Beste weerstandsbanden voor beginners én gevorderden

Bijgewerkt: 1 januari 2023

Een weerstandsband noem je ook wel een resistance band. Dit is een fitnesselastiek dat je gebruikt tijdens je fitnessactiviteiten. Je kunt er verschillende oefeningen mee door. De beste weerstandsbanden zijn van een hoge kwaliteit. Het kon namelijk vaak voor dat een weerstandsband te snel kapot gaat. Dat kun je natuurlijk niet gebruiken.

Resistance bands helpen bij het opbouwen van spieren. Ze worden dan ook veel gebruikt door bodybuilders, hardlopers, fitnessliefhebbers, schaatsers en nog veel meer. Ook ideaal bij revalidatie. Gebruik het in je dagelijkse trainingsprogramma. Hieronder de beste weerstandsbanden op een rij.

Voor beginners en professionals

Vaak wordt gedacht dat weerstandsbanden alleen iets voor beginners zijn. Dat is helemaal niet waar want ook professionele sporters gebruiken ze dagelijks. In Amerika zijn de best resistance bands misschien wel de meest gebruikte fitness hulpmiddelen. In Nederland en België zijn we hier iets minder bekend mee maar het is in opkomst.

Wat kun je met weerstandsbanden oftewel resistance bands? Dit zijn rekbare banden van elastisch materiaal. Het zorgt voor een goede weerstand tijdens verschillende oefeningen. Zo neemt de kracht in de spieren geleidelijk toe. Voordeel van weerstandsbanden is dat je weinig kans hebt op overbelasting of blessures. Dat is waarom de beste resistance bands ook veel door fysiotherapeuten wordt ingezet.

De kleuren weerstandsbanden.

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden. Deze worden allemaal in een kleur weergegeven. Hoe hoger de weerstand van de band, hoe groter de kracht op de spieren. Je hebt weerstandsbanden in vier verschillende weerstandsniveaus. Hoe de kleuren zijn ingedeeld is een beetje afhankelijk van het merk. Hieronder een voorbeeld maar dit verschilt weer per merk.

Dit zijn de kleuren weerstandsbanden die je bij veel merken tegenkomt:

 • Groen (extra licht) – Geschikt voor beginnende sporters of bij herstel.
 • Blauw (licht) – Geschikt voor het bovenlichaam.
 • Geel (middel) – Voor de wat zwaardere oefeningen bovenlichaam en onderlichaam.
 • Rood (zwaar) – Voor zware trainingen.
 • Zwart (extra zwaar) – Geschikt voor zeer intensieve trainingen.

Je hebt ook merken die met andere kleuren werken. Bijvoorbeeld de resistance bands die je bij sommige speciaalzaken tegenkomt. Deze hebben weer andere weerstanden en kleuren:

 • Rode weerstandsband: weerstand 2 kg tot 5 kg.
 • Zwarte weerstandsband: weerstand 5 kg tot 20 kg.
 • Paarse weerstandsband: weerstand 10 kg tot 35 kg.
 • Groene weerstandsband: weerstand 20 kg tot 55 kg.

Beste weerstandsbanden

Het is eigenlijk wel logisch dat je voor de beste weerstandsbanden gaat. Wanneer je namelijk goedkope weerstandsbanden in huis haalt dan merk je dat deze heel snel kapot gaan. Soms al na één enkele oefening.

Een goede weerstandsband die lang meegaat kost tussen de € 10 en € 15 per band. De band heeft dan een lengte van ongeveer anderhalf tot wel drie meter. Je hebt ook complete pakketten met vijf verschillende kleuren. Vaak ben je dan wat goedkoper uit. Je hebt ook hele goedkope waarbij je ongeveer twee tot drie euro per band betaalt. Voor dit geld kun je natuurlijk geen kwaliteit verwachten.

Benieuwd naar de beste weerstandsbanden van dit moment? Hieronder vind je enkele modellen inclusief een uitgebreide beschrijving. Zo weet je direct of dit de beste weerstandsbanden voor jouw trainingsprogramma zijn.

Weerstandsband MSD – voor professionals

Een van de beste weerstandsbanden is die van het merk MSD. De naam staat ook wel bekend als MoVeS Band. De weerstandsbanden van dit merk worden veel ingezet door fysiotherapeuten. Dit komt omdat ze voorzien zijn van een anti overstrekking. Dat is precies waarom de weerstandsbanden van MSD niet scheuren of knappen.

