Beste mountainbike stuur – MTB advies

Bijgewerkt: 5 april 2022

Welk stuur op een MTB? De breedte is erg belangrijk, anders ontstaan er al snel lichamelijke klachten. Het beste mountainbike stuur zorgt ook voor een goede verbinding. Daarnaast beschikt deze over een vormgeving die perfect bij je situatie en wensen past. In deze keuzehulp vind je niet alleen het beste MTB stuur maar ook tips om de juiste afmeting te bepalen.

Breed stuur bij ruwe paden

  • Geschikt voor uw terrein
  • Prijsindicatie: € 20 – € 80

Ga je met de mountainbike vaak over ruwe paden, dan heb je een breder stuur nodig. Dit stuur plaatst de handen buiten de schouders, en dat zorgt voor een betere stabiliteit. Fiets je dus veel door de duinen, over bospaden of ergens anders op natuurpaden? Dan is een breed model echt het beste mountainbike stuur.

Kies in dit geval voor een stuur van 780 mm breedte. Hierin zijn verschillende modellen verkrijgbaar, maar de aluminium M-Wave wordt het meest verkocht. Deze is geschikt voor een diameterklem van 31,8 mm. Het Ergotec Riser Low-i stuur is ook een populair model. Ook weer met een breedte van 87 mm en een klem diameter van 31,8 mm. Het bijzondere aan dit stuur is dat het voor een rechte overgang van de onderarm naar de hand zorgt. Ideaal bij langdurig fietsen.

Bekijk 780 mm modellen

Standaard afmeting: 720 mm

  • Voor algemeen gebruik
  • Prijsindicatie: € 39 – € 59

Je fietst over verharde of onverharde wegen. De ene keer betreft het ruw terrein, de andere keer een ritje door de stad. Het beste mountainbike stuur heeft in dit geval een breedte van 720 mm. Dit is namelijk de standaard afmeting voor MTB sturen.

Het Guide MTB Flat Top stuur zorgt voor een goede houding en realiseert een grote wendbaarheid. Dit model is dan ook zeker prestatiegericht. Daarnaast heeft hij een mooi uiterlijk, ook niet onbelangrijk. Andere merken bieden vergelijkbare prestaties.

Naar 720 mm sturen

MTB stuur van carbon

Er is ook keuze uit verschillende materialen. De MTB sturen kun je onderverdelen in:

  • Carbon
  • Aluminium
  • Titanium

Carbon is een goed materiaal dat geen last heeft van metaalmoeheid. Het zal ook niet zo snel vervormen of buigen. Maar wanneer je een carbon stuur aan het extreem ruwe werk blootstelt, dan kan het op den duur wel breken. In veel gevallen is carbon zeker het beste mountainbike stuur, maar de keuze hierin is soms beperkt.

Bekijk carbon sturen

Aluminium: voor- en nadelen

Is het beste MTB stuur van aluminium? Dat hangt weer van het gebruik af. Aluminium is van een hoge kwaliteit en zal niet zomaar afbreken. Maar bij extreme belasting kan dit wel vervormen. Ook is aluminium onderhevig aan metaalmoeheid. Het bezwijkt dan onder een te hoge of langdurige belasting.

De meeste sturen zijn van aluminium, die kom je in de overzichten hierboven dan ook veel tegen.

Een stuur van titanium

De beste maar ook de duurste keuze is een mountainbike stuur van titanium. Dit materiaal heeft een hoge hardheid en veerkracht. Het kan dan ook zeer hoge belastingen aan. Bij een valpartij zal de kans op schade of een breuk betrekkelijk klein zijn.

Bedenk dat een stuur van titanium vaak alleen een legering van dit materiaal bevat. Dit komt omdat het materiaal zeer duur is en het is te arbeidsintensief om een stuur geheel uit titanium te vervaardigen.

De breedte van het stuur bepalen

Wat is de perfecte breedte van het stuur? Hier is geen eenduidig antwoord op. Een te breed stuur zorgt ervoor dat de handen ver buiten de schouders geplaatst worden. Perfect voor meer stabiliteit, maar dit hou je geen uren achter elkaar vol.

720 mm is de standaard en perfect onder verschillende omstandigheden. Ben je een smal persoon, dan kan het dat het stuur ook smaller moet zijn. Het is geen probleem om het stuur op maat af te zagen. Het handvat past er nog gewoon omheen.

Lees ook: Beste fietsnavigatie (2022): navigatiesystemen voor de fiets

De juiste lichaamshouding

Het stuur is perfect wanneer je armen licht gebogen zijn. In de ellebogen voel je minimale druk. Dit mag zeker niet teveel zijn, anders krijg je last van de ellebogen. Ook moet er niet te veel druk op de handen en de polsen staan.

Wanneer het stuur te breed is of te ver van je af staat dan zijn de ellebogen gestrekt. Dit is niet goed! Ook bij een te laag stuur kunnen de ellebogen overstrekt raken. Voorkom een verkeerde houding, dit leidt uiteindelijk tot pijn in de ellebogen of pols zijn maar ook een doof gevoel in de handen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste mountainbike stuur – MTB advies
Schuiven naar boven