn op te ruimen. Maak het klein magazijn jaarlijks goed schoon. Reinig alles met een goed schoonmaakmiddel en controleer gelijktijdig de kwaliteit van de magazijnstellingen en legborden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een klein magazijn inrichten en wat je nodig hebt
Schuiven naar boven