Lucht bevochtigen – droge lucht in huis oplossen

De lucht bevochtigen is nodig wanneer er een droge lucht in huis hangt. Vaak merk je dit door een droge huid, rode ogen, hoesten, hoofdpijn en statische elektriciteit. Er zijn apparaten om droge lucht in huis te meten. Hoe dan ook, de lucht bevochtigen is in dit geval zeker nodig. Hier zijn verschillende methoden voor, van huismiddeltjes tot luchtbevochtigers.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Oorzaak droge lucht in huis

Je zou denken dat er in de winterperiode meer vocht in de lucht zit maar dit klopt niet altijd. In warme lucht zit namelijk meer water waardoor de lucht vochtiger is. In de winterperiode zit er een stuk minder waterdamp in de lucht en is deze droger.

Tijdens de winter zetten we de verwarming lekker hoog. De lucht wordt opgewarmd maar er komt geen vocht bij zoals dit in de zomer wel het geval is. Het gevolg: droge lucht in huis.

Droge lucht in huis meten

Hoe weet je of de lucht in huis te droog is? Dit merk je aan verschillende dingen zoals een droge huid, hoofdpijn en hoesten. Ook slecht slapen of concentratieproblemen zijn mogelijke verschijnselen. Mensen met eczeem, psoriasis of een zeer droge huid merken sneller dat de luchtvochtigheid te laag is.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%. Om de binnenlucht kwaliteit te meten maak je gebruik van een vochtmeter/ hygrometer. Kleine apparaatjes die enkele euro’s tot € 25 kosten.

Bekijk hygrometers

Lucht bevochtigen: zo doe je dat

Er zijn verschillende manieren om de lucht te bevochtigen. Bijvoorbeeld met een airco, speciaal bevochtigingsapparaat, planten maar ook zonder apparaat. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Ontdek wat het beste bij jou past.

Lucht bevochtigen met airco

Moet je nu de lucht bevochtigen of ontvochtigen? Een airco oftewel airconditioning onttrekt vocht aan de lucht en koelt tegelijkertijd de lucht. Kun je de lucht bevochtigen met een airco? Ja, er zijn airconditioners die de lucht bevochtigen. Hierbij halen ze vocht uit de buitenlucht en brengen dit naar binnen.

In de praktijk zul je dit soort airconditioners weinig tegenkomen. Dit komt omdat een hoge luchtvochtigheid ook voor meer warmte en benauwdheid zorgt. Wil je toch de lucht bevochtigen met airco? Dan kom je op de kleine mobiele airco’s uit.

Bekijk airco met luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger

Je kunt natuurlijk ook voor een losse luchtbevochtiger kiezen. Dit is een klein apparaatje dat je op een kast of ergens op tafel neerzet (of de vensterbank). Een luchtbevochtiger is ideaal tijdens de winterdagen, vooral wanneer je de verwarming hoog hebt staan. Voor een luchtbevochtiger betaal je tussen de € 25 en € 75. Hiermee ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer je de lucht bevochtigt met een airco.

De meer uitgebreide modellen hebben een ingebouwde hygrometer. Zo weet je exact wat de luchtvochtigheid in huis is. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar waaronder Medisana en Philips. Dit zijn gelijk de twee goede merken. Overige merken werken net zo goed of iets minder, hebben vaak een kleinere inhoud en zijn bedoeld voor kleinere ruimtes.

Naar de luchtbevochtigers

Lucht bevochtigen met planten

Heb je veel planten in huis? Deze zijn een goede indicatie voor een te droge lucht. Wanneer planten bruine randjes krijgen dan zit er echt te weinig vocht in de lucht. Gelukkig zijn er ook planten die de luchtvochtigheid verhogen. Dit zijn de goudpalm (areca palm), de lepelplant, kruivaren, graslelie en aglaonema.

Geef deze planten wekelijks een douche met de plantenspuit. Zo houd je de bladeren mooi en kan de plant zijn vocht aan de lucht afgeven. Wijsje dat er ook een mix van luchtzuiverende kamerplanten wordt verkocht? Zo heb je direct de juiste planten in huis.

Lucht bevochtigen zonder apparaat

Wil je geen apparaat aanschaffen en toch de lucht bevochtigen? Er zijn natuurlijk nog meer methoden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bakje water op de verwarming? Je kunt ook een speciaal waterbakje voor de verwarming kopen, deze bevestig je aan de radiator. Het radiatorbakje is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, ook met leuke designs.

Heb je geen droger en kun je in de winterperiode nergens met de was naartoe? Hang deze over de verwarming te drogen. De was is lekker snel droog en er komt gelijk vocht in de lucht terecht. Let wel goed op met het soort wasgoed dat je over de verwarming hangt, doe dit niet met kwetsbare stoffen zoals wol of zijde.

Handdoeken, spijkerbroeken, pyjama’s of ondergoed kan wel weer prima over de verwarming. T-shirts of truien hangt weer van het materiaal af, je mag ze niet te lang op de verwarming laten liggen. Wanneer je iets in de droger zou stoppen dan kan het ook over de verwarming.

Nog enkele tips

Nog een goede tip: zet dagelijks gedurende 10 minuten een raam of deur open. Hiermee zorg je voor frisse lucht in huis en verminder je de droge winterlucht. Maak je huis ook regelmatig schoon. Stof kan namelijk het negatieve effect van een lage luchtvochtigheid verergeren. Hierdoor krijg je nog meer last van de luchtwegen.

Koken of douchen zorgt er ook voor dat er meer vocht in huis komt. Ditzelfde geldt voor het dweilen van de vloer. Er zijn dus genoeg manieren om de lucht te bevochtigen zonder apparaat.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial