Beste luchtontvochtiger voor de kelder

Bijgewerkt: 25 september 2022

De kelder is een van de meest vochtige ruimtes in huis. Dit komt omdat in de meeste kelders een goede ventilatie ontbreekt. Er is geen raam aanwezig of de luchtdoorvoer is te laag.  Wanneer de drainage niet functioneert dan is er sprake van een slechte waterafvoer. Een goede luchtontvochtiger vermindert de groei van schimmels en meeldauw. Dit leidt tot een schonere lucht. We onderzochten de beste apparaten.

Qlima D 612 Luchtontvochtiger

Last van een vochtige kelder of een andere ruimte die veel te klam en koud aanvoelt? Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de ruimte benauwend aanvoelt. Dit duidt op een slechte luchtkwaliteit. Een langdurig vochtige kelder is sneller onderhevig aan schimmelgroei. Dit merk je aan witte tot groene plekken op de muur of op voorwerpen.

De Qlima D 612 Luchtontvochtiger is geschikt voor ruimtes tot 66 m², dus zeker voor de kelder. Hij is voorzien van een ingebouwde luchtvochtigheidsmeter. Op basis hiervan haalt hij overtollig vocht uit de lucht. Per uur kan hij tot wel 5 liter water weghalen (bij een temperatuur van 18 °C). Bij een temperatuur van 30 °C en een vochtigheid van 80%, ligt de capaciteit op maximaal 6 liter.

Het fijne aan dit apparaat is de stille werking. Met een geluidsniveau van slechts 39 dB hoor je hem nauwelijks werken. Wel met een kanttekening: bij gebruik op de badkamer schijnt het toch wat luidruchtiger te zijn. Er is ook een nachtmodus aanwezig, en een timerfunctie.

Consumenten beoordelen dit product met 4,5 sterren, waarvan het maximale op 5 ligt. De prijs in de webshop ligt rond de € 159.

Qlima D 612 – bestellen

Clean Air Optima CA-706

Voor een zeer vochtige kelder kunnen we deze luchtontvochtiger aanbevelen. Hij beschikt over een capaciteit van 20 liter per dag. Dit model haalt niet alleen het vocht uit de lucht maar werkt tevens als luchtreiniger. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vijfvoudige filtertechnologie. Hij is geschikt voor ruimtes tot 70 m², dus ook voor de wat grotere kelders.

De CA-706 werkt effectief en preventief tegen schimmelvorming, meeldauw en roestvorming. Door de kelder regelmatig te obtvochtigen voorkom je schade. Dankzij de ultrasnelle werking is hij ook geschikt voor gebruik op de badkamer. Er is een ondersteuning voor wasdroging aanwezig. Dit betekent dat het apparaat goed functioneert in een ruimte waar nat wasgoed hangt. Het zorgt ervoor dat het wasgoed sneller droogt.

De luchtreiniging is zeer effectief. Het apparaat weet moeiteloos pollen, stof, vogelveertjes, dierharen, kookdampen en sigarettenrook uit de lucht te filteren. Gebruik dit apparaat dus ook gerust in de woonkamer, keuken of hobbyruimte.

Met een aanschafprijs die rond de € 449 ligt is dit een duurder model. Gezien de functionaliteiten en de smartbediening (via de app) is het een goede koop. We keken gelijk even naar reviews van klanten. Het product is beoordeeld met 4,6 van de 5 sterren.

Clean Air Optima CA-706 – bekijk product

HOMBLE Luchtontvochtiger

Eigenlijk is dit niet de beste luchtontvochtiger voor de kelder maar we vonden hem toch de moeite waard. Voor kleine kelders is dit namelijk een prima apparaat. Het is naast een luchtontvochtiger ook een luchtreiniger. Wanneer je hem niet in de kelder gebruikt is het een goed apparaat voor op de slaapkamer, in de woonkamer of de keuken. Ook in de badkamer staat hij zijn mannetje.

Deze luchtontvochtiger heeft een capaciteit van 1000 ml. Volgens de verkoper is hij geschikt voor ruimtes tot 20 m², waarbij hij 450 ml per dag weet weg te trekken. Bij een volle tank wordt het indicatielampje groen, waardoor je weet dat je hem moet legen.

Wat we geweldig vonden: het marmeren blad. Dit past perfect binnen verschillende interieurs. Natuurlijk ga je de kelder niet mooi inrichten, maar wanneer je hem af en toe in de kelder nodig hebt gebruik je hem hierna gewoon in de woonkamer of een andere ruimte. Het bestrijdt effectief schimmels, fijnstoffen, bacteriën en virussen. Voor een prijs van ongeveer € 59 is dit zeker geen slechte koop.

HOMBLE Luchtontvochtiger – bekijk voorraad

Zo is het onderzoek tot stand gekomen

De schrijver van dit artikel had al vele jaren last van een zeer vochtige kelder. Dit nam steeds grotere vormen aan. Hierdoor was het niet meer mogelijk om producten in de kelder op te slaan. Niet alleen de kelder rook muf, op regenachtige dagen was deze lucht ook waarneembaar in de hal en de woonkamer. Na het tijdelijk lenen van een luchtontvochtiger werd besloten om er zelf een aan te schaffen.

Toen kwam de vraag of een luchtontvochtiger ook een goed idee is op de slaapkamer en in de woonkamer. Zo is uiteindelijk gezocht naar een apparaat dat als luchtontvochtiger ligt maar ook als luchtreiniger. Tijdens de zoektocht zijn verschillende webshops en winkels bezocht. Hierbij is advies aangevraagd, wat uiteindelijk heeft geleid tot het schrijven van dit artikel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste luchtontvochtiger voor de kelder
Schuiven naar boven