Beste televisie voor PS5 – effectief gamen

Bijgewerkt: 3 augustus 2022

De PlayStation 5 (PS5) is sinds eind 2020 beschikbaar. Natuurlijk wil je met deze spelcomputer eindeloos maar ook effectief gamen. Daarom ga je voor de beste televisie voor PS5. Maar ja, waar moet je allemaal op letten? Het is best belangrijk om eens even kritisch naar de beeldkwaliteit, framesnelheid en VRR te kijken.

Simpelweg kun je zeggen dat oudere televisies minder geschikt zijn voor de PlayStation 5. Het kan natuurlijk wel maar je beschikt dan niet over de beste game-ervaring. Ontdek aan welke eisen de beste tv voor PS5 voldoet.

Samsung UE43AU7172

43 inch 4K LED 

Investeren in een nieuwe tv

Toegeven, de aanschaf van de PS5 is geen grapje. Gemiddeld betaal je € 499 (officiële prijs) maar hier en daar wordt hij ook tegen hogere bedragen aangeboden. Wanneer je voor de PlayStation 5 All Digital gaat dan betaal je € 399.

Kijk, dat is natuurlijk geen zakgeld. Waarschijnlijk heb je hier een tijd voor gespaard of misschien wel iets anders verkocht. Moet je dan ook investeren in een nieuwe tv? Wel wanneer je voor de allerbeste game-ervaring gaat. Het is nu eenmaal een feit dat de PlayStation 5 boordevol nieuwe techniek zit. Een oudere tv kan hier niet in meegaan. Daardoor zien games er op een oudere televisie niet realistisch uit of het beeld blijft haperen.

Beste televisie voor PS5

Je had natuurlijk niet gedacht dat je ook nog eens voor de beste televisie voor PlayStation 5 moet gaan. Natuurlijk is dit een dubbele investering maar wel een waar je jarenlang plezier van hebt. Bekijk hieronder waar je allemaal op moet letten en wat absoluut de beste tv voor je PlayStation 5 is.

4K is toch wel het minimale

De PlayStation 5 werkt het best op een full HD (1080p) beeldscherm maar eigenlijk zou je voor minimaal 4K moeten gaan. Wat is het verschil tussen deze twee? Een ultra HD scherm, dit noem je dus ook wel 4K, heeft meer pixels dan een full hd. Feitelijk gaat het om vier keer zoveel pixels. Voordeel hiervan is dat er veel meer detail zichtbaar is. Dit komt omdat het beeld over meerdere pixels wordt verdeeld.

Zie het een beetje als diamont painting of mini-steck. Je weet wel, met kleine gekleurde vakjes creëer je een afbeelding. Stel nu dat je met 1000 van die gekleurde dingetjes een afbeelding moet maken. Iemand anders moet met slechts 250 gekleurde dingetjes die zelf te afbeelding van hetzelfde formaat maken. Jouw afbeelding is veel gedetaileerder. Daarom ga je dus voor een 4K televisie voor de PlayStation 5.

QLED of OLED

Naast het aantal pixels heb je ook nog keuze uit televisies met een QLED of OLED beeldscherm. Ook nu weer is de vraag wat de beste televisie voor de PlayStation 5 is. Bij OLED wordt gebruik gemaakt van kleine lampjes die zelf op kunnen lichten. Hierdoor heb je geen achtergrondverlichting nodig. Je bereikt een groot contrast, iets dat je natuurlijk tijdens het gamen wil zien.

QLED is ideaal wanneer je veel invallend licht hebt, bijvoorbeeld wanneer de televisie naast een raam staat. Doordat het beeldscherm is voorzien van een laagje Nano kristallen kunnen deze onder invloed van licht een hoger kleurbereik behalen. Deze techniek beschermt ook tegen inbranden, dit is vooral van toepassing op mensen die het beeld lange tijd stil laten staan.

Feitelijk is het zo dat je beter voor OLED kunt kiezen wanneer je de diepste zwartweergave wil maar ook een sterk contrast tussen donker en licht. Ga je juist voor een hoge helderheid en een groot kleurvolume dan moet je voor QLED gaan.

Invoervertraging

Een signaal komt binnen, moet verwerkt worden en vervolgens in beeld worden omgezet. Dit gebeurt natuurlijk ontzettend snel, maar er is toch altijd sprake van een invoervertraging. Veel oudere televisies hebben een invoerveld van 20-30 ms. Prima om televisie te kijken maar niet om te gamen. De beste televisie voor PS5 beschikt over een invoervertraging van 15 ms.

