Plantenlamp – voor kamerplanten in donkere hoekjes

Bijgewerkt: 19 mei 2022

Een lamp voor de plant is niet altijd nodig, maar wél wanneer hij in een zeer donkere hoek staat. Sommige planten hebben gewoon meer daglicht of zonlicht nodig. Een plantenlamp is dan echt wel aan te raden. Let op wat er is een verschil tussen een groeilamp (kweeklamp) en de normale lamp.

Kunstmatig daglicht nabootsen

Een plantenlamp doet niks anders dan het daglicht kunstmatig nabootsen. Hierbij is het belangrijk dat de plant een bepaald aantal uren daglicht krijgt. Hoeveel dat moet zijn hangt van de plantensoort af. Sommige planten leven van nature in een donker klimaat. Maar woestijnplanten die zijn juist gewend aan veel en direct zonlicht.

Tip: bekijk kweekkasjes

Voordelen van een lamp (plant)

Waarom zou je een lamp voor de plant gebruiken? Meestal doe je dit omdat de kamerplant te weinig daglicht of zonlicht krijgt. Bijvoorbeeld omdat hij in een donkere hoek staat. Maar het kan ook dat het om een zonaanbidder gaat en je hem dit te weinig kan bieden.

Planten die veel zonlicht nodig hebben zijn de palmlelie, bananenplant, cactus, ficus en de paradijsvogelplant. Om maar wat voorbeelden te noemen want er zijn nog veel meer zonaanbidders.

Welke lampen zijn goed voor planten?

Het is niet zo dat elke lamp ook goed is voor de plant. De normale lamp, dus die boven je eettafel hangt, kan de plant niet veel bieden. Een plantenlamp beschikt over verschillende kleuren. De plant heeft voornamelijk het rode en blauwe lichtspectrum nodig om goed te kunnen groeien.

Dus: je kunt je normale plafondlamp, schemerlampje of zaklamp niet gebruiken als plantenlamp. Je hebt dus een specifieke groeilamp nodig. Deze is in verschillende modellen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld het peertje, voor rechtstreekse belichting. Of de ledstrip waarmee je meerdere planten naast elkaar voorziet van het nodige licht. En dan heb je ook het vierkante blok, ideaal om meerdere plantjes te kweken.

Led licht voor planten: energiezuinig

De moderne plantenlamp (groeilamp of kweeklamp) is voorzien van led licht. Hierdoor produceert deze weinig warmte en is energiezuinig. Dit bespaart uiteraard op de energiekosten. Ledverlichting heeft nog een voordeel: het gaat ontzettend lang mee. Het is dus zeker interessant om voor een moderne plantenlamp te gaan.

Maar let op, je hebt dus de echte led plantenlamp of de led huislamp. Blijf hier onderscheid in maken want met ledverlichting voor thuis maak je de planten niet zo blij als met de speciale groeilampen.

Dit kost een plantenlamp

Op zoek naar de beste plantenlamp? Hieronder vind je een overzicht met betrekking tot de beste lamp voor plant, kruid of bloem. Allemaal geschikt voor gebruik binnenshuis.

Bekijk plantenlampen

Je ziet dat een plantenlamp helemaal niet zo duur is. Een model met een input van 16 watt (te vergelijken met 40 W), een dimmer, timer en afstandsbediening is verkrijgbaar vanaf € 29. Voor een losse groeilampfitting betaal je ongeveer € 14. De professionele plantenlampen beginnen vanaf € 50.

Wanneer je dit allemaal op een rijtje zet is duidelijk dat een lamp voor planten niet zo gek duur is. Kies wel altijd voor ledverlichting (kweeklamp), dit is de meest voordelige keuze. Juist vanwege de lange levensduur en het lage energieverbruik ben je hartstikke goedkoop uit.

Hoe lang zat je een plantenlamp aan?

Het is niet aan te raden om een groeilamp of plantenlamp 24 uur per dag aan te laten staan. Een plant heeft namelijk ook rust nodig. Wist je dat planten de lengte van de nacht meten en dus niet van de dag? Aan de hand van de lengte van de nacht bepaalt de plant of hij moet groeien en bloeien. Kortere nachten geeft de plant het signaal dat hij aan de slag moet.

Maar wanneer de plant 24 uur per dag licht krijgt dan raakt hij helemaal ontregeld. Uiteindelijk zal de kamerplant het niet lang volhouden. Geef de plant daarom een dagelijkse rustperiode. De lamp mag maximaal 16 uur per dag aan staan, maar dit geldt alleen voor hele jonge plantjes. Volwassen planten hebben 10 tot 12 uur licht per dag nodig.

De ideale hoogte van de lamp

De vraag is op welke afstand de lamp van de planten moet staan. Het meest ideaal is wanneer de lamp op ongeveer 15 cm boven de bovenste bladeren van de plant staat. Omdat planten groeien zul je uiteindelijk de lamp moeten verplaatsen. Kies daarom voor een in hoogte verstelbare plantenlamp. Of zorg dat je de plant zelf wat lager kan zetten.

Het is niet direct schadelijk wanneer de plant de lamp aanraakt. De bladeren zullen niet verbranden omdat ledverlichting nauwelijks warmte afgeeft. Maar het kan uiteindelijk wel voor verkleuring van de bladeren zorgen. Dit komt omdat een gedeelte van de plant te intensief belicht wordt.

Heb je een grote en sterkere plantenlamp? Dan werkt deze ook op wat grotere afstand. Bij het product of op de verpakking staat altijd aangegeven wat de meest ideale afstand tussen plantenlamp en kamerplant is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Plantenlamp – voor kamerplanten in donkere hoekjes
Schuiven naar boven