De MoVes Band is niet alleen aan te raden voor fysiotherapeuten maar ook voor professionele sporters. Of voor mensen die hoge eisen stellen aan een weerstandsband. Dit merk brengt weerstandsbanden in de volgende kleuren en weerstandniveaus uit:

 • Geel: licht – weerstand van 1 tot 1,9 kg
 • Rood: medium – weerstand van 1,5 tot 3,2 kg
 • Groen: zwaar – weerstand van 1,6 tot 3,5 kg
 • Blauw: extra zwaar – weerstand van 2,2 tot 4 kg
 • Zwart: zeer zwaar – weerstand van 2,5 tot 4,9 kg

Naar weerstandsbanden MSD

Deze weerstandsbanden zijn voorzien van het unieke Snap-Stop systeem. Dit is belangrijk want tijdens het trainen komt er grote kracht op de band te staan. Een scheurtje in de band leidt ertoe dat deze knapt. Dankzij het Snap-Stop systeem wordt dit knappen voorkomen, zelfs wanneer er al een scheurtje in de band zit. Het is overigens aan te raden om wekelijks de band te controleren op de aanwezigheid van scheurtjes.

Weerstandsbanden van Tunturi

Een ander veel verkocht merk dat tot de beste weerstandsbanden behoort is het merk Tunturi. Dit merk brengt verschillende fitnesshulpmiddelen op de markt. De weerstandsbanden van Tunturi worden veel verkocht. Dit heeft met de prijs-kwaliteitverhouding te maken. Over het algemeen geven gebruikers een goede beoordeling aan deze weerstandsbanden.

Bijvoorbeeld de set van vier weerstandsbanden in de kleuren geel, groen, blauw en zwart. Deze banden hebben een latex weerstand en zijn effectief in te zetten voor je trainingsdoelen. Geschikt voor beginnende maar ook voor ervaren sporters.

Je hebt ook de losse weerstandsbanden. Hierbij heb je keuze uit verschillende kleuren met bijbehorende weerstandsniveaus. Zo ziet het weerstandsniveau er bij Tunutri uit:

 • Geel: extra licht
 • Rood: licht
 • Groen: medium
 • Blauw: zwaar
 • Zwart: extra zwaar

Dit zijn de beste weerstandsbanden die je gebruikt voor het trainen van het hele lichaam. Ook geschikt voor personal trainers, fysiotherapeuten, osteopaat en crossfitters.

Bekijk Tunturi weerstandsbanden

De Tunturi weerstandsbanden hebben een Scandinavisch design. Alle producten zijn voorzien van een ruime garantieperiode. Het materiaal van deze weerstandsbanden bestaat voor 100% uit natuurlijk latex. In vergelijking met MSD, dat toch de beste weerstandsband is, zal Tunturi van iets mindere kwaliteit zijn. Maar nog steeds uitstekend en vooral heel erg betaalbaar.

Weerstandsbanden met handvatten

Wist je dat er ook weerstandsbanden met handvatten verkrijgbaar zijn? Deze zijn ideaal voor het trainen van de armspieren maar ook voor de beenspieren. Sommige modellen bevatten namelijk ook speciale enkelbanden.

Voordeel van weerstandsbanden met handvatten is dat dit een prima vervanging is voor fitnessapparatuur. Ideaal wanneer je even niet naar de sportschool kan of bepaalde trainingen mist.

De Athletix bijvoorbeeld. Dit zijn weerstandsbanden met handvaten die je er zelf aan kunt doen (en dus ook weer af kunt halen). Zo bepaal je je eigen personal training. De set bestaat uit verschillende weerstandsbanden, handvaten en enkelbanden. Dus niet alleen je eigen trainingsniveau instellen maar ook het trainingsschema. Alles is aanpasbaar.

Naar weerstandsbanden met handvatten

Een vergelijkbare set is die van Gymston, maar je hebt ook veel andere merken weerstandsbanden met handvatten. Gemiddeld betaal je voor een complete set tussen de € 35 en € 50. Kijk even goed naar de gebruikersbeoordelingen, deze staan er altijd bij. Er zijn namelijk merken die uitstekend scoren maar ook wat minder goede merken. Die van Matchu Sports zijn namelijk niet zo goed als ze eruit zien. Ook de merkloze weerstandsbanden met handvatten kun je beter aan de kant laten liggen.

Weerstandsbanden op AliExpress bestellen

Steeds meer mensen bestellen weerstandsbanden op AliExpress, Wish of een andere Aziatische webwinkel. Is dit een aanrader? Nee, dit soort goedkope weerstandsbanden is drie keer niks. De kwaliteit is echt om van te huilen.

