Koffer voor kinderen

Bijgewerkt: 5 mei 2022

Hoe leuk is dat, een koffer voor kinderen? Een speciale kinderkoffer heeft het juiste formaat en is voorzien van vrolijke kleuren of een opvallend design. Niet te groot en niet te zwaar, dat is belangrijk. In deze blogpost krijg je een aantal praktische tips om een koffer voor kinderen uit te zoeken. Inpakken en wegwezen, fijne vakantie!

Trunki Ride-On koffer 46 cm
Bekijk modellen

Tips koffer kopen

Je gaat natuurlijk niet voor de eerste de beste kinderkoffer, want dan kun je die net zo goed op AliExpress bestellen. Kwaliteit speelt een belangrijke rol. Een koffer voor kinderen moet toch wel een aantal jaar meegaan. Bovendien moet deze een goede inhoud hebben. Daarom krijg je 5 tips voor het kopen van een kinderkoffer.

Tip 1: koffer of trolley

Vaak worden de benamingen koffer of trolley door elkaar gebruikt. Toch zit hier wel degelijk verschil tussen.

Wat is het verschil tussen een koffer en trolley? Een koffer is een koffer, dat is duidelijk. Een trolley heeft hetzelfde ontwerp als een koffer maar is uitgerust met wieltjes en een telescopisch uitschuifbaar handvat. Dit is de ideale koffer voor kinderen: ze hoeven niet zwaar te tillen.

Bekijk trolley voor kinderen

Tip 2: koffer 2 of 4 wielen

Tip 2 is net zo belangrijk. Je hebt namelijk de koffer met 2 of 4 wielen. Wat is beter? Een tweewielkoffer rolt makkelijk over oneffen of ruw terrein. Bovendien zijn de wielen minder kwetsbaar. Nadeel is dat deze koffer minder manoeuvreerbaar is. Bovendien kun je hem alleen lopend met het handvat gebruiken.

Een koffer met 4 wielen moet ten alle tijden op de vier wielen staan. Je duwt hem dus als het ware voor je uit. Achter je aantrekken kan ook maar het blijft belangrijk dat de vier wielen de grond raken. Kantel je de koffer dan kunnen de twee voorste wielen beschadigen. Deze koffers zijn wel sneller verplaatsbaar en een stuk makkelijker voort te duwen.

Ga je voor een koffer voor kinderen dan kun je beter voor een model met 4 wielen gaan. Leer het kind wel dat het de koffer niet moet kantelen.

Tip 3: materiaal van de koffer

Je hebt kinderkoffers van hard of zacht materiaal. Het voordeel van een harde koffer is dat deze de inhoud goed beschermt. Ideaal tijdens vliegreizen waarbij er soms hardhandig met koffers wordt omgegaan. Ook kan het kind hier even op gaan zitten.

Een zachte koffer is een stuk lichter van gewicht. Daarnaast kun je het volume uitbreiden, juist omdat de buitenkant een beetje meeveert. Voor autoreizen is een zachte koffer aan te raden, deze neemt minder ruimte in beslag.

Naar harde koffer kinderen

Let ook goed op het gebruikte materiaal. Polypropyleen is een veelgebruikt materiaal bij harde koffers. Het is zeer sterk en deels recyclebaar. Aluminium is ontzettend duurzaam en stevig maar veel te zwaar voor kinderen. Polycarbonaat is licht van gewicht en kan tegen hoge temperaturen. Nylon maakt de koffer zeer licht maar ook wel kwetsbaar.

Tip 4: koffer als rugzak

Soms zie je een koffer voor kinderen die je ook als rugzak kunt gebruiken. Het gaat hier om een zogenaamde handbagagekoffer. Let op want niet elke koffer rugtas is ook geschikt voor kinderen. Sommige modellen zijn alleen bedoeld voor volwassenen. In principe herken je een koffer rugtas aan de kleuren en het design. Voor kinderen is gekozen voor vrolijke kleuren of een opvallende print.

Je hebt ook nog de combinatie kinderkoffer met rugzak. Dit is zeker aan te raden voor kids tot en met tien jaar oud.

Bekijk kinderkoffer rugtas

Tip 5: een koffer met slot

Bij vliegreizen verlies je de koffer vaak uit het oog. Dan is een koffer voor kinderen met slot wel aan te raden. Kies voor een eenvoudig slot wanneer het kind de koffer zelf open moet kunnen maken. Een slot is ook handig wanneer je in een hostel verblijft. Op deze manier kun je de spullen veilig opbergen.

Voor autoreizen is een koffer met slot minder noodzakelijk. Wanneer je naar Amerika reist dan heb je een TSA slot nodig. Zo kan de Amerikaanse douane in de koffer kijken. Zonder TSA slot maakt de douane de koffer kapot.

Naar koffer met slot (TSA)

Hoe groot moet een koffer voor kinderen zijn?

Een koffer voor kinderen is een stuk kleiner dan een exemplaar voor volwassenen. Veel kinderkoffers mogen ook als handbagage in het vliegtuig mee. De meeste vliegtuigmaatschappijen houden 55-56 cm als maximale hoogte voor handbagage aan. De gemiddelde kinderkoffer komt hier niet bovenuit.

Geen zin om een opvallende koffer voor kinderen te kopen? Ga dan voor een kleine trolley voor volwassenen. Dit kan namelijk ook prima als kinderkoffer dienen. Bovendien kun je deze koffer later altijd voor jezelf gebruiken. Dat scheelt weer extra uitgaven.

Beste koffer consumentenbond

Op zoek naar een koffer voor kinderen, wat is de beste koffer volgens de consumentenbond? Helaas, de consumentenbond heeft geen recente koffertest. Kom je ergens de tekst ‘beste koffer consumentenbond’ tegen dan is dit vooral bedoeld om websitebezoekers aan te trekken.

Maar mocht je het toch willen weten, uit een mogelijke test van de consumentenbond zullen bekende merken als Samsonite of Kipling voorbijkomen. Als koffer voor kinderen is dit geen vereiste, tegenwoordig komen er steeds meer goede merken op de markt.

Tips koffer inpakken

Laat je kind zelf zijn of haar koffer inpakken. Dat je het later nog eens over moet doen, dat geeft niet. Zelf de koffer inpakken vergroot namelijk het vakantieplezier.

Maak van tevoren een inpaklijst en streep alles af wat in de koffer zit. Door kleding op te rollen bespaar je veel ruimte. Bovendien gaat kleding niet zo snel kreuken. Een koffer voor kinderen is erg compact. Kom je echt ruimtetekort, maak dan eventueel gebruik van vacuümzakken. Neem ook geen dikke boeken mee.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Koffer voor kinderen
Schuiven naar boven