Beste slaapmat om te kamperen of voor logés

Bijgewerkt: 28 maart 2022

Een slaapmat is hartstikke praktisch. Hij is compact en hierdoor makkelijk mee te nemen of weg te bergen. De beste slaapmat ligt ook nog eens comfortabel. Kies uit een zelfopblazend model of eentje die je met een luchtpomp opblaast. Wat je keuze ook is, hieronder zie je in ieder geval de beste modellen voorbijkomen.

Redwood slaapmatten

  • Hoge kwaliteit
  • Prijsindicatie: vanaf € 59

Een van de beste slaapmatten is ongetwijfeld een van het bekende merk Redwood. Van dit merk heb je misschien wel eerder gehoord, bijvoorbeeld in je zoektocht naar een campingstoel, campingtafel of een kampeertent. Het merk is zeer bekend met outdoor artikelen, dus die slaapmatten zijn ook van een hoge kwaliteit.

De prijs ligt wellicht hoger dan bij andere merken, maar je koopt dan ook een topkwaliteit. Zo heb je bijvoorbeeld de zelfopblazende slaapmat voor twee personen, die kost rond de € 160. De luxe uitvoering is vanaf € 200 verkrijgbaar, maar die biedt ook meer slaapruimte.

De matten uit de Hamomd-serie zijn voordeliger geprijsd, en ook zelfopblazend. Je hoeft dus weinig te doen om de mat klaar voor gebruik te maken. Houd er wel rekening mee dat de goedkopere modellen dunner zijn. Dat hoeft niet direct een probleem te vormen, maar wanneer je veel last heb van lichamelijke klachten dan ga je liever voor een dikker model.

Kijk ook eens naar de slaapmat met ronde hoeken. Deze verdeelt het gewicht veel beter waardoor je maximaal comfort ervaart.

Bekijk Redwood slaapmatten

Bo-Camp voordelige matten

  • Oprolbare slaapmatten
  • Prijsindicatie: vanaf € 59

Ook het merk Bo-Camp is een bekende bij kampeerders, want het heeft een groot assortiment kampeerartikelen. De Bo-Camp slaapmat is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 59. Voor een bedrag van ongeveer € 25 krijg je een dunne mat voor onder het luchtbed, maar sommige mensen kunnen er ook rechtstreeks op slapen. Het noppenmatras van schuimrubber is ook voordelig geprijsd, deze zorgt voor een perfecte isolatie. Maar wordt ook gebruikt om op te slapen.

Wanneer je iets dieper in de buidel tast dan heb je een zelfopblazend matras te pakken, deze is van een mooie kwaliteit. Hij beschikt namelijk over een hoge belastbaarheid en is ook geschikt om bij lage temperaturen te gebruiken.

De tweepersoons mat kost bijna € 200, maar is wel zeer royaal. Bovendien is deze vervaardigd van extra sterk stretch polyester (CPU gecoat). Dit verzekert een lange levensduur. Bo-Camp behoort dus zeker tot de beste slaapmat, daar is geen twijfel over mogelijk.

Naar Bo-Camp slaapmatten

NOMAD – voor kampeerders en trekkers

  • Backpacking- kwaliteit
  • Prijsindicatie: vanaf € 69

Zoek je een compacte slaapmat die eenvoudig mee te nemen is maar toch comfortabel ligt? NOMAD is de beste keuze voor trekkers, festivalliefhebbers of kampeerders. Ze richten zich voornamelijk op backpacking en dat is ook aan het mooie assortiment terug te zien.

Oorspronkelijk was dit merk gespecialiseerd in slaapzakken, dus je kunt je voorstellen dat de NOMAD slaapmat geen verkeerde keuze is. Kies voor het Perth-model, dit is een stevige slaapmat met een schimmelwerend effect. Ideaal voor campinggasten en autokampeerders.

De Darwin is net als veel andere modellen zelfopblazend en gemaakt van stevig polyester. Met een dikte van 10 cm ligt hij zeer comfortabel. Niks verkeerds over dit merk, want alles is van topkwaliteit. Voor een lagere prijs koop je ook isolerende slaapmatjes, hiermee verhoog je het slaapcomfort.

Bekijk NOMAD matten voor kampeerders

De R-waarde van slaapmatten

Soms zie je in de webshop (of in een outdoorwinkel) iets over de R-waarde staan. Wat is R-waarde bij een slaapmat? Het gaat hier om de warmteweerstand oftewel het isolerend vermogen. Dit geeft aan hoe goed de slaapmat tegen kou beschermt, afkomstig van onderaf.

De kwalitatieve modellen hebben een hoge R-waarde. Maar wanneer je voor een goedkope slaapmat van bijvoorbeeld de Action of AliExpress gaat, dan kun je geen hoge isolatiewaarde verwachten.

Ook de dikte van de mat speelt een rol. Een mat van 5 cm isoleert minder goed dan een van 10 cm. Daarnaast gaat het erom wat je onder de slaapmat legt. Kies bijvoorbeeld voor een extra isolatiemat, hiermee creëer je een isolerende laag onder de slaapmat. Zo verhoog je de R-waarde van de meest eenvoudige slaapmatten en luchtbedden.

Zo dik moet het matje zijn

Je hebt kunnen zien dat je slaapmatten met een dikte van 5 cm en 10 cm centimeter hebt. Maar er zijn ook dunnere en zelfs dikkere modellen te koop. Hoe dik moet het slaapmatje zijn? Dat hangt een beetje van het materiaal af. Een schuimmat is bij voorkeur minimaal 3 cm dik, terwijl een zelfopblazend matje minimaal 5 cm dik moet zijn.

Hoe dikker hoe beter, want je ervaart dan meer comfort. En dat is wat je op vakantie of het festival wél wil meemaken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste slaapmat om te kamperen of voor logés
Schuiven naar boven