De kerstboom stekken: zo doe je dat

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Kun je een kerstboom stekken? Ja dat kan. Kweek je eigen kerstboom en bespaar een hoop geld. Bovendien is het ook nog eens hartstikke leuk om je eigen boom te zien groeien. Natuurlijk ben je enkele jaren verder voordat hij als kerstboom kan dienen, maar dan heb je ook wat. Lees alles over het stekken van de kerstboom.

Uitleg over stekken

Stekken is een makkelijke manier om een nieuwe plant te laten groeien. Je hebt geen verwarmde kas of iets anders nodig. Wel moet je bij de moederplant, in dit geval de kerstboom, kunnen. Daarnaast heb je natuurlijk kennis over het stekken van een kerstboom nodig.

Stekken betekent dat je een deel van de plant verbruikt waar groei inzit. Vaak is dit de stengel, het blad of de wortel. Een kerstboom stekken is niet altijd even makkelijk. Dit komt omdat het uitvalpercentage vrij hoog ligt. Wil je toch een kerstboom stekken, dan kun je het beste voor de conica gaan. Het gaat hier om een dwergconifeer die heel vaak als kerstboom wordt verkocht. Deze laat zich vrij makkelijk stekken. Bij andere soorten is dit een stuk lastiger.

Zorg moet je een kerstboom stekken

Heb je een kerstboom gekocht dan is het leuk om het stekken eens uit te proberen. Hoe de kerstboom stekken? Het is hierbij belangrijk dat de boom in de groei is. Wanneer hij gezaagd is dan wordt het stekken moeilijk, dit komt omdat de groei gestopt is.

Het makkelijkste is om te stekken middels de wortels en het onderste gedeelte van de stam. Hier zal vanzelf een nieuwe kerstboom uitgroeien. Je kunt ook gebruik maken van alleen de wortels (of een gedeelte hiervan). Of je neemt een tak, het liefst een jonge tak. Deze herken je aan de lichtgroene kleur. Oudere taken zijn donkerder van kleur.

In de grond zetten

Heb je de wortels met een stuk stam te pakken, dan is het vaak voldoende om dit in de volle grond te zetten. Doe dit het liefst in het groeiseizoen dus in het voorjaar. Heb je alleen de wortels of een gedeelte hiervan, dan kun je ze rechtstreeks in de volle grond of eerst in een pot plaatsen. Zorg voor voldoende verse aarde. Geef regelmatig water maar wel naar een goede verhouding. Teveel water kan voor wortelrot en schimmelaantasting zorgen. Aan de andere kant mag de aarde nooit te droog zijn.

Een jonge tak zet je rechtop in een pot of mand met verse potgrond. Zorg dat er voldoende voeding in de grond aanwezig is. Geef regelmatig wat water, de aarde moet vochtig blijven. Wees wel voorzichtig met schimmelvorming.

Tip: breng eerst wat stekpoeder aan, dit zorgt voor een betere en snellere beworteling. Hiermee vergroot je de kans op een kerstboom.

Bekijk stekpoeder

Hoe lang duurt het om een kerstboom kweken?

Na ongeveer vier jaar is de kerstboom tussen de 30 en 40 cm groot. Wanneer hij zes jaar oud is dan heeft hij een hoogte van 100 tot 150 cm. Een en ander hangt wel van het type boom af. Een fijnspar groeit sneller dan een Nordmann. Die laatste doet er al snel 8 jaar over om 150 cm hoog worden.

De kerstboom snoeien

Een te snelle groei is niet goed. Je krijgt dan een lange stam met weinig zijtaken. Hierdoor ontstaat er een kale kerstboom. Daarom moet een kerstboom twee keer per jaar gesnoeid worden. Snoei de piek en de takken van de boom. Wanneer je dit op de juiste manier doet ontstaat er uiteindelijk een mooie kegelvorm.

Kerstboom kweken vanuit zaad

Nagenoeg alle kerstbomen worden vanuit zaad opgekweekt. Deze zaden zijn niet zomaar overal verkrijgbaar. Kijk vooral eens bij een boomkwekerij, die kunnen je hieraan helpen. Verder kun je zaaltjes in de natuur vinden.

In Nederland en België vind je een aantal naaldbossen waar meer dan voldoende naaldbomen groeien. In de herfstperiode vallen de zaden op de grond, in de vorm van dennenappels. Raap deze op maar wees er op tijd bij. Te laat betekent dat de zaden al weg zijn.

De zaden moeten in de herfst of winter geplant worden, zo gebeurt het in de natuur ook. Een temperatuur van 1,7 °C tot 3,3 °C is het meest ideaal. Dit betekent dat je de pot ergens koel moet neerzetten, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Zorg wel voor voldoende daglicht.

Naar kerstboom potgrond

Houd de wortels vochtig zonder dat ze drijfnat worden. Wanneer het plantje ongeveer 5 cm hoog is dan kun je hem buiten in de volle grond zetten. Doe dit op een plek met voldoende open ruimte. De boom moet namelijk direct zonlicht krijgen en geen hinder van andere planten ondervinden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De kerstboom stekken: zo doe je dat
Schuiven naar boven