Levensduur auto accu – hoe lang gaat hij mee?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Er wordt wel eens gezegd dat een accu een levensduur tussen de drie en zes jaar heeft. Feitelijk klopt dit wel, maar de levensduur van een auto accu is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld het merk en hoe je de auto gebruikt. Ook weersomstandigheden zijn van invloed.

Gemiddelde levensduur goedkope accu’s

Er is een verschil tussen goedkope en dure auto accu’s. Over het algemeen gaan de duurdere modellen langer mee. Een goedkope autobatterij houdt het gedurende 3-4 jaar vol. Hierna merk je dat hij telkens snel leegloopt. Uiteindelijk houdt hij er helemaal mee op, en kun je de auto niet meer starten.

Zolang gaat een duurder merk mee

Goedkope modellen kosten tussen de € 20 en € 40. Voor een bedrag van € 50, oplopend tot ongeveer € 100, heb je een van de betere merken te pakken. De levensduur auto accu van een merk als Bosch of Varta ligt tussen de zes jaar en acht jaar.

Bekijk Bosch auto accu’s

Levensduur accu elektrische auto

Bij een elektrische auto ligt dit weer anders. De accu zorgt niet alleen voor het starten van de motor, maar levert ook de ‘brandstof’. De levensduur accu van een elektrische auto ligt tussen de 10 jaar en 20 jaar. Houd er rekening mee dat het vervangen van een elektrische auto accu ontzettend duur is. Reken op een bedrag tussen de € 12.000 en wel € 20.000.

Levensduur auto accu verlengen

Wist je dat je de levensduur van de autoaccu kunt verlengen? Lees onderstaande tips goed door, wie weet gaat de accu dan wel 8 jaar of langer mee. Of voor een elektrische auto: 20 jaar of langer.

Goed op spanning houden

Het is belangrijk dat een autoaccu altijd goed op spanning blijft. Een volle accu heeft een vermogen van 12,6 volt, of soms ook hoger. Door het voltage hoog te houden verleng je de levensduur. Dit doe je bijvoorbeeld met een goede acculader. Wanneer je de auto enige tijd niet gebruikt, zorg dan dat de accu wordt vol geladen.

Naar acculaders

De lader is niet alleen geschikt voor de auto maar ook voor accu’s van de scooter, motor, de boot of camper. Hartstikke praktisch dus, en helemaal niet duur. Dit soort laders is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20, en ook nog eens van een goede kwaliteit.

Vermijd korte ritjes

Steeds meer mensen werken thuis, waarbij de auto voor de deur of op de oprit staat. Fijn om brandstof te besparen, maar de accu is hier niet zo blij mee. Wanneer je de auto alleen maar gebruikt om boodschappen te doen of korte ritjes te maken, dan is dit slecht voor de accu. Het gevolg: je moet hem veel eerder vervangen, soms al na drie jaar.

Daarom is het verstandig om minimaal twee keer per week een flink stuk te rijden. Neem hierbij de snelweg, waarbij je zowel de motor als de accu uitdaagt. Mocht het niet lukken om zelf de weg op te gaan, leen je auto dan aan iemand anders uit. Maar natuurlijk wel aan iemand die er ook een flink stuk mee gaat rijden.

Tip: Varta accu’s voor auto’s – inclusief prijsoverzicht

Regelmatig schoonmaken

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar een auto-accu moet je af en toe schoonmaken. Wanneer er vuil op de accu ligt dan kan er een lekstroom ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de accu langzaam leegloopt. Kijk af en toe eens naar de aansluitingen en de accupolen, en maak deze schoon. Bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt zal de garage dit doen, maar het is altijd goed om even na te vragen of ze hier echt naar kijken.

Wanneer je dit niet zeker weet kun je zelf de accu schoonmaken. Doe dit twee keer per jaar, dat is meer dan voldoende.

Wees kritisch met stroomverbruikers

Heb je een dashcam in de auto? Je legt beelden met betrekking tot andere weggebruikers of gebeurtenissen vast. Tijdens het rijden maakt de dashcam gebruik van stroom, dat uit de accu wordt gehaald. Wil je de levensduur auto accu verlengen, haal de dashcam dan na gebruik uit het 12 volt stopcontact (sigarettenaansteker).

Dit geldt ook voor andere accessoires die op het 12 volt stopcontact werken. Denk maar eens aan een oplader voor de smartphone, de verwarmde stoelhoes of andere accessoires en gadgets.

Weersinvloeden

Bij lage temperaturen heeft de accu het wat moeilijker. Hierdoor geeft hij minder energie af, waardoor het starten soms voor problemen zorgt. Dit merk je vooral bij accu’s die (bijna) aan vervanging toe zijn. Het is overigens niet zo dat kou ervoor zorgt dat de accu sneller leegloopt, maar het is voor de elektronen dan moeilijker om van het ene na het andere punt te stromen.

Houd de signalen in de gaten

Je kunt niet eeuwig de levensduur van de auto accu verlengen. Vroeg of laat is hij echt aan vervanging toe. Let op de eerste signalen dat de accu snel leeg raakt. Bijvoorbeeld koplampen die tijdens het starten flikkeren. Maar ook het steeds moeizamer starten, een teken dat je de accu binnenkort moet vervangen. Wacht hier niet te lang mee wat je wil uiteindelijk niet ergens stilstaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Levensduur auto accu – hoe lang gaat hij mee?
Schuiven naar boven