Beste multivitamine voor mannen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Vaak worden multivitaminen voor vrouwen verkocht, deze besteden immers meer aandacht aan de gezondheid. Zonde want de beste multivitamine voor mannen houden de man sterk en gezond. Het is belangrijk om te weten dat mannen op het gebied van vitamine andere behoeftes hebben dan vrouwen.

Ben je actief, topsporter of heb je juist last van vermoeidheid, lusteloosheid of ziekte? In deze gevallen is het goed om eens naar multivitaminen te kijken. Maar ook wanneer je gezond ouder wil worden is dit zeker een aanrader.

Dit zijn multivitaminen

Er is een duidelijk verschil tussen multivitaminen en gewone vitaminen. De naam zegt het al, multivitaminen bestaat uit een mix van de meest essentiële vitaminen en mineralen. Het verschilt per merk welke multivitaminen erin zitten.

Heb je geen behoefte aan multivitaminen, dan kies je juist voor losse vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld een potje vitamine C, vitamine B en nog wat magnesium. Losse vitaminen en mineralen kies je alleen wanneer je van bepaalde stoffen al voldoende binnenkrijgt.

Multivitaminen zijn verkrijgbaar als tabletten, kauwtabletten, capsules, bruistabletten of gummies. In de meeste supplementen zitten alle 13 vitaminen die je lichaam nodig heeft.

Beste multivitamine voor mannen

Welke multivitaminen voor mannen kiezen? Omdat mannen en vrouwen totaal verschillend zijn. Kijk alleen al naar het bloedvolume. Bij mannen is het bloedvolume een stuk hoger. Een man menstrueert niet en blijft zijn bloedvolume dus behouden. Hierdoor is de behoefte aan ijzer bij een man lager dan bij een vrouw.

Mannen hebben minder last van hormonale schommelingen. Mannen hebben dus minder vitamine B6 nodig.  Waar heeft het mannelijk lichaam dan wel behoefte aan? Vooral aan eiwitten, calcium, vitamine D en zink. Een multivitamine voor mannen bevat vaak meer mineralen dan wanneer dit voor vrouwen bedoeld is.

Wat is de beste multivitamine voor mannen? Je hebt verschillende merken. Vaak wordt gedacht dat dure merken beter zijn maar dit klopt niet. Wat op de verpakking staat dat moet ook in de multivitaminen zitten, niet meer en niet minder. Laten we eens gaan kijken naar de beste multivitaminen voor mannen.

Body & Fit Multi Men

Een van de beste multivitamine voor mannen is die van Body & Fit. Dit merk staat toch al bekend bij sporters. Een verpakking multivitamine bestaat uit 30 tabletten, makkelijk in te nemen. Een tablet per dag is voldoende. Het bevat onder andere de volgende vitaminen en mineralen:

Zink, calcium, magnesium, Q10, vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12, vitamine C, vitamine D3, vitamine K, chroom, jodium, koper en nog veel meer. Sommige vitaminen bevatten tot wel 400% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid terwijl anderen een verhouding van 15% hebben. Vitaminen met een hoge dosering zijn in water oplosbaar. Dit betekent dat een teveel hiervan via de urine weer het lichaam verlaat.

Bekijk Body & Fit Multi Men

Etos Multi vitamine – speciaal voor mannen

Jawel, deze is speciaal voor mannen en van de bekende drogisterij Etos. Hierdoor is deze beste multivitamine voor mannen ook nog eens voordelig geprijsd. Een verpakking bevat 60 tabletten zodat je twee maanden vooruit kunt (één tablet per dag).

Bevat alle belangrijke mineralen en vitaminen die een man nodig heeft. Dit draagt bij aan een betere afweer van het lichaam en ondersteunt het energieniveau. Bovendien zijn de vitaminen en mineralen ook nog eens goed voor de spieren.

Lucovitaal Multi+ Compleet Man

Lucovitaal is een zeer bekend merk op het gebied van voedingssupplementen. Iets duurder geprijsd dan andere merken maar de kwaliteit is hier altijd ontzettend hoog. Lucovitaal Multi+ Man bevat hoge gedoseerde vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine C voor een goede weerstand en vitamine B12 dat bijdraagt aan de fitheid. Maar ook nog veel andere vitaminen en mineralen, onmiskenbaar voor elke man.

Bekijk Lucovitaal Multi+ Compleet Man

Het best verkochte product van Lucovitaal is de spiergel dat zeer goede beoordelingen ontvangt. Ideaal voor ontspanning van de spieren na inspanning of sporten. Zeker een aanrader voor sportieve mannen.

