Standaard foto formaat – fotolijst

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Het standaard foto formaat, hoe zat dat ook alweer? En welke fotolijst is hiervoor geschikt? In deze blogposts alles over het standaard fotoformaat en waarom dit zo standaard is. Maar ook welke fotolijst je moet kiezen. Is de foto te groot of te klein voor het lijstje? Geen probleem, met de praktische tips pas je dit moeiteloos aan.

Dit is het standaard foto formaat

Foto’s zijn in diverse formaten af te drukken. Vroeger had je het standaardformaat 10 x 10 centimeter. Dit komt omdat fototoestellen toen nog vierkante foto’s maakten. Later is dat veranderd naar een liggend of staand formaat.

Het huidige standaard foto formaat bedraagt 10. Dit betekent dat foto’s een afmeting hebben van 10 x 13 cm of 10 x 15 cm. Welk formaat het uiteindelijk wordt hangt van het fototoestel af.

Overigens komt het fotoformaat 10 x 15 het vaakst voor. Dit is de verhouding 2:3 en past perfect in de standaard fotolijstjes.

Het fotoformaat in inch

In Europa bekijken we alles in centimeters of meters. Er is nog een andere lengtemaat, namelijk inch. Het standaard fotoformaat in inch bedraag 4 x 6 inch. Dit komt dus overeen met 10 x 15 centimeter.

Kosten afdrukken foto’s

Tegenwoordig laat je foto’s gewoon online afdrukken. Je verzendt de bestanden vanaf je pc, tablet of smartphone. Vervolgens ontvang je de afdrukken via de post thuis.

Natuurlijk kun je ook terecht bij Kruidvat, HEMA, Blokker en andere aanbieders. Op veel plekken kun je foto’s af laten drukken. Wat kost dit? Houd er rekening mee dat je bij een echte fotograaf altijd duurder uit bent. De kwaliteit hoeft echter niet beter te zijn.

Voor standaard foto formaat afdrukken betaal je tussen de € 0,25 en € 0,30 per foto. Ga je voor de snelservice dan betaal je ongeveer € 0,32 per foto. Over het algemeen geldt: hoe meer foto’s je laat afdrukken hoe goedkoper de stuksprijs. Houd ook rekening met verzendkosten, deze bedragen € 2 tot € 4 per order. Soms moet je ook nog verwerkingskosten betalen. Prijs: tussen de € 1 en € 3.

Hoe zit het met het formaat op de iPhone?

Op zoek naar het standaard foto formaat iPhone? De nieuwste iPhones maken foto’s met een resolutie van 4032 x 3024 pixels. Dit komt overeen met een beeldverhouding van 4:3. Het is echter ook mogelijk om het fotoformaat aan te passen. Bovendien kan een toestel hiervan afwijken.

Hoe zit het met foto’s vanaf een iPhone laten afdrukken? De beeldverhouding 4:3 komt namelijk niet overeen met het standaard foto formaat van 10 x 15 (2:3). Wanneer je foto’s vanaf je iPhone laat afdrukken, bijvoorbeeld bij de HEMA of Kruidvat, dan wordt het fotopapier hier vaak op aangepast.

Is dit niet het geval dan zul je aan de boven- en onderkant of aan de zijkanten witte randen krijgen. Dit is op zich niet storend en kun je eventueel wegknippen.

Standaard foto formaat fotolijst

Voor foto’s met een standaardformaat kies je een geschikte fotolijst met een afmeting van 10 x 15 cm. Je hebt losse fotolijstjes maar ook de zogenaamde collagelijst. Hierin kun je 8 tot wel 20 foto’s plaatsen.

Je hebt keuze uit fotolijstjes van verschillende materialen waaronder metaal, hout, kunststof, glas of plexiglas. Er zijn meer dan 2000 verschillende fotolijstjes verkrijgbaar dus je hebt de keuze.

Bekijk fotolijstjes 10 x 15 cm

Wanneer je kijkt naar de bestverkochte fotolijstjes zul je merken dat die collage lijsten razendpopulair zijn.

Foto is een groot of te klein

Is de foto te groot voor het fotolijstje? Vaak kun je aan de onder- of bovenkant of ergens aan de zijkant er iets van afknippen. Maar wanneer de foto echt veel te groot is dan is het verstandiger om een groter fotolijstje te kopen.

Te kleine foto’s zijn vaak het probleem niet. Veel fotolijsten worden geleverd met een passe-partout. Hierdoor past de foto perfect in het midden, ook wanneer deze te klein is.

Een fotohouder

Ook leuk: een fotohouder voor je meest opvallende foto’s. Een fotohouder is heel compact, je klemt de foto’s hierin. Handig voor op de slaapkamer, keuken maar ook natuurlijk voor in de woonkamer. Een fotohouder plaats je op een kast of dressoir. Dit in tegenstelling tot een fotolijst die je in veel gevallen ophangt (neerzetten kan natuurlijk ook).

Waarom voor een fotohouder kiezen? Omdat hij compacter is en omdat je snel van foto’s kunt wisselen. Nadeel is dat de foto’s niet goed beschermd zijn tegen stof en vocht. Het is dus even de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Naar fotohouders

Standaard foto formaat website

Misschien ben je helemaal niet op zoek naar het laten afdrukken van foto’s maar zoek je het standaard foto formaat voor een website. Bij een website moet je altijd rekening houden met zaken als de schermgrootte, de bestandsgrootte en het bestandstype.

Om de website niet te traag te maken moet de bestandsgrootte compact zijn. Bij voorkeur niet meer dan 450 KB. Moet de foto schermvullend zijn? Kies dan een breedte van 2200 pixels. Moet de foto de helft van de pagina beslaan dan kies je voor een breedte van 1100 pixels.

Zelf geef ik de voorkeur aan een formaat van 640 x 480 pixels. Dit is een prima fotoformaat voor blogposts. Ook als productfoto kan dit prima dienen.  Het voordeel van een kleiner formaat is dat het de laadtijd niet negatief beïnvloedt. Bovendien blijft de foto groot genoeg om alle details te zien.

Fotograaf boek (handboek)

Ben je helemaal enthousiast geworden over fotograferen? Investeer niet alleen in een goede fotocamera maar ook in een fotograaf boek. Het is een praktisch handboek waarbij je alles leert over de juiste camera-instellingen, compositie, licht en nog veel meer.

Een fotograaf boek kost tussen de € 25 en € 50. Een hele goede investering waar je lang plezier van hebt. Het populairste fotograaf boek bespreekt alles over digitaal fotograferen. Wil je foto’s liever zelf ontwikkelen (fotorolletje) dan moet je op zoek naar een wat ouder handboek.

Bekijk fotograaf boek

Zo, je weet nu alles over het standaard foto formaat en welke lijstjes hier geschikt voor zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Standaard foto formaat – fotolijst

Eén gedachte over “Standaard foto formaat – fotolijst

  1. Net een foto lijstje ivm herinnering besteld.
    Blijkt 12 x 12

    Maar kan dit nergens terug vinden?

    Welke inch is dit, waar te bestellen??

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven