De meest verkochte chocoladeletter

Bijgewerkt: 25 februari 2022

Je zou denken dat de letter S de meest verkochte chocoladeletter is. Maar dit is niet waar! Welke dat wel is, dat lees je hieronder. Ook ontdek je welke chocoladeletter het meest weegt of waar de meeste chocolade aan zit. Je wilt tenslotte veel waar voor je geld.

Sinds de middeleeuwen

De chocoladeletter bestaat al best lang. In de middeleeuwen maakten kinderen op kloosterscholen letters van brooddeeg. Rond het jaar 1890 werd cacao goedkoper en werden letters steeds vaker van chocola gemaakt.

Dit is de meest verkochte chocoladeletter

Werkgevers geven rond Sinterklaas hun werknemers vaak de chocoladeletter S. Dit is de S van Sinterklaas en hiermee een veilige keuze. Je zou denken dat de S ook de meest verkochte chocoladeletter is. Toch klopt dit niet, want die eer is voor de letter M.

Dat de letter M zo goed verkoopt heeft met de vele voornamen, beginnend met een M te maken. Bijvoorbeeld Max, Maaike, Michiel en Melanie. Ook moderne namen (vanaf 2005) beginnen vaak met een M.

Maar de M verkoopt ook zo goed omdat hij vaak wordt gebruikt voor mama of moeder.

Naar chocoladeletter Tony Chocolonely

Ook de S en P verkopen goed

Na de M zijn het de letters S en P die goed verkopen. De S vanwege de namen zoals Sanne (erg populair in de vorige eeuw), Stefano, Sem of Sophie. Maar de S wordt ook gebruikt om hiermee Sinterklaas aan te duiden.

De letter P is vooral populair omdat hij voor papa wordt gebruikt. Maar natuurlijk ook voornamen zoals Patrick, Pascal, Peter, Pim of Pepijn. Overigens zijn het veelal jongensnamen die met een P beginnen. Bij de meisjes kom je dit minder vaak tegen (Pien of Puck).

Welke chocoladeletter weegt het zwaarst?

Soms wordt gedacht dat de chocoladeletter M of W het zwaarst weegt oftewel de meeste chocolade bevat. Zo op het eerste oog lijkt dit te kloppen. Dit zou dus ook kunnen verklaren waarom de M goed verkoopt. Maar schijn bedriegt, want elke chocoladeletter heeft eenzelfde gewicht.

Tony’s Chocolonely verkoopt chocoladeletters van 180 g. De M of de W ziet er indrukwekkend uit maar weegt gewoon 180 g. De letter i is dikker en heeft hierdoor ook een gewicht van 180 g. Andere merken houden ook altijd een gelijk gewicht aan. Dit betekent dat een i of l (L) net zoveel weegt als een S of P.

Zoveel chocoladeletters worden er jaarlijks verkocht

Dat letters van chocolade populair zijn, dat blijkt wel uit de verkoopcijfers. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland 22 miljoen chocoladeletters verkocht. 80% hiervan bevat melkchocolade, 12% pure chocolade en 8% witte chocolade.

Bekijk ook eens deze chocolade cadeaus – voor elk moment

Overigens zijn letters van chocolade niet in alle landen zo populair. Alleen in de landen maar Sinterklaas wordt gevierd zijn dit soort letters traditioneel. Dit zijn in de volgende landen:

  • Nederland
  • België
  • Curaçao
  • Zwitserland
  • Sommige delen van Frankrijk

In Oostenrijk wordt ook iets met Sinterklaas gedaan maar lijkt dit feest nog het meest op Halloween. Sinterklaas heeft hier een duistere kant.

Het lettertype

Opvallend is dat de letters van verschillen merken erg op elkaar lijken. Dit komt omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van hetzelfde lettertype. Meestal is het lettertype van een chocoladeletter ‘Egyptienne’. Er wordt in ieder geval altijd gebruik gemaakt van hoofdletters.

Dit is de grootste letter van het alfabet

De meest verkochte chocoladeletter is de M. Maar wist je dat dit tevens de grootste letter van het alfabet is? Vanwege zijn indrukwekkende afmeting is hij misschien daarom wel zo populair. En toegeven, je geniet eerder van een grote plak chocolade dan een klein en heel dik stukje, zoals de i.

De prijs (goedkoop of duur)

Een chocoladeletter van een huismerk is een stuk goedkoper dan van Verkade of Tony Choconoleny. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de smaak hetzelfde is.

Hoe duur is een chocoladeletter? Dit begint vanaf € 0,80 per 100 g. Een chocoladeletter weegt vaak 180 g, dit zou dus uitkomen op € 1,44 per letter. Voor een letter van het merk Tony’s Chocolonely betaal je tussen de € 8 en € 10 (180 g). Dit is een stuk duurder maar de smaak is niet te evenaren.

De ambachtelijke handgemaakte chocoladeletters zijn over het algemeen zeer lekker. Zelfs beter dan die van Verkade of Tony’s Chocolonely, zo concluderen velen liefhebbers. Maar voor dit soort letters betaal je ook meer. Ongeveer € 15 voor een letter van 200 g. Wel een luxe cadeau tijdens de Sinterklaasdagen.

Bekijk luxe chocoladeletters

Dit is de duurste chocolade ter wereld nog

Gelukkig zijn chocoladeletters niet zo duur wanneer je dit tegenover de duurste chocolade ter wereld zet. Koop een reep To’ak en betaal ruim € 230. Dit komt omdat het merk gebruik maakt van zeer zeldzame cacaobonen die vanuit Ecuador komen. Verder wordt deze chocolade (met 85% pure cacao) op ambachtelijke wijze gemaakt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De meest verkochte chocoladeletter
Schuiven naar boven