Beste kledingstomer – steamer

Bijgewerkt: 31 januari 2022

Kreukels uit je kleding krijgen zonder de stof te beschadigen. Dat doe je met de beste kledingstomer, ook wel steamer genoemd. Met dit apparaat kun je ook stoomreinigen. Hiermee voorkom je extra wasbeurten en slijtage van kleding. Kortom: je moet de beste kledingstomer hebben, maar waar moet je opletten en wat is de prijs? Daar kom je vandaag achter.

Zo werkt het stomen van kleding

Een kledingstomer is geschikt voor twee dingen:

Stoom heeft een temperatuur die rond de 140 °C ligt. Hierdoor heeft het diepe reinigende eigenschappen. Het doodt bacteriën waardoor je kleding weer opfrist. De andere functie van een kledingstomer is het verwijderen van kreukels. Dit gaat heel makkelijk, zelfs wanneer het kledingstuk hangt. Je hoeft het dus niet per se neer te leggen.

De beste kledingstomer

Soms zie je kledingstomers in de supermarkt of een goedkope winkel liggen. Voor een tientje (of iets meer) schaf je zo’n apparaat aan. Houd er rekening mee dat de functies van deze goedkope modellen beperkt zijn. Ook de kwaliteit is minder, waardoor het resultaat er niet zoals gewenst uitziet.

Wat is de beste kledingstomer? Bekende merken zijn Philips, Tefal en LifeGoods. Maar er zijn ook veel andere goede merken verkrijgbaar. Hieronder een opsomming van drie goede kledingstomer merken.

Philips kledingstomer

Zeker een aanrader, de Philips kledingstomer. Verkrijgbaar in verschillende modellen. Zo is de 3000 series populair en heel betaalbaar. Je bent namelijk rond de € 35 (of iets meer) kwijt. Deze modellen stomen met 20 g/m. Hiermee ontkreuk je snel kleding of stoffen. Bovendien werkt het apparaat hygiënisch want het doodt 99,9% van de bacteriën. Iets duurder maar beter is de Steam&Go Plus, verkrijgbaar voor ongeveer € 60. Deze heeft een capaciteit van 24 g/minuut. Hierdoor werkt hij dus effectiever.

Ga je voor de beste kledingstomer van dit merk dan moet je eens naar de EasyTouch Plus kijken (vanaf € 90). Deze heeft een groot waterreservoir en stoomt met 32g/m. De speciale stofborstel laat de stoom diep in dikke stoffen doordringen. Een zeer gebruiksvriendelijk apparaat.

Bekijk Philips kledingstomers

Princess – een merk voor prinsessen én prinsen

Prinsheerlijk je kleding stomen en reinigen, dat doe je met het merk Princess.  Ook deze apparaten zijn een aanrader. Je hebt de handstomer, die kost rond de € 35. Hij stoomt met een capaciteit van 25 g/m en heeft toch nog een verrassend groot waterreservoir. Ideaal voor het snel stomen van verschillende kledingstukken.

Dan heb je nog de hoge stomer waarbij je kledingstukken ophangt. Verwijder in een handomdraai kreukels, nare luchtjes, huismijt, bacteriën en kleine vlekjes. Werkt echt perfect, maar dat mag ook wel met een capaciteit van 40 g/m. Voor dit model moet je rekenen op een prijs vanaf € 70.

Een goed merk met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Niet iedereen is tevreden over de grote kledingstomer op statief, maar dit komt omdat je hem op een andere manier gebruikt.

Naar Princess modellen

Tomado stomers

De beste kledingstomer hoeft niet altijd de duurste te zijn. Tomado is een voordelig geprijsd merk. Je koopt een stomer voor een bedrag van ongeveer € 25, maar er zijn ook wat duurdere modellen verkrijgbaar. Enige nadeel van Tomado is dat de keuze heel beperkt is. Het goedkopere model heeft een capaciteit van 23 g/m, wat gewoon goed is. Dit model is geschikt voor alle soorten stoffen. Je krijgt er een stofborstel bijgeleverd, zodat je effectief te werk gaat.

Tomado staat in dit overzicht erbij omdat hij geschikt is voor iedereen met een wat lager budget. Ook ideaal wanneer je de kledingstomer niet zo vaak gebruikt, en er dus ook niet veel geld aan uit wil geven.

Bekijk Tomado kledingstomers

De werking van stoomproductie

Stoom kan op verschillende manieren geproduceerd worden. Een kledingstomer doet dit door het verwarmen van water. Hier is elektriciteit voor nodig. Dit betekent dat je de kledingstomer op netstroom aansluit. Een aantal modellen werkt met een oplaadbare accu, maar die kom je zeer weinig tegen.

Kledingstomer werkt niet

Je kan de beste kledingstomer aanschaffen, maar soms werkt deze niet of onvoldoende. Allereerst is het belangrijk dat de stomer goed is opgewarmd. Is hij nog lauw, dan kan hij ook geen stoom produceren. Hoe snel dit apparaat opwarmt is afhankelijk van het merk en het model. Je kunt er vanuit gaan dat de meeste modellen binnen een minuut volledig warm zijn. Hele goedkope modellen doen hier wel eens langer over.

Kijk ook eens naar het reservoir, zit hier voldoende water in? Vul het reservoir anders bij. Zorg ook dat het waterreservoir goed geplaatst is.

Heb je een kledingstomer met standaard, dan moet je deze verticaal houden. Door hem horizontaal te houden vormt zich condens in de slang. Hierdoor wordt het uitstoten van stoom geblokkeerd.

Uiteindelijk ontstaat er kalkaaslag. Ook dit kan de uitstoot van stoom blokkeren. In dit geval moet je het apparaat uitschakelen en het water eruit laten lopen. Soms zit er een speciale kalkknop op het apparaat waardoor je hem schoonmaakt. Ontkalken kan met een speciaal middel, mineraalwater, azijn, citroenzuur en ja, zelfs frisdrank.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kledingstomer – steamer
Schuiven naar boven