Kruidvat luiers of Pampers, de verschillen en welk merk beter is

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De drogisterijketen Kruidvat is erg populair onder jonge ouders. Je koopt hier tegen een voordelige prijs luiers, verzorgingsproducten en babyvoeding. Alles van het huismerk Kruidvat is voordeliger dan de grote A-merken.

In de test Kruidvat luiers vs Pampers keken we naar de belangrijkste verschillen tussen deze twee. Niet alleen het prijsverschil maar ook het ontwerp, absorptievermogen en comfort speelt een belangrijke rol.

Pampers Premium Protection Luiers

Maat 3 (6-10 kg) – 204 stuks

Kruidvat luiers zijn populairder dan het merk Pampers

Ondanks dat Pampers een groot en goed merk is, blijken Kruidvat luiers toch wat populairder te zijn. Vooral ouders met een beperkt budget kopen liever huismerk luiers. De vraag is of het Kruidvat huismerk ook wel een goede keuze is.

Het prijsverschil tussen deze twee

Het zal niemand ontgaan dat de luiers van het Kruidvat merk een stuk goedkoper zijn. Het is lastig om een vergelijking te maken, want prijzen variëren als gevolg van grondstofprijzen, vraag en aanbod. Hieronder een prijsvergelijking tussen luiers van Kruidvat en Pampers, genomen op 16 september 2022:

Luiers maat 4

  • Kruidvat: 24 stuks voor € 6,99
  • Pampers: 23 stuks voor € 10,99

De Kruidvat luiers (maat 4) kosten € 0,291 per stuk, voor Pampers betaal je € 0,477 per luier. Dat is 63% duurder! Dezelfde vergelijking kun je voor een andere maat maken:

Luiers maat 1 (Newborn)

  • Kruidvat: 20 stuks voor € 2,99
  • Pampers: 22 stuks voor € 6,99

De Kruidvat Newborn kost omgerekend € 0,149 per stuk, de Pampers Newborn € 0,317 per stuk. Dit keer is Pampers zelfs 112% duurder. Het is dus niet zo gek dat ouders voor de goedkopere oplossing kiezen.

Maar let op, een hogere prijs wil niet zeggen dat je goedkoper uit bent. Lees maar eens verder en ontdek waarom Pampers helemaal niet slecht is.

Kruidvat luiers scoren het predicaat ‘Beste Koop’

De Consumentenbond heeft verschillende soorten luiers getest. Hier zaten ook die van Kruidvat en Pampers bij. Ondanks dat Pampers als beste uit de test kwam, (predicaat ‘Beste Luier), scoorde die van Kruidvat ook helemaal niet slecht. Ze kregen het predicaat ‘Beste Koop’ en dat had met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te maken.

Doorlekken of niet: de strijd tussen Kruidvat en Pampers

Het vervelendste is wanneer luiers doorlekken. Vooral in de nacht moet een luier veel vocht op kunnen nemen. De Kruidvat Maxi 4 kreeg voor dit onderdeel van de consumentenbond het cijfer 8,4. Dit is hoger dan het cijfer dat Pampers kreeg.

Welke van deze twee merken lekt het minst door? Uit een persoonlijke test komt naar voren dat een Pampers luier bij het gebruik van 300 ml water nog steeds droog aanvoelt, daar waar de Kruidvat luier al bij 150 ml wat vochtig aanvoelt.

Bekijk Pampers aanbiedingen

Dus, ondanks dat Kruidvat luiers van de consumentenbond een hoger cijfer kregen, voelen ze wat eerder vochtig aan. Het is niet zo dat ze doorlekken maar het is voor baby of de kleine wel een oncomfortabel gevoel.

Hoe kan het dat een pamper luier langer droog aan blijft voelen? Dit heeft met het ontwerp te maken. Het vocht wordt naar de buitenkant van de luier afgevoerd. Dit is ook duidelijk aan de buitenkant te zien: er vormen zich buisjes die gevuld zijn met het vocht. Bij Kruidvat luiers blijft het vocht ‘ergens’ aan de binnenkant hangen.

Over het draagcomfort

Vooral in de nachtelijke uren draagt je kindje de luier gedurende lange tijd, soms tot wel 10 uur achter elkaar. Je wil niet dat je zoon of dochter kletsnat uit bedje komt. Daarom ga je voor luiers die niet doorlekken. Maar dat is niet alles, je vindt het vervelend wanneer je kind zichtbare striemen van de luier op zijn huid heeft staan.

Draagcomfort is net zo belangrijk, vooral tijdens de nacht. Zowel Pampers als Kruidvat luiers zijn soepel en rekbaar. Wel is het zo dat Pampers beter aanvoelen wanneer erin geplast is.

Conclusie Pampers vs Kruidvat luiers

Heb je het budget ervoor, dan is het zeker aan te raden om voor Pampers te gaan. Ja, ze zijn duurder en het is een grotere investering. Maar wanneer je bedenkt dat deze luiers veel meer vocht opnemen en hierdoor langer meegaan, dan bespaart dit een hoop geld.

Een Kruidvat luier voelt onprettig aan wanneer er meer dan 150 ml vocht inzit. Een pamper luier voelt zelfs bij 300 ml nog droog aan. Feitelijk kan een Pamper 2-3 keer langer gedragen worden dan eentje van de Kruidvat.

Naar Pampers maat 4

Laten we dit nog eens vertalen in de prijs per dag voor de luiers maat 4. Hierbij gaan we er vanuit dat het kind 1 liter per dag aan urine produceert. Denk niet dat dit veel is want wat erin gaat komt er ook weer uit.

Aantal benodigde luiers om je kindje droog en comfortabel te houden

  • Kruidvat: 6,6 stuks
  • Pampers: 3,3 stuks

Vertaald in een prijs per dag:

  • Kruidvat: € 1,92
  • Pampers: € 1,57

Dus wanneer je de luier alleen verschoont wanneer hij nat aanvoelt, dan ben je met Pampers voordeliger uit. Op jaarbasis kan dit wel € 125 schelen. Misschien geen heel groot verschil maar voor dat tientje per maand kun je weer andere dingen doen of kopen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kruidvat luiers of Pampers, de verschillen en welk merk beter is
Schuiven naar boven