Creëer een minimalistische slaapkamer

Minimalistische leven, je hoort er steeds meer over. Dit is met zo min mogelijk meubels en spullen om je heen door het leven gaan. Een minimalistische slaapkamer kan er hartstikke gezellig uit zien. Bovendien ontstaat er een rustige omgeving waardoor je veel gezonder slaapt. Ontdek de beste ideeën over de minimalistische slaapkamer.

De slaapkamer is geen opbergruimte

Ligt er altijd wat vuil wasgoed op de grond, en het schoon wasgoed vóór in plaats van in de kast? Heb je tijdschriften, een laptop, snoeppapiertjes en andere zaken op je slaapkamer rondslingeren? Dan gebruik je deze kamer als opbergruimte, en misschien wel als afvalbak.

Niet doen, je slaapkamer is helemaal geen opbergruimte. Het is een ruimte waar je tot rust komt. Omdat je hier 8 uur per dag of misschien wel meer doorbrengt, is het belangrijk dat het hier altijd opgeruimd is.

Tip: Plaats een wassorteerder op de overloop of badkamer of, indien het niet anders kan, in je slaapkamer. Zo berg je het vuile wasgoed makkelijker op en is het direct gesorteerd.

Bekijk wassorteerders

Wist je dat het slecht is om vuile was op de slaapkamer te laten liggen? Het verzamelt veel stof en je slaapkamer wordt er vochtiger van.

Minder meubels

Het bed kun je niet de deur uit doen, die heb je nodig. Maar op een minimalistische slaapkamer is het belangrijk om zo min mogelijk meubels te plaatsen. Dit betekent dat het volgende op je slaapkamer aanwezig is:

  • Bed
  • 1 kledingkast
  • Eventueel een nachtkastje
  • 1 tot 2 wandplankjes

Meer heb je echt niet nodig.

De minimalistische slaapkamer decoreren

Met zo weinig meubeltjes ziet minimalistische slaapkamer er misschien wat saai uit. Daarom gaan we hem nu mooi inrichten en decoreren.

Allereerst zou je een muur kunnen schilderen of behangen. Kies hierbij voor een rustige kleur waaronder blauw of grijs. Wanneer je een warme kleur wil creëren dan kom je bij rood, bruin, oranje of geel uit, of een van deze tinten. Voorkom dat je al te felle kleuren aanbrengt, daar wordt de slaapkamer onrustig van.

Hele donkere kleuren kunnen de slaapkamer kleiner doen lijken, het is niet erg geschikt wanneer de ruimte op zich al klein is. In plaats van schilderen zou je ook voor een neutraal en rustig behang kunnen kiezen. Probeer 1 tot 2 wanden te schilderen of te behangen, niet alle vier. De rest laat je wit.

Decoratie op een minimalistische slaapkamer mag, maar houd het simpel. Hang bijvoorbeeld een fotolijstje of schilderijtje aan de wand. Verder mag je een beddensprei gebruiken en eventueel een sierkussen. In de hoek kan een krukje of stoel staan. Dat is echt het maximale dat je aan decoratie gebruikt.

Een gezellige en persoonlijke slaapkamer

Hoe weinig spullen je ook hebt staan, je wil wel dat de kamer erg gezellig en persoonlijk uitziet. Daarom kies je voor een element dat in het oog springt. Bijvoorbeeld een gekleurde muur, een mooi schilderij of een prachtige plaid. Je mag ook een vloerkleedje op de grond leggen, maar zorg dan dat het niet te groot en opvallend is.

Een televisie: wel of niet doen

Op veel minimalistische slaapkamers kom je geen televisie tegen. Maar wanneer je dit wel prettig vindt, dan moet je dat gewoon doen. Er zijn namelijk geen vaste regels omtrent minimalistisch leven.

Probeer in ieder geval de laptop en tablet buiten de slaapkamer te houden. Die zet je liever in de werkkamer of in de woonkamer neer.

Kijk wat je nodig hebt

Hoe ziet een minimalistische slaapkamer eruit? Hier staan alleen meubels en spullen die je ook echt nodig hebt. Wanneer je een yogamatje op de slaapkamer hebt liggen en je gebruikt hem nooit, dan gaat die weg. Dit geldt ook voor boeken en tijdschriften die je niet leest. Een enkel boek of tijdschrift op het nachtkastje is meer dan voldoende.

Verder hang je geen overbodige schilderijen aan de wand en probeer je het met betrekking tot verlichting ook te minimaliseren. Dus niet een teveel aan lampen.

De slaapkamer regelmatig opruimen

Het is net zo belangrijk om de slaapkamer met regelmaat op te ruimen. Wanneer je dit wekelijks doet voorkom je dat er een hoop rommel ontstaat. Ruim vuile was op, raap boeken, kabels en andere zaken van de grond en berg alles op. Het liefst in de kledingkast of in het nachtkastje. Kijk ook of sommige spullen in een andere kamer kunnen liggen.

Denk ook goed na over spullen die je opruimt en of je ze nog gaat of moet gebruiken. Door de jaren heen verzamel je heel veel dingen waar je eigenlijk niks meer mee doet. Het is aan te raden om overbodige spullen de deur uit te doen. Bied ze te koop op Marktplaats aan of breng ze naar de kringloopwinkel. Kapotte spullen groeien in de afvalcontainer.

Elke week schoonmaken

Het is ook aan te raden om de minimalistische slaapkamer wekelijks schoon te maken. Doordat je hier weinig spullen hebt staan hoeft het schoonmaken helemaal niet veel tijd te kosten. Gemiddeld ben je 10 minuten bezig met afstoffen en 5-10 minuten met stofzuigen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com