Passief inkomen opbouwen? Echte tips

Bijgewerkt: 21 april 2022

Iedereen wil en kan het: een passief inkomen opbouwen. Helaas tonen veel websites je alleen tips omtrent passieve inkomsten met het doel om je iets te verkopen. Bijvoorbeeld een cursus of een product. Trap hier niet in, want een passief inkomen opbouwen hoeft helemaal geen geld te kosten. Hieronder een aantal tips waar je écht iets aan hebt.

De standaard ideeën

Ben je ook zo moe van de standaard ideeën met betrekking tot een passief inkomen opbouwen? Bijvoorbeeld beleggen in aandelen, investeren in vastgoed, foto’s verkopen of een boek publiceren. Gaap. Dit soort ideeën is al zo vaak voorbij gekomen dat miljoenen mensen het doen. Hoe kun je een passief inkomen opbouwen wanneer er al veel concurrentie in is?

Daarom dit vernieuwende artikel met de beste tips en ideeën. Helemaal gericht op 2022 en verder.

Beleggen in cryptocurrency

Vergeet aandelen, beleggen in cryptocurrency is veel meer de trend. Bitcoin steeg in 2021 met maar liefst 300%. Andere cryptomunten behaalden winsten variërend van 5% tot duizenden procenten. Maar verlies hoort er ook bij.

Beleggen in cryptocurrency is daarom alleen weggelegd voor de echte waaghals. Wie het durft kan aardig wat winst behalen, meer dan bij beleggen in aandelen. Op deze manier is een passief inkomen opbouwen wel heel makkelijk. Handel in cryptocurrency en betaal een week lang geen handelskosten. Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met de wereld van cryptocurrency.

Open een account zonder handelskosten (Bitvavo)

Schrijf een waargebeurd verhaal

Het aanbod leesboeken en literatuurboeken groeit enorm. Daarnaast komen er ook steeds meer podcasts (luisterverhalen) bij. Hierdoor raken geïnteresseerden het overzicht kwijt. Wat is er beter dan met een ouderwets boek op de bank of in bed helemaal wegdromen? Schrijf geen roman, horror of thriller maar een waargebeurd verhaal. Juist dit soort verhalen zijn tegenwoordig heel erg in trek.

Ga wel voor een meeslepend verhaal. Beschrijven hoe je elke dag de woonkamer stofzuigt zal niet echt aandacht trekken. Maar heb je iets bijzonders of spannends meegemaakt, dan kan dit een flink passief inkomen opleveren. Al helemaal wanneer je er een boekenserie van maakt. Want zolang je boek verkoopt blijf je ook geld ontvangen, zelfs wanneer je op de bank Netflix series ligt te kijken.

Verkoop coaching cursussen

Vooral ondernemers zijn op zoek naar coaching. Hier wordt aardig wat geld ingestoken. Het probleem is dat ondernemers coachen ook ontzettend veel tijd kost. Zo kun je geen passief inkomen opbouwen, maar wel door coaching cursussen te verkopen. Je zet eenmalig een steengoede online cursus in elkaar. Deze bestaat uit meerdere lessen en video’s. Zorg wel dat je cursus onderscheidend genoeg is, zodat je ook echt opvalt.

Gooi je cursus online, maar wel achter een betaalmuur. Vervolgens laat je het internet zijn werk doen. Ondernemers kopen jouw cursus die goedkoper is dan een fysieke coach inschakelen. Jij vangt ondertussen het geld.

Andermans producten promoten

Een mooie manier om passief inkomen op te bouwen is het promoten van andermans producten (of diensten). Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via social media (influencer) of je eigen website (affiliate marketing). Maar ook via YouTube (vloggen) of podcasts.

Voordeel van deze methode is dat je er aardig mee kunt verdienen. Dit kan oplopen tot meer dan € 10.000 per maand. Helaas zijn dit soort grote bedragen alleen weggelegd voor de beste vloggers, influencers en websites. Je zal in het begin dus heel veel werk moeten verrichten. Maar wanneer je zaakjes eenmaal te lopen, stroomt het geld binnen. Zonder dat het nog al te veel moeite kost.