Ten eerste de weerstand zelf. Die is zo minimaal dat je niet effectief kunt trainen. De weerstand is eigenlijk zo laag dat je net zo goed een elastiek uit een broek kunt gebruiken. Daarnaast de kwaliteit. Kijk er niet van op dat weerstandsbanden van AliExpress binnen een aantal keren gebruik al knappen. Hierdoor kun je ze gelijk in de prullenbak gooien.

Als je het mij vraagt koop je liever geen weerstandsbanden op AliExpress. Oké het is hartstikke goedkoop maar wanneer je er één of meerdere tientjes bijlegt haal je de beste weerstandsbanden in huis. Gewoon via een Nederlandse webshop, dat is ook nog eens vertrouwd en veilig. Want mocht de weerstandsband niet goed zijn dan heb je recht op garantie.

Het gebruik van weerstandsbanden

Natuurlijk ga je voor de beste weerstandsbanden, maar hoe gebruik je ze? Voordeel hiervan is dat je geen duizenden euro’s hoeft uit te geven aan fitnessapparatuur. Het enige dat je nodig hebt is een paar goede weerstandsbanden, je lichaam en de zwaartekracht.

Weerstandsbanden creëren een spanning op de spieren. Hiermee beïnvloed je de spiergroei op een positieve manier. Voordeel van weerstandsbanden is dat ze je gewrichten niet zo belasten. Ideaal wanneer je gewrichtsklachten hebt zoals artrose, artritis of reuma. Bovendien zijn weerstandsbanden licht van gewicht, je neemt ze overal mee naartoe.

Hieronder enkele oefeningen die je met weerstandsbanden kunt doen. Voeg deze oefeningen aan je trainingsschema toe. Het is belangrijk om voor een afwisselend trainingsschema te kiezen. Dit betekent dat je elke oefening maximaal drie keer per week uitvoert.

Oefeningen voor de rug

Weerstandsbanden oefeningen voor de rug. Je traint hiermee niet alleen de rug maar ook de biceps.

Doe een weerstandsband om je linkervoet. Buig je knieën licht en laat je bovenlichaam iets voorover hangen. Pak nu de weerstandsband met je linkerhand vast en houd hierbij je arm gestrekt. Trek de band omhoog waarbij je elleboog naar achteren beweegt. 15-20 keer herhalen en daarna wisselen naar de andere voet en arm.

Je kunt hier ook de goodmorning oefening mee doen. Doe de weerstandsband om beide voeten en pak deze met beide handen vast. Buig in een hoek van 90° en kom nu langzaam rechtop. Hierbij blijven je armen in gestrekte positie.

Weerstandsband oefeningen benen

Onderstaande weerstandsband oefeningen voor de benen zijn goed thuis uit te voeren. Je hebt hier een stoel en natuurlijk een weerstandsband voor nodig.

Ter vervanging van de leg extension. Ga op de stoel zitten en doe de weerstandsband om beide onderbenen. Bij voorkeur net boven de enkels. Beweeg je rechterbeen omhoog waarbij je deze helemaal strekt. Houd deze gestrekte positie een paar seconden vast en beweegt terug. Herhalen met het andere been. Ook deze oefeningen herhaal je 15-20 keer in 3-4 sets.

De volgende oefening vervangt de leg curl, je traint hier je hamstrings mee. Door een weerstandsband om je bovenbenen en ga op handen en knieën zitten. Strek je rechterbeen uit en beweegt de voet richting de billen. Hierbij voel je dat de hamstring wordt aangespannen. Even deze positie vasthouden en weer terug naar de beginpositie. 15-20 keer herhalen, afwisselend links en rechts. Deze oefening is minder geschikt voor mensen met knieartrose.

Andere oefeningen die je met de beste weerstandsbanden kunnen doen zijn fire hydrants, resistance band squats en side shuffle. Op het internet vind je nog meer weerstandsband oefeningen.

Weerstandsband oefeningen buikspieren

Richt je ook eens op de weerstandsband oefeningen buikspieren. Bijvoorbeeld de Bicycle crunches of de Mountain climbers. Je maakt deze oefeningen zwaarder door gebruik te maken van een weerstandsband.

Weerstandsband oefeningen armen

Populaire weerstandsband oefeningen armen zijn de bicep curl en de tricep pushdown. Hiermee train je de biceps en de triceps, waardoor je sterkere armspieren krijgt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste weerstandsbanden voor beginners én gevorderden
Schuiven naar boven