Zal elektriciteit nog duurder worden?

Bijgewerkt: 25 september 2022

De energiemarkt is altijd in beweging, dit betekent ook wisselende energieprijzen. In het jaar 1970 betaalde je 4 cent per kWh. In het jaar 2015 was dit met 14,4 cent tijdelijk op zijn hoogst. Maar helaas, door oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de gasprijs flink gestegen. Gas is nodig om een gedeelte elektriciteit op te wekken. Dat heeft ertoe geleid dat we in 2022 al € 0,80 per kWh betalen.

Dat is schrikbarend hoog, veel huishoudens komen hierdoor in financiële problemen. Zal elektriciteit nog duurder worden? Het antwoord is niet waarop je gehoopt had, want de harde waarheid is dat elektriciteit inderdaad duurder gaat worden.

Waarom de gasprijs invloed heeft op de elektriciteitsprijs

Eigenlijk is het gek dat elektriciteit duurder wordt wanneer de gasprijs omhooggaat. Hoe kan dit? De prijs voor energie wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag hoog is, dan wordt het laatste beetje elektriciteit via gascentrales opgewekt.

Het is juist die laatste schakel (de gascentrales) die de prijs voor de gehele energiemarkt bepaalt.

Goedkoper verwarmen? Denk dan eens aan een elektrische kachel. Ondanks de stijgende elektriciteitsprijzen is dit nog altijd goedkoper dan het verbruik van gas.

Bekijk elektrische kachels

Wat kan de overheid hiertegen doen?

Door de elektriciteitsprijs los te koppelen van de gasprijs, kan de prijs van elektriciteit omlaag. Het probleem is echter dat in het begin van de 21e eeuw is afgesproken dat Europa een vrije energiemarkt hanteert.

De overheid is natuurlijk geschrokken van het effect van een vrije markt. Maar het is niet zo makkelijk om dit terug te draaien. Dan moeten alle overheden met nieuwe regels komen, en wat hier het effect van is, dat is niet duidelijk.

Waarom energie in Nederland zo duur is

In landen om ons heen ligt de energieprijs veel lager. Dit komt omdat Nederland elektriciteit opwekt via gascentrales, en gas is momenteel erg duur. In andere landen maken ze gebruik van waterkrachtcentrales, kolencentrales of kerncentrales.

Nederland vond het nodig om bijna alle kerncentrales te sluiten. Er staat nog maar één werkende kerncentrale en die wekt te weinig energie voor heel Nederland op. Besluiten uit het verleden keren zich nu tegen ons.

De prijs van elektriciteit gaat ook in 2023 omhoog

De verwachting energieprijzen 2023 is niet rooskleurig. Verwacht wordt dat in 2023 de elektriciteitsprijs minimaal 2% hoger ligt dan in 2022.

De energieprijs is van verschillende factoren afhankelijk. Bij een zachte winter verbruiken mensen minder gas, waardoor gasvoorraden sneller zijn aangevuld. Dat drukt de energieprijs.

De prijs van elektriciteit gaat omlaag

Wanneer we middels wind- en zonne-energie, en misschien ook wel kernenergie aan de vraag naar elektriciteit kunnen voldoen, dan wordt de prijs van stroom lager. Deze kan zelfs negatief worden. Dit gebeurde in Amerika in het voorjaar van 2022. De vraag naar elektriciteit was zo laag tegenover veel groene stroom, dat de prijs op negatief uitkwam.

Effectief: verwarmen met de infrarood kachel. Deze geeft comfortabele stralingswarmte af, dat door muren, plafond en meubilair wordt opgenomen. Vervolgens wordt deze warmte langzaam aan de ruimte afgegeven. Je verbruikt dus veel minder elektriciteit.

Naar infrarood kachels

Veel huishoudens laten zich vrijwillig afsluiten

Het kan nog enige tijd duren voordat de energieprijzen normaliseren. Ondertussen zijn er steeds meer huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. In 2022 betaalt een gezin van vier personen makkelijk € 600 tot € 700 per maand. Dit kan in 2023 oplopen tot wel € 800 per maand. Voor sommigen is de energierekening hoger dan de huur van de woning of de hypotheek.

Om kosten te besparen zijn er al wat huishoudens die zich vrijwillig laten afsluiten. Wanneer een consument dit verzoek bij het energiebedrijf neerlegt dan is de netbeheerder verplicht om dit te doen.

Het voordeel van het tijdelijk afsluiten van gas of elektriciteit is dat je op kosten bespaart. Je gebruikt immers geen gas of stroom. Maar je betaalt ook geen netwerkkosten, en dat bepaalt ook voor een groot deel de energierekening.

Zelf stroom opwekken

Omdat elektriciteit waarschijnlijk nog duurder wordt, zoeken veel mensen naar het alternatief. Dat is zelf stroom opwekken. Dit kan middels windenergie, maar zonne-energie ligt veel meer voor de hand. De meeste woningen zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Hoeveel je met zonnepanelen bespaart hangt af van het vermogen, het energieverbruik en de actuele stroomprijs. Gemiddeld ligt de besparing tussen de € 450 en € 1300 per jaar.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zal elektriciteit nog duurder worden?
Schuiven naar boven