De geluidskwaliteit

Een goede televisie voor je PlayStation 5 beschikt natuurlijk over een uitstekende geluidskwaliteit. Let wel op want sommige televisies hebben luidsprekers die naar beneden staan gericht. Dit geeft soms problemen met de geluidrichting waardoor je niet zo sterk in de game zit. Gelukkig beschikken de meeste nieuwe televisies over een intelligente geluidsmodus. Dit kun je natuurlijk nog zelf aanpassen.

Het schermformaat

Ook niet onbelangrijk, je moet namelijk weten hoe groot het beeldscherm moet zijn. Je zou logischerwijs voor de grootste televisie gaan maar dit kan ook nadelen met zich meebrengen. Wanneer je namelijk te kort op een groot tv zit dan is je kijkervaring zeer slecht. Je moet dan continu met je hoofd heen en weer bewegen om nog iets te kunnen volgen.

Om dit op te lossen is er de ideale kijkafstand in combinatie met het formaat van de televisie. Hierbij is er wel verschil tussen een full HD aan een 4K televisie. Bekijk hieronder maar welk schermformaat je moet hebben.

De gemiddelde kijkafstand bedraagt 2,4 maal de schermdiagonaal van de televisie. Maar let op dit geldt voor Full HD beeldschermen. Koop je een 4K televisie, en dat is de beste optie voor je PS5, dan neem je ongeveer tweemaal de schermdiagonaal van de tv.

Zit je op 120 cm afstand van de televisie? Dan heb je een full HD van 20 inch of een 4K van 28 inch nodig. Ga je voor een 8K tv dan heeft deze een afmeting van 60 inch.

Nog een voorbeeld en dit keer met een kijkafstand van 200 cm. Nu kies je voor een full HD van 32 inch, een 4K van 48 inch of een 8K van 86 inch. Zie je wat er gebeurt? Hoe hoger de beeldresolutie hoe groter het scherm moet zijn.

VRR (Variable Refresh Rate)

Misschien zegt VRR je niet zoveel maar het is een standaard die je bij gameconsoles tegenkomt. Hierbij voorziet de game je televisie van een frame. Heb je een televisie met een lage ververssnelheid dan resulteert dit in trillingen. Ideaal zou een HDMI VRR met ALLM televisie zijn maar er zijn niet veel merken die dit ook aanbieden.

Dit is de beste televisie voor PS5

Het is inmiddels wel duidelijk waar je allemaal op moet letten. Sommige zaken zijn misschien erg technisch en verkopers bij elektronicazaken hebben ook niet overal verstand van. Wat is nu de beste televisie voor PlayStation 5? Aan de hand van bovenstaande eisen vind je hieronder een overzicht met de beste televisies.

1. LG C1 OLED55C16LA – 4K OLED TV

Deze is 55 inch, maar ook in andere afmetingen verkrijgbaar. Door Kieskeurig in juni 2021 als beste getest.
Bekijk LG C1 OLED55C16LA

2. Philips 55OLED806 – 4K OLED TV

3. Samsung QE50Q80T – 50 inch – 4K QLED

Bekijk model

Over de PlayStation 5

Je weet natuurlijk alles van de PlayStation 5 af maar misschien zijn er toch nog wat dingen die je wil weten. Bijvoorbeeld dat deze spelcomputer beschikt over ray tracing. Dit is een methode waarbij virtuele 3D objecten worden vastgelegd en als 2D worden weergegeven. Hierdoor zien de beelden er heel realistisch uit. De controller is voorzien van optische waarneming. Bij aanraking reageren receptoren.

Twijfel je tussen de normale PS5 en de digitale editie? Bij de diskeditie kun je Blu-rayschijven, cd’s en dvd’s erin doodoen. Dit kan bij de digitale editie natuurlijk niet. Het verschil is € 100, dus je moet zelf even bekijken wat de beste optie is.

PlayStation 5: wat is nieuw?

Is de PlayStation 5 echt zoveel beter dan zijn voorganger de PS4? Met betrekking tot specificaties en visuele kracht is dit zeker een enorme verbetering. Ook het ontwerp ziet er veel beter uit. De PS5 is voorzien van een krachtige koeling waardoor de gameconsole zo koel mogelijk blijft. Zonder extra lawaai, want je merkt er niets van.

De PlayStation 5 maakt natuurlijk ook gebruik van een zwaardere processor. Deze werkt een stuk sneller en effectiever. De PS5 is ook nog eens in staat om volledig 4K te gamen, iets dat met de PlayStation 4 nauwelijks lukt. Bovendien is het nieuwste model compatibel met visuele ray tracing- technologie. Kort gezegd betekent dit dat er nauwkeurige lichteffecten optreden. Conclusie: de PlayStation 5 is in alle opzichten beter dan zijn voorganger en gaat hiermee een geheel nieuw tijdperk in.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste televisie voor PS5 – effectief gamen
Schuiven naar boven