De nadelen van een tuinhuis

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een tuinhuisje is zeer praktisch. Het biedt extra opbergruimte en je kunt het zelfs gebruiken als zithoek. Bijna niemand heeft het over de nadelen van een tuinhuis. Daarom is eindelijk dit artikel gepubliceerd: 5 belangrijke nadelen die tuinhuisjes met zich meebrengen.

Dit verstaan we onder een tuinhuisje

Een tuinhuis is een compact (houten) huisje dat in de achtertuin staat. Een blokhut is weer iets anders, deze is vaak groter en heeft dikkere wanden. Tuinhuizen zijn er in verschillende vormen en maten. Het biedt extra opslagplek en moet je als klein schuurtje zien. Ideaal voor gereedschap, tuinmeubilair en fietsen.

In het kort de voordelen

Omdat dit artikel over de nadelen van een tuinhuis gaat, willen we niet te lang stilstaan bij de voordelen. Waarschijnlijk ben je met de voordelen al bekend. Hier komen ze:

  • Staat leuk in elke tuin
  • Extra opslagruimte
  • Een romantische uitstraling
  • Goedkoper dan het bouwen van een garage
  • In verschillende maten verkrijgbaar

Bekijk tuinhuisjes in de webshop

5 grote nadelen van een tuinhuis

Het ene tuinhuis is het ander niet. Je hebt ze van metaal, kunststof of hout, met dikke of dunne wanden. Geïsoleerd of helemaal geen isolatie. Bekijk wat de grootste nadelen van een tuinhuis zijn.

1. Een kunststof huis is niet winddicht

Sommigen kiezen voor een kunststof tuinhuis. Dit is makkelijk in onderhoud, goedkoop in aanschaf en ook nog eens waterdicht. Een van de nadelen van kunststof tuinhuizen is dat ze slecht bestand zijn tegen wind. Ze zijn niet volledig winddicht en kunnen tijdens een storm zelfs beschadigd raken.

2. Met een metalen tuinhuis wordt de tuin er niet mooier op

Ondanks dat een metalen tuinhuis onderhoudsvriendelijk en stevig is, heeft hij eigenlijk meer nadelen. De vormgeving is niet mooi. Wanneer er geen ramen inzitten lijkt hij zelfs op een container. Daar komt nog bij dat hij een industriële uitstraling heeft, en in de meeste tuinen past dit niet.

Wanneer het hard regent of hagelt, dan hoor je dit altijd kletteren op een metalen tuinhuisje. Dit kan flink lawaai geven en de buren kunnen hier zelfs last van hebben.

3. Een houten huisje vraagt veel onderhoud

Het mooist is een houten tuinhuis, dit past bij de moderne aangelegde tuin of een natuurlijke inrichting. Helaas heeft hout regelmatig onderhoud nodig. Wanneer je er geen aandacht aan besteedt dan gaat het hout rotten. Ook ziet het minder mooi uit, omdat het verkleurt of er groeien schimmels op.

Hout is tegenwoordig ook erg duur, waardoor een tuinhuisje van hout een flinke investering is. Wanneer je ook nog eens slecht hout koopt dan is de levensduur zo kort, dat je niet lang van het huisje geniet.

4. De wanddikte kan te weinig zijn

Veel mensen proberen te besparen op de aanschaf van een tuinhuis. Het nadeel hiervan is dat je bij budgetmodellen uitkomt, deze hebben een wanddikte van 19 mm. Dit is vrij weinig en komt de stabiliteit en stevigheid niet ten goede. Bovendien kunnen dunne wandjes snel kromtrekken of beschadigen.

Wil je het huisje isoleren, dan is een model met dunne wanden ook niet zo geschikt. Hoe dikker de wanden, hoe hoger de isolatiewaarde. Dit is toch wel belangrijk wanneer je kostbare spullen in het huisje opslaat.

5. Soms een vergunning nodig

Vaak wordt gedacht dat je helemaal geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een tuinhuis. Vergis je hier niet in, want soms is dit wel nodig. Bijvoorbeeld wanneer het huisje op het voorerf komt te staan. Maar ook wanneer het achtererf volgens de normen te vol staat.

De overheid heeft vastgesteld op hoeveel grond je vergunningsvrij mag bouwen. Heb je al een aanbouw, een serre, een overkapping, garage of schuurtje? Of misschien meerdere van deze bouwwerken? Dan is de kans groot dat je grond volstaat. Komt er nog een tuinhuisje bij, dan moet je een vergunning aanvragen.

Je loopt altijd het risico dat de gemeente je aanvraag afwijst. Heb je al een tuinhuisje gekocht, dan betekent dit dat je het niet mag plaatsen of zelfs moet verwijderen. Hoe je weet hoeveel je vergunningsvrij mag bouwen? Hieronder een eenvoudig schema.

  • Kleiner of gelijk aan 100 m²: maximaal de helft van het gebied
  • Tussen de 100 m² en 300 m²: 50 m² + 20% van het deel dat groter is dan 100 m²
  • Groter dan 300 m²: 90 m² + 10% dat groter is dan 300 m², met een maximum van 150 m²

Zowel de woning, het voorerf, de zijkant als het achtererf vallen onder ‘grondgebied’. Heb je in totaal 150 m² aan grond, dan mag je voor 50 m² + (20% van 50 m²) 10 m² = 60 m² bouwen. Dit lijkt veel maar daar zit je al snel aan. Houd er rekening mee dat het gemiddeld tuinhuisje een oppervlakte van 6 m² tot 12 m² heeft.

Is een tuinhuisje dan wel zo verstandig?

Ondanks de nadelen van tuinhuizen zijn het nog steeds hele praktische dingen. Laat je dus niet door die nadelen van de kaart te brengen, maar bekijk zeker ook de voordelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De nadelen van een tuinhuis
Schuiven naar boven