Koelkast met winterschakelaar – de beste koelapparaten

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een koelkast of een koel/vriescombinatie in de garage of het schuurtje plaatsen? Dit betekent dat deze ook bij lagere temperaturen goed moet werken. Daarom ga je voor een koelkast met winterschakelaar. Niet alle koelkasten beschikken over een winterschakelaar. Let hier bij aanschaf dus goed op. Ook moet je rekening houden met de omgevingstemperatuur, een koelkast met winterschakelaar moet je tijdig ‘aanzetten’.

De werking van een winterschakelaar

Wat is een winterschakelaar? Dit is een klein verwarmingselement met een schakelaar die gekoppeld is met het thermostaathuis. Soms zit de winterschakelaar ook op het bedieningspaneel. Wanneer dit verwarmingselement inschakelt dan stijgt de temperatuur in het koelgedeelte sneller. Dit lijkt op zich vreemd maar heeft als gevolg dat de compressor eerder aanslaat. Hierdoor wordt het vriesgedeelte ook eerder gekoeld.

Een koelkast met winterschakelaar werkt het beste wanneer de omgevingstemperatuur tussen de 10 °C en 18 °C uitkomt. Sommige koelkasten werken ook bij lagere temperaturen. Omdat het in je woning zelden kouder wordt dan 18 °C heb je binnenshuis eigenlijk geen koelkast met winterschakelaar nodig. Dit is dan ook meer geschikt wanneer de koeling in een koudere ruimte staat. Denk hierbij aan de kelder, bijkeuken, garage of schuur.

Koelkast in een onverwarmde ruimte plaatsen

De vraag is of je een koelkast met winterschakelaar in een onverwarmde ruimte kunt plaatsen. Veel mensen doen dit, zelfs wanneer het een normale koelkast betreft. Heb je een goede kwaliteit koelkast dan kan het jarenlang goed gaan. Bij hele goedkope koelkasten zie je dat ze er in de winter vaak mee ophouden.

Wil je een koelkast in een onverwarmde ruimte plaatsen, kijk dan of deze geschikt is voor de omgevingstemperatuur. Het moet in dit geval om een koelkast met klimaatklasse SN gaan.

Vrijstaande vriezer in een garage of schuur

Hoe zit het dan met een vrijstaande vriezer die je in het schuurtje of de garage wil neerzetten? De meeste vriezers kunnen lage omgevingstemperaturen prima aan. Bij temperaturen onder de 10 °C blijven deze apparaten goed werken.

Hiermee verschilt een vrijstaande vriezer dus van een koelkast of een koel/vriescombinatie. Wil je een koeling of koel/vriescombinatie in de garage of het schuurtje, kies dan altijd voor een model met winterschakelaar.

De beste koelkast met winterschakelaar

Wat is nu de beste koelkast met winterschakelaar? Er zijn een aantal modellen die zeer geschikt zijn voor plaatsing in de garage, de bijkeuken of de schuur. Vaak kom je toch bij de betere merken uit. Denk hierbij aan Bosch, Samsung of Liebherr. Tegenwoordig heb je ook wat goedkopere merken die ook zeer geschikt zijn. Je betaalt wat minder maar schaft nog steeds een goede koelkast met winterschakelaar aan.

Benieuwd naar de beste koelkast met winterschakelaar? Bekijk hieronder de best verkochte modellen.

Naar koelkasten met winterschakelaar

Dit betaal je voor een koelkast of koel/vriescombinatie

Is een koelkast met winter schakelaar duurder in aanschaf? In veel gevallen zijn deze modellen wel iets duurder dan de normale koelkasten. Dat is op zich ook logisch want er zit een betere techniek in. Een koelkast met winterschakelaar kost tussen de € 300 en € 1200.

Dit zijn natuurlijk grote prijsverschillen, maar dit is goed te verklaren. Ten eerste speelt de inhoud van de koelkast een grote rol. Je hebt van die tafelmodellen maar ook koelvriescombinaties met twee deuren. Het design is ook belangrijk. Steeds meer mensen kiezen voor een koelkast met een modern design. Voor in de garage of schuur is dit natuurlijk minder belangrijk.

Als laatste speelt ook het merk en de kwaliteit mee. Voor een bekend merk betaal je altijd meer. Over het algemeen is de levensduur van grote merken wel wat langer. Ga je bijvoorbeeld voor een koelkast met winterschakelaar die slechts € 300 kost, dan heeft deze een minder lange levensduur. Een model van € 600 is vaak een betere keuze.

Kan een koelkast in een kast?

Misschien wil je de koelkast met winterschakelaar in een kast plaatsen. Dat is handig want zo werk je de koelkast op een praktische manier weg. Bovendien kun je de kast wat groter maken en zo extra opbergruimte creëren. Kan een koelkast in een kast? Dat kan, maar alleen wanneer er voldoende ruimte voor ventilatie aanwezig is.

De koelkast moet aan de achterkant een aantal centimeters vrij hebben. Zo kan de warmte via de achterkant weg. Bedenk dat warmte opstijgt, daarom moet er voldoende ruimte boven de koelkast aanwezig zijn. Je kunt de koelkast het beste in een kast met open bovenkant plaatsen. Is dit niet mooi, plaats dan in ieder geval een ventilatierooster aan de bovenkant. De warmte moet weg kunnen.

Hoeveel ruimte achter de koelkast?

Er moet minimaal 2,5 centimeter achter de koelkast aan ruimte zijn. Zet een koelkast daarom nooit strak tegen de muur. Plaats je de koelkast in een kast, houd dan 3-4 cm aan de achterzijde vrij.

Hoeveel ruimte naast de koelkast?

Ditzelfde geldt voor de ruimte naast de koelkast. Ook hier laat je 2,5 cm vrij. Wanneer de koelkast in een kast staat dan hanteer je een vrije ruimte van 3-4 cm.

Koelkast in houten schuur

Je koopt een koelkast met winterschakelaar, kan deze koelkast in een houten schuur? Feitelijk zou de omgevingstemperatuur niet onder de 10° uit moeten komen. Dit geldt voor alle koelkasten of koel/vries combinaties. Dus ook wanneer ze een winterschakelaar hebben.

Een vrijstaande vriezer kan wel in een houten schuur. De meeste vriezers werken namelijk prima bij lagere temperaturen. Plaats je een koel/vriescombinatie of koelkast in een houten schuur? Zet deze bij voorkeur dan op een kleine verhoging. Je zou aan een pallet kunnen denken. Hiermee voorkom je dat de vrieskou vanuit de grond direct in de koeling trekt.

Zorg wel dat de koelkast waterpas staat. Verder zou je erover kunnen denken om de houten schuur te isoleren. In de praktijk blijkt dit vaak lastig, maar een beetje isolatie van toch al snel 2-3° aan omgevingstemperatuur schelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Koelkast met winterschakelaar – de beste koelapparaten
Schuiven naar boven