Stekker voor achter de kast

Bijgewerkt: 19 maart 2022

De kast staat dicht tegen de muur aan. Omdat je gebruik maakt van elektrische apparatuur is een stekker achter de kast wel zo praktisch. Helaas zorgen de meeste stekkers voor problemen: ze zijn te groot en moeilijk uit het stopcontact te halen. Daarom is er de aangepaste platte stekker, die past achter elke kast of meubelstuk.

Beperkte ruimte achter kasten en meubilair

Natuurlijk ga je voor een strak en mooi interieur, daarom schuif je kasten en ander meubilair tegen de wanden. Een dressoir, boekenkast of tv-kast: hij staat het mooist tegen de muur en niet midden in de kamer. Als gevolg hiervan is er maar een beperkte ruimte achter de kast beschikbaar.

Zonder plinten is die ruimte wel heel klein, vaak minder dan 1 cm. Heb je plinten dan zal er altijd een ruimte variërend van 1-4 cm achter de kast aanwezig zijn. Hoe dan ook, het wordt lastig om een stekker achter de kast te krijgen. Vaak merk je dat dit niet goed past of dat je niet meer bij de stekker kan. Gelukkig is er voor alles een gepaste oplossing.

Stekker voor achter de kast: de platte haakse stekker

Fabrikanten zijn zo slim geweest om een platte haakse stekker te ontwikkelen. Deze past perfect achter elk meubelstuk.

Hoe werkt deze stekker? Hij heeft een normale kop met twee pennen, die steek je in het stopcontact. Alleen is de kop niet dik maar zeer dun. Vervolgens loopt er een hals naar onder toe waar de kabel ingaat.

Je hebt verschillende van deze stekkers, geschikt voor de coaxkabel of juist voor een stroomkabel. Een aantal modellen is voorzien van randaarde.

Bekijk platte stekkers

Een stekker voor achter de kast kost tussen de € 10 en € 15. Let even goed op het model want hier is veel variatie in.

Waarom een stekker met aarde belangrijk is

Het is altijd beter om te kiezen voor geaarde stekkers. Deze gebruik je voor apparatuur dat een hoger risico op kortsluiting heeft. Denk hierbij aan de televisie, laptop, wasmachine, wasdroger of andere apparatuur dat veel stroom verbruikt.

Natuurlijk werkt een stekker met aarde alleen in combinatie met een randaarde stopcontact. Kijk goed naar het stopcontact, wanneer hier twee stalen pennetjes aanwezig zijn (aan de boven- en onderkant) dan is deze geaard.

Een ongeaard stopcontact heeft deze pennetjes niet. Een geaarde stekker in een ongeaard stopcontact steken is nutteloos. Andersom ook: een ongeaarde stekker in een geaard stopcontact heeft ook weinig zin.

Stekker voor achter de kast altijd geaard

Het probleem met een stekker achter de kast is dat je niet ziet wat er gebeurt. Wanneer er vonken ontstaan dan zie je dit niet, de kast of het meubilair staat ervoor. Daarom kies je voor achter de kast altijd voor een geaarde stekker. Waarbij het stopcontact natuurlijk ook geaard is.

Kan je van een ongeaard stopcontact een geaard maken?

In oude woningen zijn stopcontacten vaak ongeaard. Het is mogelijk om hier een geaard stopcontact van te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er waarschijnlijk geen aardedraad naar het stopcontact loopt. Die moet je dus als eerste aanbrengen. Dit doe je via de centrale lasdoos, vaak bevindt deze zich in het midden van de kamer.

Kijk of je in de centraaldoos een geel/groene aardedraad ziet. Wanneer deze er is dan moet je de blauwe en bruine bedrading naar het stopcontact verwijderen en vervangen voor de aardedraad. Zit er in de centraaldoos geen aardedraad dan moet je die vanaf de groepenkast naar de centraaldoos bijtrekken. Om hem vervolgens weer naar het contact te trekken.

Vervolgens vervang je het oude stopcontact voor een nieuw en geaard exemplaar. Bestel het nieuwe stopcontact online, je hebt dan meer dan voldoende keuze.

Bekijk geaarde stopcontacten

Bedenk van tevoren of je inbouw of opbouw wil. Inbouw ziet er mooier en strakker uit maar je moet hier ook meer voor boren. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de muur dit niet toelaat.

Welke apparaten worden geaard?

Je ziet, een stekker voor achter de kast moet veilig zijn, net als het stopcontact. Ook is het goed om te weten welke apparaten geaard worden. Het gaat in ieder geval om apparaten met een metalen omkasting of behuizing. Hier vallen veel elektrische huishoudelijke apparaten onder, maar ook media-apparatuur waaronder de televisie of pc.

De oplader van je smartphone is niet geaard. Dit geldt ook voor andere kleine elektrische apparatuur. Overigens is het niet aan te raden om kleine apparaten via de stekker achter de kast op te laden. Houd dit soort apparaten tijdens het opladen altijd in de gaten. Doe dit daarom op een makkelijk te bereiken en zichtbare plek, zeker niet achter de kast.

Het stopcontact achter de kast is eerder bedoeld voor de televisie, radio of andere media-apparatuur. Maar soms ook voor verlichting.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stekker voor achter de kast
Schuiven naar boven