Welke vitaminen heeft een man nodig?

Het is een feit dat mannen meer energie nodig hebben dan vrouwen. Dit heeft te maken met grotere spieren. Mannen hebben hierdoor ook een andere behoefte aan vitaminen en mineralen.

Mannen hebben de volgende vitaminen en mineralen meer nodig dan vrouwen:

 • Vitamine A
 • Vitamine B2 en B3
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Magnesium
 • Chroom
 • Seleen
 • Kalium

De beste multivitamine voor mannen bevat bovenstaande allemaal. Let op dat je als man zijnde geen multivitaminen voor vrouwen neemt. Dit voldoet niet aan de behoefte die je lichaam heeft.

Gezonde voeding is de basis

Het is natuurlijk altijd belangrijk om voor een gezonde voeding te gaan, dat is de basis. Maar wanneer het niet lukt om dagelijks gezond te eten, dan krijg je mogelijk te weinig vitaminen en mineralen binnen. Een supplement voor mannen kan hierbij helpen.

Tekort aan vitamine D

Ben je getint of kom je weinig buiten? Ben je ouder dan 50 jaar? Dan kan er zomaar een tekort aan vitamine D ontstaan. Dit brengt verschillende klachten met zich mee. De meest voorkomende klachten van een tekort aan vitamine D zijn:

 • Vermoeidheid
 • Pijn aan gewrichten en spieren
 • Spiertrillingen
 • Spierkrampen
 • Lusteloosheid
 • Bloedend tandvlees
 • Snel letsel opgelopen
 • Nachtelijk zweten

Uit onderzoek blijkt ook dat voldoende vitamine D het risico op auto-immuunziekten en kanker verkleint. Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden er jaarlijks 7000 minder doden door kanker ontstaan wanneer we dagelijks 25 mcg vitamine D innemen.

Heb je een vitamine D tekort dan is het belangrijk om dit aan te vullen. Een aantal multivitaminen voor mannen bevat dit al, bijvoorbeeld de Body & Fit Multi Men (zie hierboven). Dit product bevat 20 mcg. Dit is iets onder de aanbevolen hoeveelheid volgens Amerikaanse onderzoekers, maar nog steeds prima. De overige vitamine D krijg je waarschijnlijk via voeding binnen.

De prijs van multivitaminen

Vaak wordt gedacht dat dure multivitaminen ook beter zijn. Zijn dure vitamines beter dan goed? Wanneer je alleen naar de vitamines en mineralen kijkt dan zit hier geen verschil in. Een molecuul vitamine C is een molecuul vitamine C, daar verandert niemand iets aan.

Het verschil zit hem in de gebruikte grondstoffen en hulpstoffen. Hierdoor kun je een A-merk net wat prettiger vinden dan een huismerk. Bovendien is het aanbod A-merken ook zichtbaar groter. Terwijl huismerken juist weer goedkoper zijn.

In veel gevallen worden de synthetische vitamines beter door het lichaam opgenomen. Behalve bij vitamine E, hierbij wordt de natuurlijke vorm beter opgenomen. In andere gevallen is er geen verschil tussen synthetische of natuurlijke vitamines. Hierdoor kun je met een gerust hart multivitaminen voor mannen kopen.

Wanneer heb je extra vitaminen nodig?

Niet iedereen heeft extra vitaminen nodig. Mannen tussen de 19 en 50 jaar oud halen voldoende vitaminen en mineralen uit de voeding. Toch kan er vroeg of laat een tekort staan. In de volgende situaties heb je als man zeker behoefte aan multivitaminen.

 • Mannen met een donkere of getinte huid
 • Wanneer je weinig buiten komt of de huid bedekt
 • Veganisten
 • Eenzijdige voeding
 • Mannen vanaf 70 jaar en ouder
 • Sporters met snelle spiergroei

Zelfs wanneer je niet tot bovenstaande groepen behoort kun je uiteindelijk wel een vitamine- of mineralentekort opbouwen. Dit merk je door langdurige vermoeidheid of lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor te vinden is. Je kunt dan het beste bloed laten prikken bij de huisarts.

Bij een tekort aan vitaminen of mineralen moet je een supplement innemen. Multivitamine voor mannen is een goed idee maar alleen wanneer hier ook te vitaminen in zitten waar je een tekort van hebt. Anders moet je dit extra bijnemen middels een ander supplement.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste multivitamine voor mannen
Schuiven naar boven