Beste kruik – kruiken getest en tips

Bijgewerkt: 2 februari 2022

Zoek je een kruik voor een volwassene of baby? Ideaal om het lichaam warm te houden. Bijvoorbeeld in de winter, bij onderkoeling of bij lichamelijke klachten. De beste kruik is aangepast op je specifieke wensen. Je hebt keuze uit de elektrische kruik, kersenpitkruik, maar ook de metalen- of rubberen variant. Maak aan de hand van dit artikel een goede keuze.

De verschillende soorten kruiken

Je bent op zoek naar de beste kruik, maar waar moet je voor kiezen? Allereerst is het belangrijk om een keuze uit de verschillende soorten kruiken te maken. Maak kennis met de verschillende soorten, hoe je ze gebruikt en natuurlijk wat de beste kruik in deze categorie is.

De metalen kruik

Een van de langst bestaande kruiken is die van metaal. Dit soort kruiken wordt voor baby’s gebruikt, maar is ook geschikt voor volwassenen. Voordeel van een metalen kruik is de lange levensduur. Ook blijft hij lang warm, tot wel een hele nacht.

De beste metalen kruik is goed afsluitbaar. Hij mag namelijk nooit gaan lekken. Bovendien zal een goed model niet roesten. Gebeurt dit wel dat heb je waarschijnlijk een hele goedkope kruik aangeschaft. Gebruik een metalen (aluminium) kruik altijd in combinatie met een kruikenzak. Heb je deze even niet in de buurt, dan wikkel je een doek om de kruik. Dit voorkomt verbranding van de huid. Leg de kruik altijd met de dop van het lichaam af.

Briljant is een goed merk (ongeveer € 15), Tryco verkoopt ook redelijk goed (ongeveer € 14,50).

Bekijk metalen kruiken

Rubberen kruik

Als alternatief voor de metalen kruik is er de rubberen versie. Deze is platter en hierdoor wat handzamer. Bovendien is hij ook makkelijker tegen het lichaam aan te leggen. Net als het voorgaande model vul je ook deze met heet water. Hierna de dop goed erop draaien en even op lekken controleren.

Het grootste voordeel van een rubberen kruik is dat er minder kans op verbrandingsgevaar aanwezig is. Je hebt niet altijd een extra kruikenzak of doek nodig (mag natuurlijk wel). Nadeel is dat de warmte wat sneller verloren gaat. Hierdoor zal hij na een hele nacht wat koel aanvoelen, maar gedurende enkele uren blijft hij toch goed warm.

Een rubberen kruik is verkrijgbaar vanaf € 13. Compleet met hoes kost hij rond de € 20.

Naar rubberen kruiken

Elektrische kruik

Zoek je de beste kruik, dan zou je eens bij het elektrisch model moeten kijken. Deze is vooral geschikt voor het verlichten van pijnklachten in de rug, nek, zij of buik. Maar ook ideaal tijdens de koudere dagen. Ervaar het comfort van de elektrische kruik. Binnen enkele seconden is hij goed op temperatuur. Volledig opgeladen blijft de kruik gedurende vier tot zes uur heerlijk warm.

Je krijgt er een aparte oplader bij. Tijdens het gebruik van de elektrische kruik zit je uiteraard niet aan bekabeling vast. Hierdoor neem je hem overal mee naartoe. Dankzij het compacte design is hij tevens makkelijk in gebruik. Je bent wel wat duurder uit, de elektrische kruik begint vanaf € 25 maar dan heb je wel de beste kruik in deze categorie te pakken.

Bekijk elektrische kruiken

Pittenzak

Een pittenzak, soms ook wel kersenpittenzak genoemd, wordt gebruikt als warmte- en koude bron. Je legt hem in de magnetron of koelkast waarna de pitten dezelfde temperatuur aannemen. De warmte (of kou) blijft gedurende 45 minuten aanwezig. Hierdoor is hij ideaal ter behandeling van spierpijn, spierkramp, rugpijn maar ook om heerlijk te spannen. Ook handig bij blessures (koelen).

Een pittenzak is niet geschikt voor baby’s, en ook niet bedoeld om jezelf lange tijd warm te houden. Zie het als een snelle opwarming of verlichting van klachten. Omdat je met dit model altijd toegang moet hebben tot een magnetron of koelkast, is het zeker niet de beste kruik.

Hoe lang gaat een kruik mee?

Koop je een aluminium kruik dan gaat deze langer dan 10 jaar mee. Maar let goed op de dop, het rubbertje dat hier zit gaat ongeveer vijf jaar mee. Vervang het rubbertje altijd wanneer de kruik 5 jaar oud is. En na 10 jaar ook weer vervangen.

Een rubberen kruik heeft een levensduur die varieert van 5 jaar tot 12 jaar. Dat hangt er ook een beetje vanaf hoe intensief je hem gebruikt. De elektrische kruik heeft een gemiddelde levensduur van 8 jaar. Maar ook dat is afhankelijk van het merk en de wijze van gebruik.

Daarom mag je geen kokend water in een kruik doen

Een aluminium kruik of een rubberen kruik vul je met heet water. Doe hier nooit kokend water in. Door kokend water ontstaat er binnen de kruik waterdamp. Dit kan voor scheurtjes zorgen, waardoor de kruik uiteindelijk gaat lekken. Ook zal een kruik gevuld met kokend water vaak veel te heet zijn. Hierdoor ontstaat er een kans op brandwonden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kruik – kruiken getest en tips
Schuiven naar boven