Selfies verkopen

Je hebt het vast wel eens op een website voorbij zien komen: passief inkomen opbouwen door foto’s te verkopen. Dit doe je via een stockwebsite en het geld zou binnenstromen. Inmiddels fotografeert iedereen met zijn smartphone en worden stockwebsites overladen. Vergeet deze methode, je komt hier amper nog tussen.

Helemaal nieuw is het verkopen van selfies. Zo werd een Nederlander hier miljonair mee, maar ondertussen lijkt bijna niemand anders dit aan te durven. Want wie zou geïnteresseerd zijn in jouw selfies?

Stiekem meer mensen dan je denkt. Bijvoorbeeld bedrijven die je selfies commercieel inzetten. Daarnaast zijn selfies uniek en kunnen ze een waar kunstwerk vormen. Probeer het gewoon eens uit, niet geschoten is altijd mis.

Natuurlijke en duurzame producten verkopen

Stiekem zijn we ons bewust van de klimaatveranderingen. Veel producten zijn van invloed op het milieu en de toekomst van de aarde. Dit zet ons ook aan tot het gebruik van natuurlijke en duurzame producten. Niet alleen goed voor het milieu maar soms ook voor de eigen gezondheid.

Wil je een passief inkomen opbouwen, maar wel van huis uit? Open een webshop in natuurlijke en duurzame producten. Dit hoeft niet veel geld te kosten, want je kan ook aan dropshipping doen. Hierbij laat je bestellingen rechtstreeks vanuit de leverancier of fabrikant naar de klant verzenden. Zo hoef je zelf geen voorraad aan te leggen.

Het is wel belangrijk dat de webshop hoog in zoekmachines scoort of goed zichtbaar is op social media. Je zult hier dus veel tijd en energie in moeten steken. Heb je hulp van buitenaf nodig, dan ben je wel wat aan kosten kwijt.

Tip: kijk eens naar deze duurzame cadeautjes

Huisdier verhuren

Veel websites raden je aan om de woning, garage of auto te verhuren. Maar heb je er al eens aan gedacht om huisdieren te verhuren? Ja echt, want veel mensen willen tijdelijk een huisdier. Bijvoorbeeld voor een weekend, een week of tijdens de vakantieperiode. Maar ook om uit te proberen of een huisdier wel bij hen past. Of voor een speciale dag, bijvoorbeeld het paard voor Sinterklaasintocht, boerderijdieren voor een braderie of knuffeldieren in een verzorgingshuis.

Het verhuren van huisdieren kan daarom flink wat geld opleveren. Maar let op want het welzijn van de dieren moet voorop blijven staan. Controleer vooraf waar dieren terechtkomen. Houd ook rekening met onvoorziene kosten voor de dierenarts, hoefsmid, hondentrimster, vervoer en andere zaken.

Passief inkomen opbouwen? Dit moet je nog weten

In principe kan iedereen een passief inkomen opbouwen. Vaak wordt gedacht dat je met een passief inkomen nooit meer hoeft te werken. Dit klopt niet, maar het is wel zo dat je op de lange termijn minder werkt en toch steeds meer geld ontvangt.

Denk maar eens aan het verhuren van je huisdier. Dat huisdier heb je nu eenmaal en wanneer je hem voor een weekje ergens anders kwijt kunt bespaart dit je tijd. Terwijl je er ook nog eens geld voor krijgt. Of investeren in cryptocurrency. Je verhandelt cryptocurrency terwijl je ondertussen andere werkzaamheden uitvoert.

Passief inkomen opbouwen betekent dus dat je dit prima met bestaande werkzaamheden combineert. Of dat je makkelijk een week vrij maakt terwijl het geld toch binnenkomt.

Ontvang je passieve inkomsten, dan moet je hier wel belasting over betalen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je handelt in cryptocurrency (of aandelen) dan betaal je hier mogelijk vermogensbelasting over.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Passief inkomen opbouwen? Echte tips
Schuiven naar boven