Waar naartoe vluchten bij een oorlog

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer er oorlog in Nederland of België uitbreekt kun je twee dingen doen: blijven of vluchten. Waar je voor kiest hangt een beetje van de situatie af. Wel is het belangrijk om tijdig een keuze te maken, anders kom je het gebied niet meer uit. Waar naartoe vluchten bij een oorlog? Er zijn verschillende (mogelijk) veilige gebieden.

De oorlog voorblijven

Wanneer er oorlog uitbreekt is het belangrijk om jezelf en je gezin veilig te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door het inslaan van voldoende voedsel en schoon drinkwater. Ga er niet vanuit dat het drinkwater altijd beschikbaar blijft, daarom koop je vele liters fleswater in.

De woning zal in het begin nog een redelijk veilige haven zijn. Totdat de bombardementen beginnen, dan kun je beter over een schuilkelder beschikken. Overigens voldoet een normale kelder ook, mits deze goede betonwanden heeft en ook geheel afsluitbaar is.

Vluchten is nodig om de oorlog voor te blijven. Bij een wereldoorlog wordt het lastig om een veilige plek te vinden. Toch zijn die er wel.

Tip: deze rolkoffers zijn praktisch wanneer je moet vluchten

Vluchten bij een burgeroorlog

Wanneer er een burgeroorlog uitbreekt is het niet zo moeilijk om een veilige plek te vinden. Bij een burgeroorlog gaat het om strijdende partijen uit een en hetzelfde land. Wil je vluchten, dan biedt het eerste het beste buurland voldoende bescherming.

Oorlog tussen twee landen

Het komt regelmatig voor dat er oorlog tussen twee landen uitbreekt. Waar naartoe vluchten bij een oorlog tussen je eigen en een ander land? Vlucht naar het dichtstbijzijnde land dat niet betrokken is bij de oorlog. Houd er wel rekening mee dat sommige landen voor vluchtelingen minder veilig of prettig zijn. Dit zijn de meest onveilige of gevaarlijke landen:

  • Syrië
  • Jemen
  • Libië
  • Afghanistan
  • Zuid-Soedan

In deze landen domineert criminaliteit, piraterij, moorden en andere ellende. Vermijd ook landen met politieke spanningen.

Waar naartoe vluchten bij een Derde Wereldoorlog

Wanneer de Derde Wereldoorlog uitbreekt dan zijn hier meerdere landen bij betrokken. De oorlog wordt over een groot deel van de aarde gevoerd. In dit geval wordt het veel lastiger om te vluchten. Meestal zijn buurlanden ook niet veilig.

Wil je toch vluchten, dan zijn IJsland en Nieuw-Zeeland de meest veilige opties. Mits deze landen niet ook betrokken zijn bij de wereldoorlog.

Een andere optie is om de bergen in te vluchten. De hoge toppen van de bergen bieden redelijke bescherming tegen raketten. Om jezelf en je gezin te beschermen tegen atoomwapens, zou je heel diep de bergen in moeten trekken. In ieder geval ver weg van de bewoonde wereld.

Het probleem is dat je hier niet lang kunt overleven. Er ontstaat al snel een voedseltekort en het kan flink koud zijn in de bergen. Je hebt geen onderkomen en je staat soms oog in oog met wolven of beren. Want juist in de bergen leven veel roofdieren.

Een schuilkelder maken

Heb je een kelder onder de woning? Dan kun je deze ombouwen tot schuilkelder. Hij zal misschien niet direct beschermen tegen een nucleaire aanval, maar in ieder geval wel tegen raketaanvallen en grondtroepen.

Eigenlijk zou de schuilkelder over minimaal 30 cm bewapend betonnen wanden moeten bestaan. Niet alle kelders zijn op deze manier gebouwd, maar sommigen wel. Het is in elk geval belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kelder aan alle kanten kunt afsluiten. Maar ook dat er een vluchtroute is. Bijvoorbeeld via het kelderraampje, want de keldertrap kan instorten.

Inrichting van de schuilkelder

Probeer de kelder van tevoren te isoleren, want mogelijk wordt de woning van de stroom afgesloten en kun je dus niet stoken. Daarom zorg je naast isolatie voor voldoende warme kleding, dekens en kussens.

Verder moet er veel proviand in de kelder aanwezig zijn. Voor minimaal zes maanden en voor het hele gezin. Denk verder aan slaapmatten en slaapzakken, een campingtoilet en heel veel plastic zakken. Die laatste zijn bedoeld voor het opvangen van ontlasting en urine, want mogelijk kun je tijdelijk de schuilkelder niet uit. Je moet met alle zaken rekening houden.

Bekijk campingtoilet

Ondergrondse bunker bouwen

Kun je niet vluchten bij een oorlog en heb je geen kelder, bouw dan een ondergrondse bunker in de tuin. Dit is de meest eenvoudige en goedkope oplossing. Houd er rekening mee dat je geen nucleaire bunker bouwt, maar hij beschermt wel redelijk goed.

Officieel heb je een vergunning nodig om een ondergrondse bunker te bouwen. Maar wanneer je dit ondergronds bouwt en verbergt, zal niemand zien dat de bunker aanwezig is. En in tijden van oorlog zal de gemeente sowieso niet komen kijken wat je allemaal uitspookt.

Zo bouw je een bunker

Een bunker bouwen in de tuin begint met graven. Dit kan tot ongeveer 2 meter diep, afhankelijk van het grondwaterpeil. Zodra je merkt dat de bodem vochtig wordt dan kun je niet dieper graven. Wanneer je een (vierkant) gat hebt gegraven, creëer je eerst een bodem van hout. Deze moet zo vlak mogelijk staan. Vervolgens maak je van balken en houten planken de zijwanden.

Nu komt er een dak bovenop. Feitelijk maak je niks anders dan een houten (of metalen) doos dat in een groot gat staat. Nu is een kwestie van het gat opvullen. Houd hierbij wel rekening met de uitgang. Om vocht tegen te gaan is het overigens aan te raden om de gehele bunker te voorzien van een plastic laag, en dan pas het gat met aarde op te vullen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waar naartoe vluchten bij een oorlog
Schuiven naar boven