Beste poffertjespan (ook inductie)

Bijgewerkt: 3 april 2022

De lekkerste poffertjes maak je met de beste poffertjespan. Heb je een inductiekookplaat? Geen probleem, er zijn ook poffertjespannen voor inductie verkrijgbaar. Per keer maak je tot 19 van die overheerlijke ‘broedertjes’ klaar, zoals ze ook wel genoemd worden.

Poffertjespan van gietijzer

  • Afmeting: ongeveer 24 cm doorsnede
  • Prijs: tussen € 22 en € 30

Er zijn twee soorten poffertjespannen: van een lichtgewicht materiaal en van gietijzer. De pan van gietijzer is van een ongekend hoge kwaliteit. Deze is geschikt voor het koken op inductie, elektrisch, gas of een andere kookplaat. Gietijzer is dus multifunctioneel en hierdoor zeker aan te raden.

Het tweede model is van een lichtgewichtmateriaal, de kwaliteit is niet zo prima. Dit komt omdat (giet)ijzer de warmte beter geleidt waardoor de poffertjes perfect garen. Bij ander materiaal mislukt het bakken vaker.

Het enige nadeel aan een gietijzeren pan is dat hij zwaarder is dan een normale pan. Maar daar leer je snel mee omgaan. De beste poffertjespan van gietijzer laat de poffertjes niet aanbakken. Bovendien is deze eenvoudig schoon te maken.

De pan beschikt over 19 holtes, waarmee je gelijk een grote portie poffertjes klaarmaakt. Bij sommige aanbieders krijg je er ook nog een kwastje én een receptenboekje bij.

Bekijk de gietijzeren poffertjespan

Speciaal voor inductie

Let op want bovenstaande modellen kunnen niet allemaal op een inductie kookplaat. Daarom vind je hieronder de pannen die specifiek geschikt zijn voor inductie.

Let altijd goed op de onderkant van de pan. Bij inductie is het belangrijk dat de pan niet alleen een vlakke onderkant heeft, ook moet deze magnetisch zijn. Twijfel je of de huidige pan op inductie kan? Neem een magneetje en duw tegen de onderkant van de pan aan. Blijft het magneetje plakken, dan is de pan geschikt voor de inductiekookplaat.

Een pan met steel

  • Met praktische steel
  • Prijs: tussen € 30 en € 60

De meeste poffertjespannen hebben geen steel maar handvaten. Een aantal van deze modellen heeft hittebestendige handvaten, maar niet allemaal. Vind je het makkelijker om een pan met steel te hebben? Ook hierin is keuze tussen de gietijzeren modellen of het lichtgewicht materiaal.

Het is aan te raden om voor eentje van gietijzer te gaan. Niet alleen vanwege de hoge kwaliteit, maar ook omdat je op een traditionele manier poffertjes bakt.

Naar poffertjespan met steel

Kan een gietijzeren poffertjespan op keramisch?

De beste poffertjespan kan op gas, elektrisch, keramisch en inductie. Hoewel dit laatste (inductie) niet altijd zo is, maar daar heb je dan weer aparte pannen voor. In ieder geval kan een gietijzeren poffertjespan op keramisch.

Het gewicht van deze pan

Vergis je niet maar een poffertjespan kan zwaar zijn. Afhankelijk van de diameter en de hoogte weegt deze tussen de 300 g en 500 g. Heb je last van je pols, koop dan een pan met twee handvatten aan de zijkanten. Dat is makkelijker optillen dan een model met steel. Dankzij de handvatten aan de zijkanten verdeel je het gewicht veel beter over beide handen of armen.

Hoeveel poffertjes in een pan?

De modellen hierboven hebben bijna allemaal een capaciteit voor 19 poffertjes tegelijk. Hele kleine pannen hebben een capaciteit die tussen de 7 en 12 stuks ligt. Dan zijn er ook nog pannen met 15 holtes. Goed om te weten: een Hollands portie poffertjes bestaat uit 12 stuks.

Heb je teveel van deze lekkernijen gemaakt? Misschien wist je het nog niet maar je kunt poffertjes invriezen. Het is dus niet erg wanneer je hier teveel van klaarmaakt. Bewaar ze in de vriezer niet langer dan vier weken. In de koelkast zijn ze nog twee dagen houdbaar.

Ook handig: de elektrische poffertjespan

Naast het traditionele (gietijzeren) model heb je de moderne versie: de elektrische poffertjespan. Een beetje een vreemde eend in de bijt want deze pan zet je niet op het fornuis of op de kookplaat. Hij werkt zelfstandig, maar wel op netstroom.

Heeft deze pan een meerwaarde? Wel wanneer je vaak moeite hebt met het bakken van poffertjes. Of wanneer het je allemaal te lang duurt. Met de elektrische poffertjespan kan er niet veel misgaan. Ideaal om poffertjes voor het ontbijt, als tussendoortje of voor bij de koffie te maken. Een elektrische pan is goed voor het bereiden van 14 poffertjes tegelijkertijd.

Bekijk elektrische poffertjespan

Voor professioneel gebruik heb je de grote elektrische poffertjespan er met antiaanbaklaag. Een stuk duurder want hij kost meer dan € 250. Maar voor de poffertjesvekoop perfect, want dan ga je niet met een standaard poffertjespan aan de slag.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste poffertjespan (ook inductie)
Schuiven naar boven