Huis opruimen, waar beginnen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je huis kan af en toe een flinke puinhoop zijn. Vaak komt dit omdat je een tijdje niet hebt opgeruimd of het te druk had. Maar het kan ook dat je partner, kinderen of huisgenoten er een rommel van maken. Je huis opruimen, waar moet je beginnen?

Het is belangrijk dat je dit via een doordacht opruimplan doet. Wanneer je in het wilde weg opruimt, dan weet je uiteindelijk niet meer waar je gebleven bent en waar je naartoe moet. Met deze 5 opruimtips realiseer je een nette woning.

Het opruimen niet uitstellen

Het belangrijkste is om het opruimen niet uit te stellen. Van uitstel komt afstel, waardoor het een rommeltje blijft. Neem een dag de tijd om je huis goed op te ruimen. Met z’n tweetjes gaat het nog sneller en is het ook gezelliger. Maar wanneer je er alleen voor staat, dan heb je zeker iets aan de vijf tips die er nu aankomen.

1. Alles van de vloer

Wil je het huis opruimen maar weet niet waar je moet beginnen? Het makkelijkst is om alles van de vloer op te rapen. Vuile was, tijdschriften en kranten, speelgoed, gereedschap, schoenen en andere zaken die je tegenkomt. Kijk waar al deze spullen thuishoren. Wanneer je de vloer leegruimt dan merk je dat je ineens veel meer loopruimte hebt. En ook meer ruimte om verder te werken.

Tip: deze wasmandsorteerder zou in elk huishouden moeten staan

2. De grote oppervlakken, behalve de vloer

Wanneer je alles van de vloer hebt geraapt begin je met de spullen van kasten, tafels en dressoirs te halen. Dan bedoel ik niet in de kasten, maar alles wat erop ligt. Vooral op het dressoir, een halkastje, de salontafel en de eettafel liggen best veel spullen. Geef ook die spullen een vaste plek of, indien je het niet gebruikt, gooi het weg of verkoop het.

Het mooie is dat nu je vloer, de tafels en de oppervlakken van de kasten er opgeruimd uitzien. Dat scheelt enorm!

3. De plekken waar je het vaakst komt

Nu besteed je aandacht aan de plekken waar je het vaakst komt. Dat zijn waarschijnlijk de woonkamer en de slaapkamer, en ook de keuken. Op de gang, de kelder, badkamer en het toilet kom je minder vaak. Natuurlijk kom je hier wel dagelijks maar je brengt hier veel minder tijd door.

Goed, je gaat dus de woonkamer en de slaapkamer opruimen. Dit betekent dat je ook kijkt of er spullen onder kasten, de bank of het bed ligt. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, zou je ook een of meerdere kasten van binnen uit kunnen ruimen. Kijk goed welke spullen weg kunnen, want je verzamelt een hoop dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of nooit meer gaat gebruiken.

Bedenk dat een kast opruimen tussen de 15 en 60 minuten duurt. Schat dus van tevoren in of je hier de tijd voor hebt. Je kunt de kasten ook op een andere dag uitruimen.

Verder ruim je het aanrecht in de keuken leeg, en ook de vensterbanken. Eventueel kun je een keukenkastje uitruimen, met name de voorraadkast kan een rommel zijn. Gooi producten die over datum zijn direct weg.

4. Creëer meer opbergruimte

Door oude spullen weg te gooien, naar de kringloopwinkel te brengen of te verkopen, creëer je meer opbergruimte. Maar misschien kom je nog steeds opbergruimte tekort. Of merk je dat het vaak een rommel in huis is. Dan is het belangrijk dat je voor opbergmanden zorgt. Bijvoorbeeld eentje naast het bankstel, een mandje in de keuken en zeker een op elke slaapkamer. Geschikt voor het opbergen van speelgoed, voorraadspullen, tijdschriften of andere zaken.

Bekijk opbergmanden

Dankzij opbergmanden geef je alles een vaste plek. Leer jezelf aan om ook alles hier in op te bergen, en niet weer ergens op tafel of op de grond te gooien.

5. Stoffen en stofzuigen

Het huis opruimen, waar moet ik beginnen? Hierboven heb je kunnen zien wat de beste volgorde is. Als laatste neem je een natte doek en stof je meubels af. Begin bovenop kasten en werk zo naar de lagere meubels toe.

Vervolgens stofzuig je de vloeren. Het afstoffen en stofzuigen van het hele huis kost ongeveer 30-60 minuten tijd. Doe dit wel altijd nadat je hebt opgeruimd. Je zal merken dat je, doordat je van tevoren hebt opgeruimd, veel sneller klaar bent met schoonmaken.

Tip: vaste opruimendagen

Het is aan te raden om met betrekking tot opruimen een vast schema aan te houden. Je zou bijvoorbeeld aan onderstaand schema kunnen denken:

  • Maandag: woonkamer opruimen (5 minuten)
  • Dinsdag: je slaapkamer (5 minuten)
  • Woensdag: de andere slaapkamers (5-10 minuten)
  • Donderdag: badkamer (5 minuten)
  • Vrijdag: keuken (5 minuten)
  • Zaterdag: overloop en hal (4 minuten)

Doordat je elke dag een ruimte opruimt, en dit wekelijks terug laat komen, kost het heel weinig tijd om alles netjes te houden. Maar wanneer je weken- tot maandenlang niet opruimt, dan moet je er niet vreemd van opkijken dat je er urenlang mee bezig bent.

Conclusie: probeer elke dag een andere ruimte netjes te maken. Maak ook afspraken met je partner of medebewoners. Iedereen kan meehelpen met het realiseren van een opgeruimd huis.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Huis opruimen, waar beginnen?
Schuiven naar boven