Koudschuim of pocketvering, maak de juiste keuze

Een goed matras is onmisbaar. Hierbij heb je keuze uit verschillende materialen. Koudschuim of pocketvering, wat is beter? Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Wanneer je hier niet van op de hoogte bent dan doe je misschien wel een miskoop. Ontdek welke van deze twee beter is: koudschuim of pocketvering.

Over het koudschuim matras

Om te achterhalen wat beter is, koudschuim of pocketvering, moet je natuurlijk meer over de materialen weten. Laten we beginnen met het koudschuim matras.

Koudschuim noem je ook wel een polyurethaanschuim. Het wordt dus gemaakt van polyurethaan. Dit product heeft een hoge veerkracht en is extra duurzaam. Kenmerkend aan het koudschuim matras is dan ook die veerkracht waardoor het zich makkelijk naar je lichaam aanpast.

Bekijk koudschuim matrassen

Pocketvering matras

Veel mensen kunnen niet kiezen tussen koudschuim of pocketvering. Dit komt omdat pocketvering er weer heel anders uitziet. Bij dit type matras zijn stalen veren afzonderlijk in zakjes verpakt. Hierdoor geeft het matras een goede ondersteuning aan verschillende lichaamsgebieden. De ondersteuning is weer afhankelijk van het aantal pocketveren maar ook van het lichaamsgewicht.

Juist door de pocketvering ontstaat er minder makkelijk kuilvorming. Maar ja, waar moet je nu voor kiezen? Hieronder de belangrijkste verschillen tussen koudschuim en pocketvering en wat dit voor jou betekent.

Naar pocketvering matrassen

Verschil tussen koudschuim en pocketvering

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen koudschuim en pocketvering: de ondersteuning en de ventilatie.

Koudschuim past zich makkelijk naar je lichaam aan. Dit gebeurt alleen wanneer het koudschuim door lichaamswarmte opwarmt. Wanneer een koudschuim matras koud is dan neemt het zijn oorspronkelijke vorm aan. Een koudschuim matras heeft overal dezelfde hardheid. Mensen die bedlegerig zijn kunnen beter voor koudschuim of nog beter, voor traagschuim kiezen.

Pocketvering past zich niet zomaar naar het lichaam aan. Aan de andere kant geeft het wel een optimale ondersteuning in verschillende zones. Dit is weer afhankelijk van het gewicht dat op het matras drukt. Bij de zwaardere schouders vindt er meer ondersteuning plaatst dan bij de lichtere enkels.

Het tweede verschil tussen beide is de ventilatie. Een koudschuim matras is gesloten en voelt hierdoor warm aan. De ventilatie is minder. Doordat een pocketvering matras een open structuur heeft ventileert het ontzettend goed.

Koudschuim of pocketvering: zo maak je de beste keuze

Je hebt nu de verschillen tussen koudschuim en pocketvering gezien. Hieronder vind je een keuzehulp. Bekijk wat je belangrijk vindt, dan weet je ook voor welk matras je moet kiezen.

Ventilatie: wanneer je ‘s nachts veel zweet

Ben je zo iemand die de hele nacht ligt te woelen of misschien wel zwetend wakker wordt? Hier kun je weinig tegen doen, maar het juiste matras voorkomt dat het gaat stinken. Wanneer je veel last heb van nachtelijk zweten dan moet je echt voor pocketvering gaan. Dit ventileert namelijk uitstekend. Het resultaat: een minder vochtig matras en geen muffe geurtjes. Bovendien voorkom je schimmelvorming.

Comfortabele warmte: je bent een koukleum

Vooral in de winterperiode kom je door de kou moeilijk in slaap. Maar ook in de andere maanden heb je het snel koud. Kies in dit geval voor een koudschuim matras. Wanneer je hier enkele minuten op ligt voel je dat het matras een stuk warmer aanvoelt.

Heb je het juist snel te warm, dan is een pocketvering matras geschikt voor jou. Al helemaal wanneer je bij oververhitting ook nog eens gaat zweten.

Veel in bed liggen: ondersteuning dankzij koudschuim

Wanneer je door ziekte veel in bed ligt dan koop je een koudschuim matras. Beter nog zou een traagschuim matras zijn. Dit matras ondersteunt alle onderdelen van je lichaam even veel. Door de zachte ondergrond ontstaan er geen doorligplekken.

Plaatselijke ondersteuning: pocketvering

Heb je behoefte aan plaatselijke ondersteuning van je lichaam, dan is een pocketvering matras de meest ideale keuze. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van gewrichtsproblemen. Bij een pocketveren matras ontstaat ook minder snel kuilvorming. Hierdoor gaat het matras zeker 10 jaar of langer mee.

Anti allergisch

Een koudschuim matras is bijna altijd allergie vrij. Ideaal wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt. Het is niet zomaar dat koudschuim matrassen vaak in ziekenhuizen worden gebruikt.

Een pocketvering matras is alleen anti allergisch wanneer hier een speciale tijk overheen zit. Bij aankoop van een pocketvering matras moet je hier dus extra goed op letten.

Bekijk het Emma matras: een van de best verkochte merken

Lage versus hoge prijs

Is een koudschuim of pocketvering matras goedkoper? Dit hangt een beetje van het merk en de dikte van het matras af. Hoe dikker het matras, hoe hoger de prijs. Ook de afmeting speelt een belangrijke rol want een tweepersoons matras is duurder dan een éénpersoons exemplaar.

Toch zal een pocketvering matras over het algemeen iets duurder zijn. In vergelijking met een koudschuim matras scheelt dit enkele tientjes. Let je dus heel erg op de prijs, dan zou je voor koudschuim moeten gaan. Helaas is de prijs niet het enige waar je op moet letten, want je brengt heel veel tijd op een matras door. Blijf daarom bovenstaande aandachtspunten goed in de gaten houden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com